12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArest prelungit pentru Capotescu și finii săi

Arest prelungit pentru Capotescu și finii săi

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, să prelungească mandatele de arestare emise pe numele a trei craioveni acuzați de procurorii DIICOT de comiterea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. Aceștia sunt Laurențiu Capotescu (zis Pătatu) și doi fini ai săi – Cristian Bulacu și Alin Florescu.
În urma anchetei, procurorii au stabilit că, începând din 2014, inculpații au obligat mai multe tinere și minore, care au fost racolate dintr-un club din Craiova, să se prostitueze în Spania. „Inculpații au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei și starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, multe minore, și aflate în situație conflictuală cu familia, pentru a le recruta fie prin inducere în eroare, în sensul că le promiteau locuri de muncă în străinătate, bine remunerate, fie profitând de vulnerabilitatea lor vădită. Inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu a folosit un club de noapte situat pe raza municipiului Craiova, în scopul recrutării victimelor, majoritatea minore, oferindu-le «locuri de muncă» și iluzia unei vieți confortabile“, au precizat procurorii DIICOT.
Anchetatorii au mai reținut că o parte dintre tinerele racolate în Craiova au fost duse în Spania, unde au fost obligate să se prostitueze. „Odată ajunse în Spania, victimele erau constrânse de către inculpați să se prostitueze, în condițiile în care nu cunoșteau limba și nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în țară la momentul în care își dădeau seama de situația reală. Atunci când victimele își exprimau dorința de a rupe legătura cu inculpații, aceștia le amenințau, folosindu-se și de relația pe care o aveau cu inculpatul Capotescu Gheorghe Laurențiu, care intervenea cu amenințări, uneori personal, în demersul celorlalți doi inculpați în scopul de a păstra controlul asupra victimelor“, au mai explicat procurorii DIICOT.

Mandate prelungite cu 30 de zile

Procurorii craioveni au mai reținut că cei trei inculpații arestați au colaborat destul de bine în comiterea infracțiunilor, dată fiind legătura naș-fin dintre ei. „Având în vedere natura legăturii dintre inculpați (Capotescu Laurențiu este nașul inculpaților Bulacu Cristian şi Florescu Alin), a existat o colaborare optimă, strânsă și constantă, rolurile lor în realizarea activității infracționale nefiind aceleași, modalitatea concretă în care își împărțeau sarcinile fiind determinată de împrejurările de fapt și de necesitățile practice ale realizării scopului infracțional – obținerea de venituri în mod facil din exploatarea sexuală a victimelor“, au precizat anchetatorii.
Pe 5 aprilie, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cra­iova au descins la domiciliile inculpaților, de unde au ridicat sumele de 17.000 de euro și 7.000 de lei, diverse înscrisuri, telefoane mobile, cartele SIM și laptopuri. O zi mai târziu, pe 6 aprilie, Capotescu, Bulacu și Florescu au fost arestați preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. În schimb, Ciucă a fost arestat la domiciliu tot pe o perioadă de 30 de zile. Ulterior, pe 28 aprilie, procurorii DIICOT au cerut și obținut prelungirea cu 30 de zile a mandatelor emise pe numele lui Capotescu, Bulacu și Florescu. „Prelungește măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpaţii Capotescu Laurenţiu, Bulacu Cristian şi Florescu Alin prin încheierea cu nr. 96 din 6.04.2017 de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj, pentru o perioadă de 30 de zile fiecare, începând cu 6 mai 2017 şi până la 4 iunie 2017 inclusiv“, se arată în hotărârea de vineri a Tribunalului Dolj.
Inculpații au contestat decizia instanței la Curtea de Apel Craiova, instanță care se va pronunța miercuri, pe 3 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS