14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljImpozite mai mari achitate către Primăria Craiova

Impozite mai mari achitate către Primăria Craiova

Deși la DIT Craiova nu a lipsit aglomerația de la ghișee, totuși, 16.321 de cetățeni ai urbei nu s-au mai prezentat deloc anul acesta să își achite impozitele către Primăria Craiova (Foto: Arhiva GdS)
Deși la DIT Craiova nu a lipsit aglomerația de la ghișee, totuși, 16.321 de cetățeni ai urbei nu s-au mai prezentat deloc anul acesta să își achite impozitele către Primăria Craiova (Foto: Arhiva GdS)

Impozitele pe clădiri plătite anul acesta de persoanele juridice din Craiova sunt de aproape trei ori mai mari decât cele achitate anul trecut. În schimb, primăria a încasat sensibil mai puțini bani decât anul trecut de la persoanele fizice, sub forma impozitului pe clădiri, în condițiile în care și-au plătit impozitele mai puțin cu 16.321 de craioveni. 

Tot mai puțini craioveni și-au achitat anul acesta, față de anul trecut, impozitele locale către Primăria Craiova până la primul termen legal de 31 martie 2017, dată până la care trebuia plătit jumătate din impozitul pe proprietate datorat pe anul în curs. Și firmele au fost mai puține care și-au plătit impozitele, însă de la acestea s-au încasat impozite pe clădiri de trei ori mai mari față de anul trecut, după cum vom detalia mai jos. Potrivit unui răspuns transmis de Primăria Craiova, la solicitarea GdS, „până la 31.03.2017, la 80.664 de roluri s-a achitat impozitul de către contribuabili persoane fizice și la 2.735 de roluri s-au achitat impozitele de către persoane juridice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când până la data de 31.03.2016 a fost achitat impozitul la 96.985 de roluri de către persoane fizice și la 3.266 de roluri de către persoane juridice“. Deci, până la expirarea primului termen de plată și-au achitat impozitele mai puțin cu 16.321 de persoane fizice care au roluri nominale deschise la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) și mai puțin cu 531 de firme. Vom detalia cum este posibil să scadă cu 16.321 numărul plătitorilor, dar sumele încasate de la cei care au achitat să fie doar ușor diminuate față de anul trecut.

Craiovenii fie nu au bani, fie nu mai suportă statul la cozi

De nenumărate ori, craiovenii ne-au sesizat la redacție că sunt nevoiți să stea la cozi imense la sediile Direcției de Impozite și Taxe (DIT) Craiova, respectiv în condiții greu de suportat, deși se aflau acolo pentru a da bani primăriei. În condițiile în care nu foarte mulți cetățeni își achită impozitele cu cardul prin internet, cei mai mulți nu au altă șansă decât să stea la cozile umilinței, la ghișeele DIT. O posibilă explicație pentru scăderea numărului de craioveni care și-au achitat impozitele pe proprietate până la termenul de 31 martie ar putea fi aceea că oamenii preferă să renunțe la bonificația de 10% care se acordă celor care achită dările până la termenul respectiv, din cauza cozilor interminabile de la ghișee. Altă explicație ar putea fi aceea că cetățenii nu au avut bani să achite impozitele la termen și de aceea au fost mai puțini craioveni decât anul trecut care au achitat la timp dările către municipalitate.

Ce impozite s-au plătit până acum

Deși nivelul cotelor de impozitare pentru persoane fizice s-au menținut același față de anul trecut, iar craiovenii au achitat, în plus, doar taxa pe terenul de sub blocuri, încasările Primăriei Craiova din impozitul pe clădiri au fost ceva mai mici decât anul trecut, cu toate că numărul plătitorilor a scăzut cu 16.321 (număr de roluri care se înregistrează pe CNP-ul proprietarului). Dacă pe primele trei luni din 2016, craiovenii achitaseră impozite pe clădiri de 10.946.000 lei, anul acesta până la 31 martie se plătiseră 10.911.000 de lei sub forma impozitului pe clădiri, cu 35.000 de lei mai puțin. Pe ansamblu, cu tot cu impozitele pe terenuri și cu cele pe mijloacele de transport, craiovenii au achitat 23.162.000 de lei către primărie până la 31 martie 2017, față de 23.094.000 de lei cât fuseseră plătite în aceeași perioadă din 2016.

Cum au crescut impozitele de plată ale unor persoane fizice

Din datele furnizate de Primăria Craiova se observă faptul că, deși numărul plătitorilor a scăzut considerabil față de anul trecut, la termenul de 31 martie 2017, sumele achitate sunt sensibil mai mici față de anul trecut sub forma impozitelor pe clădirile deținute de persoane fizice. Ceea ce înseamnă că unii craioveni au plătit mai mult către primărie decât anul trecut. Folosind datele furnizate de Primăria Craiova și împărțind sumele încasate la numărul de proprietari plătitori (adică la numărul de roluri pentru care s-a achitat impozit pe locuință) rezultă că până la 31 martie 2016, craiovenii plătiseră, în medie, un impozit de aproximativ 113 lei/rol fiscal nominal, în timp ce în 2017, craiovenii care au achitat impozitul pe locuință până la primul termen scadent au plătit la primărie, în medie, aproximativ 135 de lei pe rol.
Persoanele fizice care au clădiri de locuit (rezidențiale) au plătit un impozit 0,08% aplicat la valoarea impozabilă a clădirii, potrivit Codului fiscal și hotărârii Consiliului Local Craiova prin care s-au aprobat impozitele locale pe proprietate. Cei cu sedii de firme declarate acasă, dar care nu desfășurau activitate economică în locuință au achitat impozitul pe locuință ca orice altă persoană care are o casă de locuit. Diferențe ale cuantumului impozitelor apar la persoanele fizice care au clădiri de locuit, dar folosite în scop nerezidențial, adică au sedii de firme declarate la adresa respectivă și desfășoară activități economice acasă sau dețin spații comerciale acolo. Acele persoane datorează un impozit pe clădirile nerezidențiale de 0,2% aplicat la valoarea impozabilă a clădirii respective. De aceea, la unii proprietari, persoane fizice, le-a crescut impozitul pe locuință anul acesta și așa se explică faptul că, deși numărul de plătitori (roluri nominale pe care s-au achitat impozitele) a fost cu peste 16.321 mai mic decât anul trecut, sumele încasate de Primăria Craiova au fost doar ușor mai mici decât pe primele luni din 2016.

De ce s-au triplat sumele plătite de firme?

Deși a scăzut numărul firmelor care și-au achitat impozitele pe proprietate până la 31.03.2017, din da­te­le furnizate de Primăria Cra­iova se observă că acele persoa­ne juridice care și-au achitat la termen impozitele au achi­tat către municipalitate impozite pe clădiri în sumă to­tală de 29.872.000 de lei, față de anul trecut, când la expira­­rea primului termen de plată se achitaseră doar 11.252.000 de lei sub forma impozitelor pe clădiri. Impozitele pe clădiri sunt diferite, ca și cuantum, în funcție de destinația imobilului. Potrivit legislației fiscale, clădirile care sunt folosite pentru locuit sunt impozitate ca și clădiri rezidențiale, iar cele care nu sunt folosite pentru locuit, ci în alte scopuri, sunt nerezidențiale. Imo­bilele, locuințele folosite de firme sunt nerezidențiale, iar legislația fiscală prevede impozite de trei-patru ori mai mari pentru clădirile folosite în scop nerezidențial. Și persoanele fizice care aveau sediul firmei la adresa de domiciliu și desfășurau acolo o activitate economică plăteau impozit nerezidențial pentru cota-parte din casa utilizată de firmă. Dacă acel imobil a fost transferat, într-un fel sau altul pe firmă, atunci firma datorează impozitul pe proprietate către municipalitate.
De asemenea, explicația creșterii impozitelor achitate de firme mai poate fi și aceea că firmele craiovene au avut disponibilități bănești și și-au permis să achite în prima parte a anului impozitul datorat municipalității, respectiv din reevaluări ale activelor din patrimoniu să fi rezultat o valoare impozabilă mai mare, astfel că și impozitele astfel calculate să fi fost mai mari decât de obicei. GdS a întrebat la DIT din ce cauză au crescut sumele achitate de firme sub forma impozitului pe clădiri, însă, directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu, nu a răspuns la întrebările GdS.

Firmele au plătit și impozite pe teren mai mari

Datele de la primărie arată că, dacă pe primele trei luni din 2016 persoanele juridice din Craiova plătiseră impozit pe teren de 1.099.000 de lei, anul acesta, în perioada analizată, firmele au achitat impozite de patru ori mai mari pe teren, respectiv 4.751.000 lei, deși numărul firmelor plătitoare a fost mai mic cu 531 de entități.
Pe ansamblu, până la expirarea primului termen de plată, Primăria Craiova a încasat de la craioveni și de la firme 98.461.000 de lei sub forma impozitelor pe clădiri, pe teren și pe mijloacele de transport. Dacă de la persoane fizice s-au încasat 37.677.000 de lei, cei mai mulți bani au ajuns în vistieria municipalității de la persoanele juridice, respectiv 60.784.000 de lei, pe toate tipurile de impozite enumerate mai sus.
Până la 31 martie trebuia să se achite jumătate din impozitul datorat, dar cei care fac drumul până la ghișeele DIT sau au plătit on-line au preferat să achite impozitul întreg, pentru a beneficia de bonificația de 10% acordată pentru faptul că și-au achitat impozitul înainte de termen. Potrivit legislației fiscale, primăria poate trimite notificări celor care nu și-au achitat nici măcar jumătate din impozit până la 31 martie. Următorul termen de plată este 30 septembrie 2017, dată până la care craiovenii trebuie să își achite integral impozitele pe proprietate. După ce trec termenele de plată, proprietarii plătesc penalități de 1% din suma datorată, pentru fiecare lună sau fracțiune de lună de întârziere, pentru toate obligațiile de plată datorate organului fiscal local, în cazul nostru, DIT Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS