24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorităţile au început evaluarea pagubelor produse de inundaţii

Autorităţile au început evaluarea pagubelor produse de inundaţii

Autorităţile locale au început de ieri să evalueze pagubele produse de inundaţiile din ultimele zile. Zeci de gospodării au fost inundate, iar apele revărsate au afectat culturi agricole. De asemenea, în mai multe localităţi a căzut şi grindină, astfel că pagubele sunt şi mai mari. Cele mai mari probleme au fost în localităţile Lihuleşti, din comuna Berleşti, şi Bălceşti, comuna Bengeşti-Ciocadia. Apa a pătruns în beciurile a zeci de case, iar oamenii au solicitat intervenţia pompierilor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a folosit motopompe pentru evacuarea apei. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că, la nivel judeţean, s-a trecut în momentul de faţă la evaluarea pagubelor produse de inundaţii. Florescu a precizat că încă nu se poate face un bilanţ al efectelor produse de ploi, pentru că se anunţă în continuare vreme rea, iar în anumite localităţi încă nu se poate merge pe teren.

Vor cere ajutor la guvern

Potrivit lui Ciprian Florescu, după centralizarea pagubelor şi stabilirea unei sume pentru despăgubiri, va fi realizat un raport care va fi transmis la guvern, după ce, în prealabil, va fi votat în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. „În acest moment nu putem vorbi despre un bilanţ bine conturat pentru că încă aşteptăm ca apele să se retragă din zonele afectate, iar comisiile locale să îşi facă evaluările proprii. Ulterior, conform procedurii, comitetul judeţean va face o trecere în revistă şi a pagubelor ca urmare a viiturii şi a precipitaţiilor abundente. Dacă se va stabili că este nevoie de bani pentru ajutorarea celor afectaţi de ape vom promova un proiect de hotărâre de guvern, pentru acordarea de ajutoare pentru cei afectaţi“, a declarat Ciprian Florescu, prefectul de Gorj.

Localităţile care au raportat probleme până ieri

Potrivit prefectului de Gorj, apa a cauzat probleme la Bengeşti-Ciocadia, Muşeteşti, Săcelu, Bustuchin, Berleşti, Borăscu, Drăguţeşti, Ţicleni, Târgu Jiu. Ciprian Florescu a declarat că cele mai mari probleme au existat însă la Bengești – Ciocadia (satele Ciocadia şi Bălceşti), unde apa a pătruns în beciurile caselor. La Ţicleni, apele au trecut peste un pod şi au îngreunat circulaţia rutieră, iar la Drăguţeşti un canal colector s-a înfundat, iar apa a pătruns în câteva gospodării. La Târgu Jiu, un pod de mici dimensiuni construit peste râul Amaradia a fost luat de apele care s-au revărsat peste culturile agricole din apropiere. „Probleme au fost la Bengeşti-Ciocadia, Săcelu, Muşeteşti, Bustuchin, Berleşti, Borăscu, Drăguţeşti, Ţicleni. Au transmis situaţii de la faţa locului autorităţile din mai multe localităţi. Debitul apei a fost foarte mare“, a mai declarat Ciprian Florescu. Autorităţile locale şi judeţene rămân în continuare în stare de alertă pentru că sunt anunţate ploi până marţi seară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS