11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimele roşii din Dolj au ajuns în pieţe

Primele roşii din Dolj au ajuns în pieţe

Primii doljeni care au produs roşii prin programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate au livrat marfa pe pieţele din România. Este vorba de doi fermieri din bazinul legumicol Poiana Mare şi unul din Işalniţa, care au scos la vânzare primele roşii autohtone în pieţele din Caransebeş şi Sibiu. Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei pentru Agricultură Dolj, Viorel Stochiţa şi Marin Stochiţa, ambii din Poiana Mare, şi Constantin Mitran, din Işalniţa, sunt şi primii producători agricoli din judeţ care au depus dosarul pentru primirea sprijinului pentru tomate în spaţii protejate. Aceştia au produs legume în solar şi au recoltat până în prezent 4.000 de kilograme de tomate, pe care le-au valorificat la preţuri cuprinse între 10 şi 20 lei/kg.
La nivelul judeţului Dolj au fost depuse 623 de solicitări de înscriere în Programul de sprijin – tomate în spaţii protejate şi au fost făcute 401 verificări, conform reprezentanţilor Direcţiei Agricole.

Ministrul agriculturii, în vizită la fermierii olteni

Mult mai bine la acest capitol stau însă fermierii din Olt. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Olt, Emil Marinescu, la nivelul acestui judeţ, peste 50 de fermieri au ieşit deja pe piaţă cu tomatele obţinute în spaţii protejate, optând pentru pieţele din Constanţa, Alba Iulia, Cluj şi Bucureşti. Dornic să-i cunoască pe fermierii care au reuşit să ajungă cu tone de roşii în pieţele din ţară, ministrul agriculturii, Petre Daea, a făcut marți o vizită în Olt. „Ministrul agriculturii a vizitat două centre APIA de la Drăgăneşti şi Caracal pentru că pe 15 mai expiră termenul de depunere a cererii unice de plată pe suprafaţă, după care s-a făcut o vizită la fermierii care au accesat programul de tomate, în comunele Cilieni, Izbiceni şi Giuvărăşti. Aceştia au avut o producţie extrem de bună, iar ministrul Petre Daea a rămas plăcut impresionat de munca lor“, a spus pentru GdS Emil Marinescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Olt.
Începând din acest an, producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, printr-un program guvernamental, să cultive legume în spaţii protejate, sere sau solarii. Ajutorul este în valoare de 3.000 de euro pe an, pentru fiecare producător agricol. Suprafaţa pe care vor planta tomatele trebuie să fie de 1.000 de metri pătraţi, iar cantitatea obţinută trebuie să fie de minimum două kilograme pe metrul pătrat. Altă condiţie pentru a beneficia de aceşti bani este ca roşiile să fie valorificate în perioadele ianuarie-mai, inclusiv, şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv. Programul are în vedere diminuarea importurilor de tomate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS