20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFermă de struţi în Căzăneşti

Fermă de struţi în Căzăneşti

Milorad Novacovici speră ca afacerea cu struţi să fie prosperă şi durabilă (Foto: Lucian Anghel)
Milorad Novacovici speră ca afacerea cu struţi să fie prosperă şi durabilă (Foto: Lucian Anghel)

Un fermier din comuna mehedinţeană Căzăneşti a reuşit să însufleţească o fostă fermă zootehnică din localitate. A cultivat legume, a cumpărat animale, iar în urmă cu doi ani a achiziţionat cinci familii de struţi, în încercarea de a dezvolta şi o afacere într-un domeniu mai puţin cunoscut. Şi asta întrucât consideră că, dacă astăzi românii consumă anumite produse, acest lucru se întâmplă pentru că cineva a avut curajul să le dezvolte.

Milorad Novacovici s-a stabilit în anul 2014 pe meleaguri mehedinţene. A renunţat la viaţa trăită la oraş, a vândut totul şi a investit într-o fostă fermă zootehnică din Căzăneşti. A cultivat legume, a achiziţionat mai multe animale şi a reuşit să readucă la viaţă un loc lăsat în paragină. Începutul nu a fost însă uşor. „Am venit în 2014 pe aceste meleaguri. Am renunţat la viaţa de oraş şi am vândut tot în schimbul acestei ferme pentru că am crezut dintotdeauna că în agricultură se poate face ceva. Agricultura pământului românesc a putut să ofere şanse pentru naţiune şi prin ceea ce facem încercăm să fim parte la această şansă. Nu a fost uşor. Când am pornit, am încercat să cerem sprijin în startup-uri şi la vremea aceea a fost foarte greu, chiar imposibil să găsim o bancă dispusă să ne susţină. Toţi ne cereau să avem experienţă în domeniu, dar şi o anumită stare financiară şi atunci a trebuit să ne luăm inima în dinţi şi să pornim la drum făcând investiţii atât din bugetul propriu, cât şi din împrumuturi care au venit pe alte căi decât cele din sistemele bancare“, a spus Milorad Novacovici. Un ajutor au fost fondurile europene obţinute pe măsura instalarea tinerilor fermieri, dar şi aici au fost probleme, cele mai multe generate de faptul că sunt limitate zonele de investiţii, spune fermierul: „A fost foarte greu să atingem punctajul care se cerea pentru acordarea acestui fond, adică tot pe seama fermierului cade capitalul de investiţie pentru a putea realiza punctajul necesar. În al doilea rând, fondurile europene ne îngrădesc zonele de investiţii. Fermierul are nevoie de sprijin pe toate segmentele ca să poată să demareze o afacere şi dacă i se oferă credibilitate în a i se da un anumit buget, atunci trebuie să i se ofere şi încrederea că îl va administra corect, fără a i se limita zona în care să investească. În cazul nostru, când am primit banii pentru a cumpăra terenuri, ne-am confruntat cu nevoia de utilaje, iar în momentul în care ţi se impune să ai numai utilaje noi, luate de la o anumită firmă, înseamnă că aproape toţi banii îi investeşti într-un utilaj şi a trebuit să luăm din banii noştri alte utilaje, cu care să lucrăm terenurile pe care le-am luat cu fonduri europene, deci o altă povară a căzut pe umerii noştri“.

„Ne-am format piaţa de desfacere prin credibilitate“

Struţii au fost achiziţionaţi cu preţuri cuprinse între 500 şi 1.000 de euro (Foto: Lucian Anghel)
Struţii au fost achiziţionaţi cu preţuri cuprinse între 500 şi 1.000 de euro (Foto: Lucian Anghel)

În ciuda tuturor dificultăţilor, nu a renunţat pentru că dorea să îşi îndeplinească un vis: acela de a locui într-un loc liniştit, în care să se ocupe de ceea ce îi plăcea foarte mult, munca pământului şi creşterea animalelor. În prezent, solariile se întind pe 1.500 de metri pătraţi, iar în fermă sunt zeci de animale. „Agricultura nu e simplă, dar am luptat să facem calitate, iar calitatea să ne reprezinte. Ne-am format piaţa de desfacere prin credibilitate, oamenii ne caută acasă şi cumpără produsul direct de la noi pentru că ei ştiu că are o calitate bună. Ferma a fost unul din punctele dorite, am cumpărat vaci şi am insistat ca ele să fie de la cetăţenii din comună pentru a sprijini viaţa comunităţii locale.
Calitatea costă, dar, din principiile de viaţă pe care le avem, socotim că primul scop nu este să facem mari realizări financiare, ci să putem să trăim şi să punem oamenii mai presus decât banii“, a mai spus Milorad Novacovici.
În urmă cu aproape doi ani, a cumpărat cinci familii de struţi, în încercarea de a dezvolta şi o afacere într-un domeniu mai puţin cunoscut. În fermă sunt, în total, 15 struţi, care au fost achiziţionaţi cu preţuri cuprinse între 500 şi 1.000 de euro fiecare. Nici întreţinerea lor nu este mai puţin costisitoare, având în vedere că aceasta se ridică la 200 de euro pe an pentru fiecare pasăre. „Încercăm să dezvoltăm şi latura aceasta în cadrul gospodăriei, deşi nu este simplu pentru că struţăria nu este bine cunoscută în România. Am studiat ce înseamnă marketingul nu neapărat pe plan naţional, ci mai ales pe piaţa occidentală, care acceptă mult mai bine produsul, începând de la ou, carne, piele, şi până la penaj. Sunt aproape doi ani de când am achiziţionat struţii din zona Oradea şi Ploieşti şi încă suntem în perioada în care învăţăm să producem puietul şi sperăm ca acest lucru să se întâmple anul acesta“, a mai spus Milorad Novacovici.

„Agricultura aşteaptă vremuri bune“

Milorad Novacovici, în unul dintre solariile sale (Foto: Lucian Anghel)
Milorad Novacovici, în unul dintre solariile sale (Foto: Lucian Anghel)

Chiar dacă românii nu sunt obişnuiţi să consume carne şi ouă de struţ, fermierul din Mehedinţi este sigur că, în timp, oamenii se vor orienta şi spre aceste alimente: „Întotdeauna au existat începuturi, iar dacă astăzi suntem consumatori de anumite produse înseamnă că cineva a avut curajul să pornească, aşa că ne considerăm parte dintre cei care fac pionieratul pe acest segment. Avem însă încrederea că, deşi românul este obişnuit, în general, să consume carne de porc, se va face deschiderea şi spre produse care au partea lor de sănătate“.
Chiar dacă afacerea este abia la început, Milorad Novacovici speră ca aceasta să fie prosperă şi durabilă, astfel încât, la un moment dat, să fie preluată de unul dintre copiii săi.
A primit încurajări chiar de la ministrul agriculturii, care i-a făcut de curând o vizită inopinată şi i-a transmis că agricultura are nevoie de oameni întreprinzători.
„Ne-am pomenit cu dumnealui în curte, iar faptul că a venit o autoritate care ne-a spus «nu renunţaţi, mergeţi mai departe, agricultura aşteaptă vremuri bune» ne dă speranţe. Ştim că am fost pentru Europa, şi nu numai, un bazin de export destul de puternic şi cred că România are şansa ca din ţară importatoare să ajungă exportatoare“, a mai spus Milorad Novacovici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS