11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj300 de şomeri, după ce o fabrică din Băileşti şi-a închis porţile

300 de şomeri, după ce o fabrică din Băileşti şi-a închis porţile

300 de localnici din Băileşti au devenit şomeri, după ce SC Celule Electrice SA – societate pe acţiuni după anii 1990 – şi-a închis porţile. Înfiinţată în anul 1970, societatea avea 2.000 de angajaţi şi aici se produceau echipamente pentru distribuţia energiei electrice. Potrivit autorităţilor locale, produsele fabricate aici erau exportate în 23 de ţări, Egipt, Siria, Libia, India, Pakistan, Turcia sau China fiind doar câteva dintre ele. Închiderea acestei fabrici este cu atât mai gravă cu cât rata şomajului este de peste 50% în Băileşti. „Cea mai mare problemă în municipiul nostru este şomajul, iar situaţia care s-a ivit de curând a generat altă pierdere de locuri de muncă. Societatea Celule Electrice SA a fost înfiinţată în 1970 şi produce echipamente pentru distribuirea energiei electrice. Din discuţiile pe care le-am avut cu angajaţi cu state vechi din această societate, chiar şi CET-urile (Centrale Electrice de Termoficare – n.r.) din Bucureşti au beneficiat de echipamente produse la această întreprindere. După anul 1990 s-a privatizat şi din 2.000 de muncitori au rămas 300 pentru ca anul trecut să intre în lichidare. Înainte exporta echipamente în 23 de ţări, dar treptat a început să piardă din pieţele de desfacere. Părerea mea este că totul s-a întâmplat din cauza unui management defectuos, altfel nu pot explica, având în vedere că exista potenţial în ţările respective. Putea produce şi pe plan naţional, dar asta nu a depins de noi“, a spus Irinel Codruţ Muşuroi, viceprimarul din Băileşti.
Autorităţile spun că fac demersuri să aducă alt investitor care să preia halele fostei fabrici şi să creeze noi locuri de muncă. Întâlniri în acest sens au avut loc recent, la Craiova, cu mai mulţi potenţiali investitori. Până acum însă, nimeni nu s-a arătat interesat. „Toată infrastructura este intactă. Sunt acolo şase hale totalizând 19.348 mp, suprafaţa totală a întregului complex este de 64.646 mp. Există mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte realizarea unor investiţii în aceste hale şi în fabrica în sine, având în vedere profilul pe care l-a avut. Sperăm că se va găsi cineva care să fie interesat de această societate şi să îi descopere potenţialul şi, chiar dacă nu va mai exporta în 23 de ţări, măcar pe plan local şi naţional să producă şi să punem în valoare personalul care a rămas. Acum o lună am fost la o întâlnire în Craiova pe care au organizat-o Camera de Comerţ şi Primăria Craiova cu mai mulţi potenţiali investitori din mai multe ţări. Rămâne să vedem ce feed-back primim“, a mai spus viceprimarul din Băileşti.
De altfel, atragerea de investitori este unul dintre obiectivele autorităţilor din Băileşti, care susţin că, de multe ori, au pârghiile limitate. „Tinerii încearcă să îşi găsească locuri de muncă. La nivelul oraşului avem câţiva întreprinzători privaţi care au câteva mii de persoane angajate, dar problema nu este rezolvată pentru că majoritatea persoanelor tinere nu au un loc de muncă şi aleg să plece. Am încercat să îi sprijinim şi noi, dar, din păcate, avem pârghiile limitate. Încercăm să asigurăm anumite facilităţi celor care sunt interesaţi, dar, din cauza faptului că nu avem toate utilităţile, cum ar fi gazele, nu am avut aşa mare succes“, a completat viceprimarul Irinel Codruţ Muşuroi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS