22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe titularizarea profesorilor suplinitori

Începe titularizarea profesorilor suplinitori

Cadrele didactice care sunt repartizate pe posturi vacante pot solicita titularizarea în perioada 3-5 mai, la Inspectoratul Școlar Județean Dolj (Foto: Arhiva GdS)
Cadrele didactice care sunt repartizate pe posturi vacante pot solicita titularizarea în perioada 3-5 mai, la Inspectoratul Școlar Județean Dolj (Foto: Arhiva GdS)

Cadrele didactice care predau pe posturi vacante cu viabilitate de cel puțin patru ani pot solicita titularizarea pe respectivele catedre dacă au fost repartizate prin decizie a inspectoratului școlar județean și dacă au cel puțin nota 7 la concursurile naționale de ocupare a posturilor didactice, în ultimii șase ani.
Solicitările pentru titularizarea pe posturile vacante se depun anul acesta direct la Inspectoratul Şcolar Județean Dolj și nu la școli, așa cum s-a procedat în anii anteriori. Cei care vor să solicite titularizarea pe orele pe care predau au la dispozițieînsă doar trei zile, conform calendarului de mobilitate, respectiv perioada 3-5 mai. „Pentru titularizarea pe post în baza articolului 253 din Legea educației naționale am fixat un grafic pe discipline. Lista posturilor vacante se va reactualiza tot în perioada 3-5 mai, pentru că se așteaptă după rezultatele la definitivat, în urma căruia cei care au promovat și aveau contract pe perioadă determinată pot solicita la școală transformarea contractului de muncă pe perioadă nedeterminată dacă au fost repartizați pe posturi vacante“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună. Suplinitorii se pot titulariza într-una sau mai multe unități de învățământ. Potrivit calendarului de mobilitate a personalului didactic, în perioada 5-8 mai, comisia județeană de mobilitate verifică dosarele candidaților, iar pe 9 mai are loc repartizarea în ședință publică, desfășurată tot la inspectoratul școlar.
Peste 200 de titulari și-au mutat catedra

Lista posturilor vacante din județul Dolj a suferit modificări importante și după etapa de pretransfer, încheiată pe 28 aprilie cu soluționarea contestațiilor. „Toate cele trei contestații au fost respinse în ședința consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Au fost ocupate prin pretransfer 246 de norme și fracțiuni. 12 cereri au fost de schimb de posturi între cadrele didactice, 158 de solicitări au fost de transfer consimțit între unitățile de învățământ, iar alte 69 de cereri au fost pentru pretransfer în alte județe.
Cele mai multe pretransferuri au fost la educatoare, fiind 50 de cadre didactice care au reușit să-și mute catedra, urmate de învățătoare, la care s-au înregistrat 49 de pretransferuri. Cereri multe de pretransfer au fost soluționate și la matematică, filosofie, educație fizică, limba engleză și limba franceză“, a mai precizat inspectorul școlar general. În urma pretransferurilor au fost și profesori care și-au schimbat nu numai catedra, ci și disciplina. „Au fost cadre didactice care au reușit să devină titulari pe altă specializare, metodologia permite acest lucru. Este obligatoriu să aibă studii de specialitate de licență sau master“, a declarat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. De altfel, în luna mai se vor derula și înscrierile pentru concursul național de ocupare a posturilor didactice. „Înscrierile pentru concursul național pentru ocuparea normelor și fracțiunilor de norme vacante sau rezervate se vor derula în perioada 16-22 mai. Urmează să stabilim centrele de examen. În aceeași perioadă se vor depune și solicitările pentru continuitate“, a mai spus inspectorul școlar Janina Vașcu. Candidații care se înscriu pentru concursul național de ocupare a posturilor didactice vor susține o inspecție școlară, apoi proba scrisă pe 12 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS