16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesori tot mai puțini la examenul de definitivat

Profesori tot mai puțini la examenul de definitivat

În județul Dolj, din 138 de candidați înscriși la definitivat au susținut examenul 111 cadre didactice
În județul Dolj, din 138 de candidați înscriși la definitivat au susținut examenul 111 cadre didactice

Proba scrisă a examenului de definitivat a pus și anul acesta probleme candidaților din județul Dolj. Din cei 138 de profesori validați pentru această sesiune, cinci au absentat, iar 22 au solicitat retragerea imediat ce și-au dat seama că nu pot răspunde la cerințele de examen. Au ajuns astfel să predea lucrările 111 dascăli, fiind sesiunea cu cei mai puțini candidați, comparativ cu anii anteriori, și asta în condițiile în care nota de la scris nu mai trebuie să fie minimum opt.

Examenul de definitivat acordă cadrelor didactice dreptul de practică. Începând din 2012, proba scrisă a acestui examen se susține cu subiecte unice la nivel național, elaborate de Centrul Național de Evaluare din cadrul Ministerului Educației Naționale. La nivelul județului Dolj, în ultimii trei ani se observă o scădere continuă a numărului de cadre didactice care ajung să susțină proba scrisă. Astfel, dacă în 2015 erau 214 candidați care predau lucrările, în 2016 numărul lor a ajuns la 132, deși se înscriseseră 241. Joi, la proba scrisă au ajuns să predea lucrările 111 candidați. „Din cei 138 de candidați validați pentru a susține proba scrisă au fost cinci absenți, iar din cei rămași am avut 22 de cereri de retragere. Din județul Dolj vor pleca pentru a fi evaluate 111 lucrări. Cele mai multe cereri de retragere au fost la educație fizică și sport“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună.
Subiectele au fost diferite, în funcție de specializarea cadrelor didactice. În Dolj, proba scrisă a definitivatului s-a susținut la 27 de discipline. Candidații care au ieșit din săli au spus că la partea de metodică au fost cele mai grele cerințe. „Sunt pentru prima dată la definitivat, pentru disciplina educație fizică și sport. M-am pregătit pentru acest examen și în particular cu un profesor universitar. La prima parte a fost ceva ușor, cu definiții, la metodică au fost cerințe la care nu mă așteptam, au fost cerințe cu tentă“, a spus Ștefăniță Buzatu, unul dintre candidați. Nici pentru cei cu experiență în învățământ cerințele de metodică nu au fost ușoare. „Am susținut pentru învățământ primar. La prima parte au fost subiecte ușoare, la partea a doua metodica a pus probleme un pic. Nu este prima sesiune la care particip“, a spus un profesor. La educatoare au fost însă candidate care au susținut că subiectele au fost ușoare. „Au fost subiecte ușoare, chiar au fost accesibile. La prima parte au fost cerințe de gramatică, la partea a doua am avut opera lirică, iar la metodică jocul didactic și conversația“, a declarat Georgiana Chirea.
Candidații care au susținut anul acesta definitivatul nu mai sunt obligați să obțină minimum opt la proba scrisă pentru a promova. „Anul acesta s-a inclus și proba portofoliului, iar cei care au obținut zece la evaluarea lui la scris pot obține și 7.15 pentru că pot promova“, a spus Ștefăniță Buzatu.
Rezultatele parțiale ale acestui examen se vor afișa pe 25 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS