10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDezastru în agricultură din cauza scăderii temperaturilor

Dezastru în agricultură din cauza scăderii temperaturilor

Livezile cu pomi în floare sunt distruse
Livezile cu pomi în floare sunt distruse

Ultimele zile au fost distructive pentru culturile agricole din judeţul Gorj. Acolo unde nu au existat solarii sau sere, frigul şi temperaturile cu minus în termometre au provocat pagube însemnate. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a declarat că sunt afectate majoritatea culturilor şi pomilor fructiferi, inclusiv plantaţiile de viţă-de-vie. „Luni dimineaţă (ieri-n.r.) am avut parte de nenorocirea cea mai mare, care a pus capac la tot. Avem patru-cinci zile în care a căzut brumă. Cine a reuşit să planteze răsadurile, acestea sunt la pământ. Cartoful timpuriu, care răsărise, e terminat. Scapă numai ceapa, usturoiul, din ce avem noi informări. În pomicultură, nucii sunt ca anul trecut. Lăstarii tineri sunt negri. Via ar fi scăpat în proporție de 60 – 70%, unde a fost protejată de pădure sau de dealuri, dar şi acolo sunt probleme“, a spus Dan Tănăsescu.

Autorităţile locale, rugate să realizeze o evaluare a pagubelor

Cireşele, vişinile şi corcoduşele au fost, de asemenea, afectate de frig. Autorităţile locale sunt rugate de conducerea Direcţiei pentru Agricultură Gorj să realizeze o evaluare a pagubelor şi să transmită documentele respective Comitetelor pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, evaluările vor intra, în final, în posesia inspectorilor Direcţiei pentru Agricultură Gorj. „Cireşele, vişinile, corcoduşele, care erau formate, sunt negre. Pomii care mai erau în floare sunt terminaţi. Am luat legătura cu majoritatea comunelor să înceapă evaluarea pagubelor din agricultură şi să ne parvină acele situaţii. Trebuie făcute tabele cu persoanele păgubite, pe tipuri de culturi“, a mai declarat Dan Tănăsescu.

Statul nu acordă despăgubiri fermierilor

Nici asigurările nu acoperă culturile afectate de frig şi, după cum se cunoaşte, statul, cel puţin în momentul acesta, nu acordă despăgubiri fermierilor. Rămâne de văzut dacă Ministerul Agriculturii îşi va schimba optica, după dezastrul produs la culturile agricole în urma frigului din ultimele zile. Dan Tănăsescu a precizat că focurile aprinse în zona culturilor nu au avut vreun efect, în condiţiile în care temperaturile au scăzut şi până la minus 5 grade Celsius. Acesta a spus că va trimite totuşi Ministerului Agriculturii situaţiile cu evaluarea pagubelor. „Asigurările în agricultură au fost până pe 2 aprilie, când majoritatea soiurilor nu înfloriseră. Şi povestea asigurărilor este cu dus-întors. Noi o să trimitem documentele la Bucureşti, la Minister. Legile sunt clare: nu se mai acordă despăgubiri. Noi încercăm. Oamenii au mai încercat cu focul, dar ce să faci în aer liber la minus 5 grade Celsius? Aşteptăm un semn de la Minister“, a spus Dan Tănăsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS