Povestea „rețelei“ lui Vlad Voiculescu care a salvat mii de viețiExistă oameni care trăiesc să dăruiască. Oameni care îi pun pe ceilalți pe primul loc și care se sacrifică pentru ei. Oameni care luptă să salveze vieți. Vlad Voiculescu (foto, dreapta) este unul dintre ei. Un tânăr care a învins toate obstacolele și care a arătat că acolo unde statul se împotmolește, oamenii pot găsi soluții. Vlad Voiculescu este omul care a creat „Rețeaua citostaticelor“ și datorită căruia mulți români trăiesc acum. Ani la rând a adus din străinătate genți pline de medicamente bolnavilor de cancer din România. Cu orice risc. Fără nici un câștig. Doar din dorința de a ajuta. În timp, i s-au alăturat și alți oameni și așa s-a format o rețea care avea o singură misiune: să salveze vieți. Toată această poveste este descrisă acum în filmul „Rețeaua“, regizat de Claudiu Mitcu. Documentarul vorbeşte despre criza medicamentelor de care atârnă viața bolnavilor de cancer, dar și despre reţeaua de oameni creată, în scopul soluţionării acestei crize, de către Vlad Voiculescu. Ieri, fimul a fost proiectat pentru elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, iar Vlad Voiculescu a acceptat invitația acestora și a venit la Craiova să le vorbească.

Sala de festivități a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova a fost plină ieri de elevi. Toți au venit curioși să îl cunoască pe cel care a demonstrat că nimic nu este imposibil dacă îți pasă și dacă ai încredere în tine și în ceilalți.

Vlad Voiculescu este omul care a creat „Rețeaua citostaticelor“ și tabăra pentru copiii bolnavi de cancer. În urmă cu câteva luni, a fost numit ministru al sănătății pentru un mandat scurt, dar suficient încât să ne arate realitatea din sistem și să aducă schimbări.

Vlad Voiculescu a luptat pentru pacienții români încă dinainte de a fi ministru al sănătății. Voluntar, Vlad a început să aducă din străinătate medicamentele care în România lipseau. A făcut asta pentru că și-a dat seama cât de mare nevoie au bolnavii de cancer de medicamentele care nu existau în România. Acesta locuia la vremea respectivă la Viena, unde în farmacii se găseau tratamentele de care depindea viața pacienților românii. „Nu am fost niciodată bolnav de cancer. Pentru mine asta a fost o întâmplare. Un fost coleg de liceu cu doi ani mai mic s-a îmbolnăvit și mi-a cerut să îl ajut. Nu am știu ce să fac și când, în sfârșit, am reușit să îi obțin o programare în Viena, unde eram student, a fost prea târziu. De atunci mi-am spus că dacă altcineva o să îmi mai ceară ajutorul nu o să mai întârzii. Apoi, o altă colegă de liceu, farmacistă, a făcut o formă de leucemie și a avut nevoie de medicamente și de tratament în străinătate. Așa a început totul…“, a povestit Vlad Voiculescu.

La început a transportat el medicamentele, apoi a găsit mai mulți oameni dispuși să îl ajute

Pentru că din țară afla mereu că bolnavii de cancer nu au acces la tratament, Vlad a început să facă ceea ce statul român nu reușea – să le trimită în țară bolnavilor medicamentele de care aveau nevoie. Vlad a început prin a cumpăra medicamente de 1.800 de euro, bani donați de el și de colegi de serviciu. A găsit farmaciști dispuși să îi vândă citostaticele, inclusiv unul din Ungaria care, când a auzit de ce o face, a început să îi dea, gratuit, a zecea parte din medicamente. La început a transportat el medicamentele, apoi a găsit mai mulți oameni dispuși să îl ajute. S-a împrietenit cu Valeriu, un taximetrist care, în tinerețe, fusese hoț în magazine din Germania, și care a început să preia marfa de la cei care o transportau și să o distribuie bolnavilor. S-a făcut și o pagină de internet pe care bolnavii sau rudele pot să își lase numele și medicamentele de care au nevoie. „O colegă care este medic mi-a spus că anumite medicamente pentru tratamentul cancerului lipsesc, în special cele pentru copii. Când am aflat, m-am dus la prima farmacie și am cumpărat medicamentele respective. La început, nu au vrut să mi le vândă pentru că trebuia să am rețete. Dar mi-am luat un costum frumos și am vorbit germană pe cât de bine am putut, așa am convins farmacista să mi le dea și am reușit să aduc primele medicamente în România. Apoi alții au făcut același lucru. Oamenii mi s-au alăturat. Întrebam pe facebook cine pleacă în România, luam legătura cu persoana respectivă, îi dădeam medicamentele și pacientul le primea la aeroport“, a explicat Vlad.

Nici unul nu a avut de câștigat bani, ci doar mulțumirile celor pe care i-au salvat de la moarte


Practic, „rețeaua“ creată de Vlad Voiculescu a însemnat oameni care nu au rămas indiferenți la suferința bolnavilor și care împreună au redat speranța. Vlad a avut încredere în toți și mereu medicamentele ajungeau la bolnavii aflați pe patul de spital sau acasă. Peste 2.000 de bolnavi și-au primit astfel tratamentul de care aveau nevoie.

Ani la rând, toți oamenii din „rețea“ au cumpărat, au transportat și au împărțit medicamente pentru bolnavii de cancer din România. Le-au trecut granița în genți mici, căptușite cu baterii de gheață. Nici unul dintre ei nu a avut vreun câștig material, ci doar mulțumirile celor pe care i-au salvat de la moarte. Și-au asumat orice risc pentru că introducerea citostaticelor în țară se face la limita legii. Vlad spune că, de fiecare dată când era întrebat ce face cu toate aceste medicamente, răspundea că sunt pentru verii lui.

Unii dintre cei care au ajutat sunt craioveni

Unii dintre cei care au ajutat sunt craioveni plecați în străinătate. Vlad spune că niciodată „nu trebuie să uităm de oamenii care sunt în perioade dificile“. Și că numai împreună putem schimba ceva. „Am avut încredere în acești oameni care au însemnat «rețeaua». M-au ajutat și mulți oameni din Craiova. Unul dintre cei care m-a motivat a fost Claudia Chelan, o craioveancă bolnavă de cancer pentru care tatăl a mers în Ungaria să cumpere medicamentele de care avea nevoie. Apoi ea a venit la tratament în Viena, unde ne-am și cunoscut. Și Ion Saidac din Craiova m-a ajutat, el tocmai ce sosise în Viena“, şi-a amintit Vlad Voiculescu.

Toată această poveste despre dăruire, putere, voință, determinare se găsește în filmul documentar „Rețeaua“, regizat de Claudiu Mitcu, care a fost proiectat ieri pentru elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Un film care arată „otrava“ din sistemul medical românesc, dar prezintă şi un potenţial „elixir de supravieţuire“, adică o rezolvare a problemelor din sistem prin oameni ca Vlad Voiculescu.Comenteaza acum

Alte stiri

5 martie 2019

A început Luna curăţeniei la Rovinari

Primăria orașului Rovinari declară luna martie, Luna Curățeniei. Autorităţile fac un apel către cetățenii orașului, societățile comerciale, instituțiile publice, unitățile de învățământ, asociațiile de proprietari și reprezentanții cultelor, de ...

Sumarul ediției de marţi, 23 mai 2017

Actualitate

» Zece miliarde de euro pe an ajutoare sociale: În România, cel mai bine plătit este statul degeaba
» 40% din tichetele Rabla s-au epuizat
» PNL sesizează CCR cu privire la legea pentru eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI
» APIA: Vânzările de autovehicule noi, creștere de 12,6%, în primele patru luni
» Ungaria și România discută despre ridicarea unui gard la frontiera comună
» A fost constituită și lansată oficial rețeaua de grupuri civice “Contract România”
» Vâlcea: Se deschide o nouă sesiune de cereri de proiecte pentru submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole
» A murit actorul britanic Roger Moore
» Proteste anunţate în București, astăzi, după ce senatorii au adoptat tacit Legea Grațierii
» Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG 9/2017, care prevede majorarea cu 30% a indemnizatiilor alesilor locali
» Legea grațierii a trecut tacit de Senat, în forma dorită de Dragnea și Tăriceanu
» Ambasada Statelor Unite în România invită studenţii şi liceeni să participe la programul Elie Wiesel Study Tour
» Deputaţii votează marţea viitoare cererea DNA în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu
» MAE: Se fac demersuri pentru a afla dacă există români afectaţi de atacul din Manchester
» Marea Britanie: Un centru comercial din Manchester a fost evacuat. Martorii vorbesc despre o „bubuitură“

Publireportaj

» Mario Ovidiu Oprea: „Garantez pentru administrație fără figurație“
» Helin, un nume echivalent cu perfecțiunea în organizarea de evenimente
» HARMONY DECOR organizează workshop Ceresit în Craiova
» Adrian Prisnel: Dacă nu schimbi nimic nu se schimbă nimic

Local

» Nepoți bătuți crunt de bunicul patern, care îi avea în grijă

Dolj

» Nuntă cu peripeţii: Minivacanță și la căsătoriile civile
» Blonda lui Iliescu, la Parchet?
» Strada Henry Ford, două luni de reparații și restricții rutiere
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primăria Craiova doarme cu Codul Rutier în brațe
» Fii sănătos. Alege serios!
» Studentii nostri pot mai mult
» Alegerile locale parțiale pentru primari vor avea loc în 49 de localități din 32 de județe
» Craiova: Promenadă artistică în Parcul “Nicolae Romanescu”
» Craiova: Circulaţia tramvaielor a fost reluată
» Dolj: Concursul “Cu viaţa mea apăr viaţa” şi-a desemnat câştigătorii

Gorj

» Disponibilizaţii de la CEO beneficiază de servicii de preconcediere
» Începe Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“
» Motoare încinse şi muzică la Rockfest Transalpina
» Baza de Tratament de la Săcelu se deschide pe 15 iunie
» Gorj: Protecția Copilului cere revenirea în familie pentru copilul agresat de mamă
» Gorj: Festival studenţesc la Târgu Jiu
» Gorj: Daniel Şurlea a devenit preşedintele CAS Gorj
» Gorj: Femeie acuzată că a furat dintr-un supermarket

Olt

» Noul subprefect de Olt și-a preluat oficial atribuțiile
» Locuitorii Slatinei și ai comunelor învecinate se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Sport

» Tenismenii craioveni, pe podium la Constanţa
» Ajax și United luptă pentru trofeul Ligii Europa
» Dinamyk și CSS s-au oprit în faza zonală
» Elevii lui Costel Dumitrașcu și-au primit medaliile
» Fotbal / Meci tare la Ișalnița

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Inspire Cinema Craiova în perioada 26 mai – 1 iunie

Opinii

» Oameni

Top