Trotuarele pierdute ale CraioveiTrotuarele de pe unele dintre arterele de circulație din Craiova au fost reduse la doar câteva zeci de centimetri, încât pietonii trebuie ori să meargă într-o dungă, ori să coboare pe carosabil, riscând astfel să fie loviți de vehiculele din trafic.

Pe strada Caracal, la intersecția cu strada Potelu, în imediata vecinătate a Spitalului Militar, pe o porțiune lungă de câțiva metri, trotuarul a ajuns să aibă doar 55 cm lățime. Venind dinspre strada Caracal, trotuarul, care pe anumite locuri are și 2 m lățime, se termină brusc în stradă, la colțul gardului care împrejmuiește Spitalul Militar, iar dacă vrei să-ți continui drumul pe strada Potelu ai la dispoziție doar 50-55 cm. Când se întâlnesc mai mulți pietoni la această întretăiere de străzi, ori așteaptă să treacă unul câte unul, mergând în șir indian, ori își continuă drumul pe carosabil. Ultima variantă este cel mai des aleasă, dar și cea mai periculoasă, trecătorii riscând să fie oricând loviți de mașinile aflate în mers. Iar traficul este intens în această zonă pe tot parcursul zilei. „Aici există iminența unor grave accidente ale pietonilor, pentru că trotuarul de la intersecția străzilor Caracal cu Potelu, în dreptul sensului giratoriu de la Spitalul Militar, aproximez că are 30 cm din cauza gardului acestui spital. Remedierea se poate face relativ ușor, prin mutarea a două plăci din beton de 60 cm la 45 de grade, nu la 90 de grade cum sunt în prezent. Noi, cetățenii din cartierul Valea Roșie, întâmpinăm acest pericol zilnic, mergând la magazinul LIDL, într-o zonă cu trafic rutier foarte ridicat“, a spus craioveanul Dorin Gănii.

În fapt, lățimea trotuarului de pe strada Caracal pe sensul de mers spre Bănie este variabilă. Măsurând artera destinată pietonilor în mai multe puncte, lățimea variază între 2 m și 55 cm. Trebuie menționat că trotuarul este „disputat“ de pietoni, bicicliști și mămici cu cărucioare. Și peste toate, la un moment dat, aceștia se intersectează cu afluxul călătorilor care coboară sau urcă în autobuzele RAT, fiindcă și peronul este tot pe trotuar. Aici, practica omoară teoria, fiindcă STAS-ul 10144/2-91 spune: „În dreptul stațiilor de transport în comun și al trecerilor de pietoni, lățimea trotuarelor poate fi majorată corespunzător aglomerării pietonilor și prevederilor STAT 10144/6-89 (cel mult până la dublarea lățimii curente)“.

Cert este că nici una dintre prevederile referitoare la trotuare pe care le găsim în respectivul STAS nu prevede o lățime de 50 cm. Am vrut să aflăm și părerea unor reprezentanți ai Comisiei de Sistematizare a Circulației Rutiere și Pietonale din Craiova despre străzile ale căror trotuare sunt înghițite de carosabil sau construcții. „Trebuie să văd ce este la fața locului. În zona străzilor Caracal cu Potelu, din câte știu, nu am avut până la acest moment evenimente rutiere neplăcute. Nu știu dacă în acel loc se mai poate umbla la reconfigurarea stradală. O variantă ar fi să se modifice linia gardului de la Spitalul Militar“, este de părere Sorin Constantin Gae, reprezentantul Biroului Rutier Craiova și membru al comisiei.

Magazinul a „înghițit“ trotuarul

O situație similară întâlnim pe strada Mihail Cerchez din cartierul craiovean Brazda lui Novac. Construcțiile care urmează să fie ridicate în Piața Baba Novac au înghițit cu totul cea mai mare parte a trotuarului. Trecătorii nu au decât să meargă pe stradă sau să-și continue drumul pe aleile dinlăuntrul pieței, printre magazine și tarabe.


„Anul trecut au fost demolate câteva magazine. Acum, pe locul lor a început construcția altor magazine. Problema este că, față de amplasamentul magazinelor care au fost demolate, acum, noii constructori, pentru a avea mai mult spațiu, au turnat fundația de beton ocupând aproximativ 90% din trotuar. Pentru pietoni au rămas maximum 30 cm din fostul trotuar.

Trotuarul pe care se construiește era singurul pe această arteră, pietonii fiind acum nevoiți să circule pe strada și așa destul de îngustă.

Elevii Școlii nr. 24 care locuiesc în blocurile G1, G2, G3, BB’, 16, 17, 18 sunt obligați să meargă pe carosabil sau printre tarabele din Piața Baba Novac, pentru că trotuar nu mai există“, spune craioveanul Ionuț Tănasie.

Drept urmare, pe stradă, laolaltă cu mașinile, merg mămicile cu cărucioare, elevii care vin dinspre cartier spre școală și invers. Singura alternativă este să se strecoare printre tarabele din piață. Și despre această stradă reprezentanții Comisiei de Sistematizare a Circulației Rutiere și Pietonale spun că situația trebuie văzută la fața locului. „În Brazdă, trebuie văzut ce este la fața locului. Totodată, trebuie verificat ce se prevede în autorizație“, a declarat Sorin Constantin Gae, reprezentantul Biroului Rutier Craiova.

Constructorul care lucrează pentru beneficiarul acestui spațiu susține că administrația locală are deja o soluție. Nu se știe însă când va fi pusă în practică aceasta, deci, între timp, pietonii nu au decât să meargă pe stradă, cu riscul să fie accidentați. „Au fost persoane care au sesizat Disciplina în Construcții, nemulțumite de dispariția trotuarului, dar acesta este proiectul după care noi am lucrat. Ba chiar ne-am retras puțin cu construcția, ca să nu fim prea ieșiți în stradă. Am înțeles că și celelalte construcții care vor urma în continuarea celei la care noi lucrăm la această dată vor avea același aliniament. Totodată, am înțeles că cei de la primărie au spus că trotuarul va fi mutat pe partea cu blocurile“, a explicat Liviu Popescu, reprezentantul firmei constructoare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 12 mai 2017

Actualitate

» Donald Trump îl atenționează pe fostul director al FBI să nu facă dezvăluiri pentru presă
» România va deține președinția Agenției Universitare a Francofoniei pentru următorii patru ani
» Spitalul cu salina
» AEP: Peste 2 milioane de lei – subvenții de la bugetul de stat pentru partidele politice în mai
» Ghiţă va fi audiat în 19 mai, la Belgrad, în vederea extrădării
» Eurovision: Piesa României, cotată de casele de pariuri cu a 6-a şansă la trofeu
» Conducerea CEC va fi schimbată
» Preşedinţia UE: Guvernul a găsit sediu la Bruxelles pentru reprezentanta României la UE
» Cimpuieru (ROMATSA): Restricțiile au fost ridicate în spațiul aerian românesc; în 2 -3 ore traficul aerian va reveni la normal
» SRI a contracarat o tentativă de atac cibernetic împotriva unei instituții din România
» Bodog: S-a semnat deja contractul și pentru cele 109.000 de doze de vaccin ROR
» Site-ul ANAF va fi indisponibil în weekend din cauza unor lucrări de mentenanţă
» ANM: Ploi însemnate şi instabilitate atmosferică până duminică
» Discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia recepţiei oferite de președintele Klaus Iohannis de Ziua Europei
» Termen pe 8 iunie în dosarul în care DNA Ploiești a cerut un nou mandat de arestare pentru Sebastian Ghiță
» Hackeri care ar putea avea legături cu guvernul Rusiei au încercat să atace MAE, folosind o adresă de e-mail falsă a NATO
» România se va confrunta cu multiple valuri de căldură şi secetă, potrivit prognozei pentru vara din acest an
» România s-a calificat în finala Eurovision
» Controlorii de trafic aerian intră astăzi în grevă de avertisment

Publireportaj

» Un nou sediu pentru PHARMA PLUS

Dolj

» Dolj: Accident spectaculos în comuna Malu Mare
» Craiova: Acțiune de amploare a polițiștilor în piețele agroalimentare soldată cu amenzi de 180.000 de lei
» Craiova: Copiii Centrului social „Best Life”, în vizită la Biblioteca Județeană „Aman”
» Spectacolul cu piesa „Cealaltă țară”, pus în scenă la TN Craiova, prezent la Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești
» ABA Jiu a executat patru lucrări de apărare împotriva inundaţiilor
» Greva de la Romatsa afectează zborurile din Craiova
» Craiova: „Dolju-n bucate”, la Casa Universitarilor
» Argeşeni reţinuţi la Craiova pentru furturi din autoturisme
» Târgurile Agrotex și Doljconstruct au debutat cu noutăți tehnologice
» Trotuarele pierdute ale Craiovei

Gorj

» Gorjul, printre judeţele în care nu a fost dată în folosinţă în 2016 nicio locuinţă finanţată din fonduri publice

Olt

» 65 de ani de la primul zbor pe Aerodromul Deveselu
» Ultima strigare pentru asistenții care vor să se angajaze la Spitalul Județean de Urgență Slatina

Mehedinţi

» Mehedinţi: 124 litri de alcool etilic deţinut ilegal, ridicat în urma unei percheziţii
» Mehedinţi: S-a ales cu dosar penal după ce a furat bunurile unei femei, chiar în incinta unui cabinet medical

Vâlcea

» Loteria Română suplimentează marele premiu la 6/49 cu un milion de lei după ce un bărbat din Drăgăşani a câştigat joi 2,2 milioane de euro
» Vâlcea: Trei bărbaţi arestaţi preventiv şi un altul pus sub control judiciar pentru tâlhărie
» Circulaţie restricţionată pe DN7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: 629 de ani de la prima atestare documentară a Râmnicului, marcaţi cu numeroase evenimente

Sport

» Filieșenii au găsit bara, argeșenii golul (galerie foto)
» „Tunarul” ar fi împlinit astăzi 72 de ani – Oblemenco, înfrânt de nenoroc
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (12-15 mai)
» Tenis: Simona Halep s-a calificat în finala turneului WTA de la Madrid
» Tenis: Simona Halep joacă împotriva Anastasijei Sevastova pentru un loc în finala de la Madrid
» Volei (m): Vicecampionii de la SCM-U Craiova și-au primit medaliile (galerie foto)
» Torcea: Am muncit pe brânci pentru bronzul de la Europene
» Judoka din Bănie, de trei ori pe podium
» SCM Craiova s-a calificat fără emoții în semifinalele Cupei României
» Spânu: Vrem victoria cu Mioveni II

Opinii

» La Poarta Raiului ca la Ghișeul Statului

Top