10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMălaiul electoral lovește din nou la Craiova

Mălaiul electoral lovește din nou la Craiova

Foto: Arhiva GdS
Foto: Arhiva GdS

Primăria a anunțat, joi, că de vineri distribuie pachete cu alimente cumpărate din bugetul local persoanelor aflate în situaţii de risc social din oraș, deși programul social aprobat prin hotărâre de consiliu local în 2013 prevede că ele se acordă cu ocazia sărbătorilor de Paște, Sfânta Maria și Crăciun. Paștele a trecut, dar alegerile bat la ușă. Pe 11 iunie.

Primăria continuă tra­diția și nu se ferește să ofere înainte de alegerile pentru stabilirea primarului Craiovei pachete cu ulei, zahăr, făină, orez și mălai către 17.000 de persoane considerate sărace în ciuda scandalului creat anii trecuți. GdS a relatat pe larg despre plasele în care se distribuiau alimentele, inscripționate cu „Primăria Craiova şi Consiliul Local – Program social al Primarului LIA OLGUŢA VASILESCU“. Ulterior, numele primarului a dispărut de pe plase, dar „mălaiul electoral“ a apărut pe machetele publicitare la campania de anul trecut. Termenele de organizare a licitației pentru desemnarea firmelor furnizoare și perioada necesară pentru stabilirea câștigătoarei au făcut ca alimentele să fie distribuite în preajma sau chiar în timpul campaniei electorale. Anul acesta, licitația a fost inițiată pe 14 februarie, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 20 martie, timp suficient ca pachetele să fie distribuite înainte de Paște, care, anul acesta a căzut pe 16 aprilie. Alimentele vor fi împărțite însă de vineri, 28 aprilie, iar acțiunea durează până pe 12 mai. De ce a avut primăria nevoie o lună și zece zile până să înceapă distribuirea alimentelor în condițiile în care licitația nu a fost contestată, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), rămâne o întrebare fără răspuns. Tot în SEAP, licitația figurează ca fiind în desfășurare, și nu ca atribuită, deși, logic, contractul a fost semnat și produsele livrate. Altfel, alimentele nu ar fi putut fi distribuite de vineri.

Ce prevede programul

Primăria a optat pentru semnarea unui acord-cadru valabil timp de nouă luni, iar suma estimată este de 1,1 milioane de lei fără TVA, adică 292.000 de euro cu TVA cu tot. Acordul urma să fie semnat cu maximum cinci firme, iar atribuirea trebuia să se facă pe loturi. Potrivit anunțului din SEAP, primăria estima trei tranșe pe fiecare lot, iar forma de achiziție, acordul-cadru, impunea semnarea de contracte subsecvente astfel: martie – 1 contract subsecvent, iulie – 1 contract subsecvent, noiembrie – 1 contract subsecvent. Valoarea celui mai mare contract subsecvent fără TVA pentru LOT 1 – mălai era de 27.540 de lei, pentru LOT 2 – făină: 52.360 de lei, pentru LOT 3 – orez: 50.830 de lei, pentru LOT 4 – zahăr: 94.520 de lei, iar pentru LOT 5 – ulei: 143.480 de lei. După cum se observă, primul contract subsecvent trebuia semnat în luna martie, timp suficient pentru firme să furnizeze alimentele astfel încât cei 17.000 de craioveni să beneficieze de ele, așa cum scrie în regulament, de Paște, și nu cu ocazia campaniei electorale. GdS a încercat să obțină un punct de vedere de la primărie, dar nu a reușit.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS