Acasă Local Gorj Festivalul „Urcatul oilor la munte“ a împlinit o jumătate de secol

Festivalul „Urcatul oilor la munte“ a împlinit o jumătate de secol

-

Cele mai bune ansambluri din Gorj au prezentat spectacole
Cele mai bune ansambluri din Gorj au prezentat spectacole

Mii de cetăţeni au participal ieri la sărbătoarea transhumanţei, la Novaci. Primăria Novaci, Consiliul Local și Casa de Cultură Novaci, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu, au organizat Festivalul Interjudețean de Folclor Pastoral „Urcatul oilor la munte“, numit și Sărbătoarea transhumanței. Evenimentul a împlinit jumătate de secol de existență. La festival au participat 17 ansambluri şi formaţii de muzică şi dansuri populare din Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Vâlcea.

Paradă a portului popular

Din Gorj au fost prezente: Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ , Ansamblul „Cheile Oltețului“, din Polovragi, Ansamblul „Liviu Dafinescu“ Baia de Fier; Formația de dansuri populare Albeni, Fanfara orașului Novaci, Ansamblul folcloric „Nedeia“ Novaci; Școala Gimnazială Novaci – Formaţia de dansuri populare şi Formaţia de fluieraşi şi Grădinița de Copii Novaci cu două formaţii de dansuri populare. A avut loc o paradă a formaţiilor pe esplanada Casei de Cultură Novaci, iar în Dumbrava Hirişeşti au avut loc spectacole ale ansamblurilor invitate. Festivalul Interjudețean de Folclor Pastoral „Urcatul oilor la munte“ şi Festivalul-concurs al cântecului, jocului şi portului gorjenesc de la Tismana sunt printre cele mai vechi evenimente din istoria culturală a Gorjului. În Dumbravă a avut loc şi un bâlci.

ȘTIRI VIDEO GdS

Handbaliştii revin la treabă

Echipa masculină de handbal Universitatea Craiova reia meciurile oficiale din campionat în acest sfârşit de săptămână. Trupa lui Cătălin Popescu va primi,...