5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, cu aluniţele la control

Craiovenii, cu aluniţele la control

Demarată în weekendul 20-21 mai, campania comunitară „Eşti sigur că este doar o aluniţă?“ a primit vizita a peste 100 de craioveni, dornici să se asigure că sănătatea nu le este ameninţată de aluniţe suspecte sau alte leziuni de pe piele. Proiectul este organizat de compania Ford România, cu sprijinul Fundaţiei Gazeta de Sud şi al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ şi are partener Centrul Medica Dr. Ianoşi, responsabil cu personalul şi serviciile de specialitate pe care beneficiarii le primesc în cadrul acţiunii medicale.

Primele zile, primele cancere depistate

Încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, zeci de craioveni aşteptau să intre în cabinetul medical mobil, amenajat în sala „Ia te uită!“ a Teatrului Naţional. Până la ora prânzului, programările pentru prima zi s-au epuizat, iar listele de aşteptare pentru următoarele zile erau deja pline.
„Am fost surprinşi de adresabilitatea proiectului şi ne bucură interesul oamenilor pentru acţiunea noastră de prevenţie şi depistare precoce a cancerului de piele. Sperăm să putem primi toate persoanele care s-au trecut pe listele de aşteptare şi luăm în calcul o prelungire a acţiunii, cu atât mai mult cu cât, încă din prima zi, au fost depistate probleme severe la pacienţi care nu fuseseră diagnosticaţi şi nu ştiau că suferă de acele boli“, a precizat Cristina Oprea, vicepreşedinte al Fundaţiei Gazeta de Sud.
Prezentă în cadrul acţiunii, dr. Simona Ianoşi a adăugat că „rezultatele celor două zile sunt grăitoare, ele reconfirmă nevoia de astfel de campanii și, în special, de informare și acțiuni menite să prevină apariția bolilor. Au fost diagnosticate două carcinoame bazocelulare, care sunt tumori maligne cutanate și numeroși nevi displazici, cu risc de evoluție în melanom malign. Pacienții vor fi în continuare investigați și vor beneficia de tratament gratuit pentru excizarea tumorilor. Dintre cei aproximativ 130 de pacienți examinați în cele două zile, un sfert necesită completarea investigațiilor și chiar eliminarea anumitor nevi sau cancere cutanate, în cazul celor doi pacienți cu diagnostic precis“.
Campania de consultații gratuite continuă până pe 11 iunie și se desfășoară în zilele de sâmbătă și duminică. Deoarece numărul persoanelor care au solicitat investigații și consiliere medicală este extrem de mare, organizatorii vor lucra conform programărilor care se fac la locul desfășurării acțiunii. În cadrul proiectului au prioritate femeile însărcinate și copiii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS