Guvernul a pus cruce autostrăzii Craiova – PiteștiCompania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat ieri în Sistemul Electronic de Achiziții (SEAP) o notificare prin care anunță firmele că anulează licitația pentru actualizarea Studiului de Fezabilitate (SF) și Proiectarea autostrăzii Craiova – Pitești, licitație lansată în decembrie anul trecut. Decizia vine după ce premierul Sorin Grindeanu anunța acum o lună la Ford că guvernul vrea să lanseze o nouă licitație pentru proiectarea și execuția unui drum expres pentru a câștiga timp și că lucrările vor începe în 2018. Luni, șeful PSD, Liviu Dragnea, anunța și el că de la Craiova la București se va ajunge nu pe unul, ci pe două drumuri expres.

Guvernul a pus cruce oficial autostrăzii Craiova – Pitești după ce CNAIR, companie din subordinea Ministerului Transporturilor, a anunțat ieri firmele interesate că anulează licitația demarată anul trecut pentru actualizarea SF-ului și pentru proiectarea autostrăzii. Premierul Grindeanu prefațase această decizie cu ocazia vizitei din aprilie, de la Ford, când spunea că guvernul renunță la ideea de autostradă, deoarece construirea ei durează prea mult și va lansa altă licitație pentru proiectarea și execuția unui drum de mare viteză. Grindeanu dădea și termene: începutul lunii mai – lansarea licitației, în toamnă – desemnarea câștigătorului și organizarea de șantier, începutul anului 2018 – construirea propriu-zisă. Specialiștii în domeniu au criticat dur transformarea autostrăzii în drum expres, spunând că decizia este neinspirată şi că o astfel de şosea rapidă ar fi doar cu 10-15% mai ieftină decât o autostradă şi mult mai salbă la capitolele siguranţă, confort şi capacitate. Luni, președintele PSD, Liviu Dragnea, a supralicitat spunând că pe ruta Craiova – București vor fi două drumuri expres. „Vorbim de două drumuri expres care trebuie să se întâmple. Deja la Craiova-Piteşti, prin Slatina, au început procedurile. A fost o decizie înţeleaptă că s-a renunţat la autostradă pentru că putea să fie cine ştie când, peste mulţi ani. S-a trecut pe această variantă, mai bună. A doua cale de comunicaţie este Bucureşti – Slatina -Craiova, fosta Autostradă a Sudului, care va fi tot drum expres sau drum de mare viteză. Şi acesta trebuie să se întâmple în acest mandat. Deci, vor fi două căi de comunicaţii importante pentru Slatina şi pentru Craiova“, a declarat Dragnea. Nici una dintre declarații nu este corectă.

CNAIR dă vina pe Curtea de Conturi

În primul rând, CNAIR a motivat anularea licitației fără să spună că preferă drumul expres și a dat vina pe Curtea de Conturi a României, care ar fi considerat drept prejudiciu cheltuirea unor sume pentru revizuirea altor SF-uri. „Vă informăm ca Autoritatea contractantă ANULEAZĂ procedura de atribuire a contractului „Revizuire Studiu de Fezabilitate și Elaborare Proiect Tehnic pentru Autostrada Pitești – Craiova”(…) din următoarele motive: în urma verificării unor proceduri de revizuire a unor Studii de Fezabilitate, Curtea de Conturi a României a dispus, în baza Deciziei CCR nr. III/19 încadrarea ca prejudiciu a unor cheltuieli plătite în cadrul contractelor de revizuire pentru activități similare derulate și în contractul inițial de elaborare a Studiilor de Fezabilitate inițiale. Mai mult decât atât, s-a dispus extinderea verificărilor și pentru celelalte contracte similare din cadrul CNAIR. Urmare acestui raport, CNAIR a reanalizat specificațiile prezentei documentații de atribuire. Având în vedere că unele dintre activitățile incluse în caietul de sarcini sunt similare cu unele activități derulate în cadrul contractului inițial de elaborare a studiului de fezabilitate, se impune modificarea acestuia și implicit a valorii estimate a procedurii. Astfel, având în vedere necesitatea modificării prevederilor caietului de sarcini, implicit a modificării valorii estimate a contractului, autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective fără ca acestea să conducă la încălcarea prevederilor art. 12 coroborate cu prevederile art. 172 alin. 5 din Legea nr. 98/2016. Drept urmare, Autoritatea Contractantă a decis, în conformitate cu prevederile art. 212 aliniat (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 anularea procedurii de licitație deschisă“, se arată în notificarea publicată în SEAP. Articolul 12 invocat de CNAIR spune că „valoarea estimată a achiziţiei se determină înainte de iniţierea procedurii de atribuire şi este valabilă la momentul iniţierii procedurii de atribuire“, articolul 172 spune, la alineatul 5, că „toate cerinţele privind capacitatea solicitate de autoritatea contractantă trebuie să aibă legătură cu obiectul contractului de achiziţie publică/acordului-cadru şi să fie proporţionale prin raportare la obiectul acestuia“, iar articolul 212 prevede că „autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: c) dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului“. Craiova – Pitești este prinsă în varianta finală a Master Planului de Transporturi ca având finanțare europeană, perioadă de implementare 2017 – 2020, un cost de 900 de milioane de euro și o lungime de 124 de kilometri. Schimbarea autostrăzii în drum de mare viteză ar trebui să primească și acceptul Comisiei Europene, cea care dă bani.


Dragnea a greșit un pic traseul

Al doilea drum expres de care vorbește Liviu Dragnea figurează deja în Master Planul de Transporturi ca drum expres, dar traseul său oficial nu are nici o legătură cu Slatina, ci cu Alexandria. Drumul București – Craiova este prins la poziția a șaptea, cu un cost de 764 de milioane de euro, o lungime de 195 de kilometri și o perioadă de implementare între 2026 și 2031. Potrivit Master Planului, traseul său este Craiova – Caracal – Alexandria – București (cu intrare prin Bragadiru). Slatina, ca punct intermediar pe traseu, de care vorbește Dragnea, a fost una dintre variantele luate în calcul la întocmirea Master Planului în urmă cu câțiva ani.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 mai 2017

Actualitate

» Senatorii au majorat salariile directorilor şi secretarilor şefi din universităţi
» Parlamentul European a votat în favoarea suspendării drepturilor de vot ale Ungariei
» Proiect de lege PNL: Cursurile de prim ajutor să fie obligatorii în şcoli, de la clasa întâi până la liceu
» Ambasadorul Franței în România, decorat de președintele Iohannis
» Comisia Europeană cere României să adopte reglementările UE în domeniul deşeurilor asociate transportului naval
» Audierea lui Sebastian Ghiţă prin videoconferinţă, amânată pentru luni
» DNA: Directorul adjunct al APIA Constanța, trimis în judecată pentru că a falsificat documente
» ASF: Joi, ultima zi cu tarife plafonate la RCA
» Un alt atac cibernetic de mare amploare este în curs (experți)
» Sebastian Ghiță, audiat prin videoconferință la instanța supremă
» Bodog: Numărul persoanelor care au murit din cauza rujeolei a ajuns la 26
» Directorul RCS & RDS, Serghei Bulgac, înştiinţat oficial că e urmărit penal pentru spălare de bani
» Atenţionare de călătorie în Suedia: Se prelungeşte perioada de efectuare a controalelor la frontiere

Publireportaj

» O semnătură pentru Adrian Prisnel este o șansă pentru salvarea Craiovei

Local

» O tânără de 17 ani, moartă într-un grav accident, în faţa liceului

Dolj

» „Lupul“ dus la Zoo Craiova era câine
» Drumarii din Craiova, încă o dată în „atenția“ DNA
» Drum județean cârpit după buget
» Întreruperi energie electrică de mâine
» UPDATE Craiova: Accident pe Bulevardul Decebal
» Drum județean cârpit după buget
» Lupul era caine
» “Drumurile” la DNA
» Craiova: Furnizarea gazelor se întrerupe temporar, joi, pe mai multe străzi
» Craiova: Prof. univ. dr. Eugen Negrici va primi titlul de Doctor Honoris Causa în Sala Albastră a Universității
» Craiova: Campanie de donare de sânge, pe 18 şi 19 mai
» Craiova: Animalul găsit, ieri, în Parcul Romanescu este, de fapt, un câine lup Cehoslovac
» Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, la Craiova
» UPDATE Mai mulţi angajaţi ai Direcţiei de drumuri din Dolj, Gorj şi Vâlcea vor fi audiaţi astăzi la DNA

Gorj

» Târgul meşterilor populari din Oltenia îşi deschide porţile
» Patru utilaje acţionează pe Transalpina
» Zeci de gospodării din Crasna, Logreşti şi Văgiuleşti au fost afectate de inundaţii
» IPJ Gorj anchetează o suspiciune de mită electorală
» Un angajat al UATAA Motru, anchetat pentru delapidare
» ISU Gorj, implicat în programul „Şcoala Altfel”
» Doi gorjeni, în conducerea Federaţiei “Univers”
» Gorj: Ion Tudor spune că nu a fost citat la DNA
» Gorj: Autoturism căutat în Belgia, depistat în Gorj

Olt

» UPDATE – Olt: Bărbat inconștient, victimă a unui accident rutier
» Fostul senator de Olt Teiu Păunescu, secretar de stat
» Olt: Eveniment dedicat florilor, la Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: Bărbat găsit mort în baia locuinţei

Sport

» Marius Toma: Acum vine adevăratul spectacol la Craiova
» Cupa sau nimic!
» Fotbal / Marius Avram arbitrează FC Voluntari – CS Universitatea Craiova

Bani & Afaceri

» Locuitorii Olteniei își retrag o parte din banii din bănci

Educatie

» Marcel Florescu: „Liceul CFR era ca a doua armată a ţării…“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Inspire Cinema Craiova în perioada 19-25 mai

Top