14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAparegio va prelua sistemul de canalizare şi apă de la Rânca

Aparegio va prelua sistemul de canalizare şi apă de la Rânca

Rânca este administrată de două primării
Rânca este administrată de două primării

Operatorul Aparegio Gorj va prelua serviciul de canalizare şi de alimentare cu apă din staţiunea montană Rânca. Aparegio va administra sistemul de pe ambele localităţi care îşi împart zona Rânca. Este vorba de Primăria Novaci şi Primăria Baia de Fier. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că, în prezent, se lucrează la documentaţiile necesare privind predarea reţelelor către operatorul regional.
Cosmin Popescu a precizat că prestatorul de servicii va trece la verificarea sistemului de alimentare cu apă şi va face toate pregătirile necesare pentru intrarea în perioada de iarnă. Şeful Consiliului Judeţean Gorj speră ca odată cu darea spre administrare a sistemului de canalizare şi apă către un operator unic vor fi rezolvate şi probleme cu acest tip de infrastructură, în Rânca.
Probleme cu apa şi canalizarea

În ultimii ani, au existat perioade în care zeci de cabane şi pensiuni au rămas fără apă, din cauza proastei gestiuni a surselor şi a reţelei. Rămâne de văzut şi cum vor fi verificate branşamentele din zonă. Nu se cunoaşte exact nici situaţia reţelei de canalizare şi de ce de atâţia ani ba este, ba nu este funcţională. Aparegio ar trebui să pună în exploatare sistemul şi să elimine deficienţele, mai ales că va fi operator unic pe toată zona şi va avea interesul să încaseze taxe de la toţi beneficiarii: „În primul rând, va fi făcută o mentenanţă şi un mijloc coordonat de punere în funcţiune şi de reabilitare acolo unde este nevoie, mai ales în timpul iernii. Mai sunt lucrări de făcut şi cred că experienţa celor de la Aparegio va conta foarte mult. Sunt convins că în iarna aceasta nu vom avea probleme, să auzim din nou de întreruperi de apă sau de blocaje. Sper să identifice toate problemele şi sper ca cele două primării să predea cât mai rapid toate documentaţiile privind reţeaua de apă şi canal şi ca pe viitor să nu mai avem probleme“, a spus Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Proiecte pentru reabilitarea drumurilor din Baia de Fier şi Novaci

Autorităţile din Baia de Fier şi din Novaci au întocmit proiecte pentru asfaltarea şi reabilitarea drumurilor locale, inclusiv pe zona turistică Rânca. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că Primăria din Baia de Fier are realizat un proiect finanţat cu suma de 11 milioane de lei. Demersurile privind reabilitarea drumurilor din Baia de Fier au în vedere realizarea unui studiu geotehnic, a mai declarat şeful Consiliului Judeţean Gorj. De asemenea, Cosmin Popescu a spus că Primăria Novaci a depus un proiect pentru reabilitarea a 18 kilometri de drumuri, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Este însă nevoie de o sumă importantă de bani, astfel încât finanţarea ar putea fi asigurată în două etape. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a mai declarat că nu ştie când vor fi semnate contractele de finanţare şi că sunt foarte multe primării din Gorj care au depus proiecte în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, în vederea alocării de fonduri. Majoritatea proiectelor vizează reabilitarea infrastructurii locale. „Şi Baia de Fier, şi Novaci au programe pentru modernizarea de străzi, inclusiv în zona Rânca. Deci este clar că proiectele există şi se aşteaptă semnarea programelor de finanţare. Sunt multe primării care aşteaptă bani, dar să sperăm că Primăriile Novaci şi Baia de Fier care administrează Rânca vor avea prioritate, să rezolvăm problema drumurilor din staţiune“, a mai declarat Cosmin Popescu.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS