17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFina Mariei Schutz, la a doua condamnare

Fina Mariei Schutz, la a doua condamnare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, joi, să o condamne la trei ani de închisoare cu suspendare pe Mihaela Bunciu, consilier superior în cadrul APIA Dolj și fina femeii de afaceri Maria Schutz. Inculpata a fost acuzată că a ajutat o femeie să obțină aproape 170.000 de lei de la APIA Dolj în baza unor declarații false. Săptămâna trecută, Mihaela Bunciu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar asemănător.

Consiliera Mihaela Bunciu și Floarea Roșca au fost deferite justiției la sfârșitul lunii august 2016, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Craiova. Aceștia din urmă au reținut că, „în perioada 2011 – 2014, inculpata Roșca Floarea a solicitat și a obținut pe nedrept de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, prin folosirea de documente false, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene în valoare totală de 167.033 de lei“. Mai exact, în cursul anului 2011, Roșca a depus la Primăria Gighera, pentru a fi înscris în registrul de arendă, un contract de arendă fals. De asemenea, pentru a obține subvenții de la APIA Dolj, femeia a completat și semnat o declarație de suprafață pentru 68,52 hectare de teren pe care nu le deținea în mod real. Anchetatorii au mai stabilit că Floarea Roșca nu putea obține subvenții în baza unor acte false fără sprijinul unui funcționar al APIA Dolj. „În aceeași perioadă, inculpata Roșca Floarea a beneficiat de ajutorul inculpatei Bunciu Mihaela care, în calitate de consilier superior în cadrul APIA Dolj, a ajutat-o cu prilejul administrării celor patru cereri unice de plată pe suprafață, deși documentele doveditoare cu privire la suprafețele declarate, depuse de inculpata Roșca Floarea la dosare, erau false, inexacte și incomplete“, au mai precizat procurorii craioveni. Cele două inculpate și-au recunoscut faptele, iar joi, pe 20 aprilie, au și fost condamnate. Judecătorii Tribunalului Dolj au hotărât să le condamne pe cele două inculpate la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile comise – folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, uz de fals și fals în declarații, respectiv complicitate la folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene. În plus, cele două inculpate au fost obligate să presteze câte 120 de zile de muncă în folosul comunității. În final, instanța a dispus anularea declarațiilor, contractului de arendă și cererilor de plată falsificate și a constatat că prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Prima pedeapsă, cu executare

Procurorii DNA Craiova dispuneau, în martie 2016, trimiterea în judecată a trei inculpate – Floarea Roșca, Mihaela Bunciu și Gina Ghiță. În acest prim dosar, anchetatorii au reținut că, „în perioada 2009 – 2010, inculpata Roșca Floarea, beneficiind de ajutorul inculpatei Ghiță Gina, în calitate de inspector de specialitate pe probleme de agricultură în cadrul Biroului Agricol al Primăriei Gighera, a completat, semnat și depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Dolj, în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 72,05 ha, pe care nu-l deținea în realitate“.
Ca și în ultimul dosar, procurorii DNA au stabilit că Roșca a fost ajutată de consiliera Mihaela Bunciu, prejudiciul fiind calculat la suma de 73.856 de lei. Pe 12 aprilie, cele trei inculpate au fost condamnate printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Roșca a fost condamnată la un an și jumătate de închisoare, Ghiță la doi ani și patru luni, iar Bunciu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. Hotărârea Tribunalului a fost deja atacată cu apel de cele două inculpate la Curtea de Apel Craiova.

Prima condamnare

În noiembrie 2016, aceeași Mihaela Bunciu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare și în dosarul în care nașa sa, femeia de afaceri Maria Schutz, a fost acuzată de fraudarea APIA Dolj cu aproape un milion de lei.
În acest dosar, Maria Schutz a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare, care a fost contopită cu cei zece ani de închisoare primiți în dosarul falimentării societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, în final aceasta urmând să execute 13 ani și opt luni de închisoare.
Sentința a fost atacată cu apel, în prezent dosarul fiind pe rolul Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS