29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGroapa de gunoi de la platforma blocului

Groapa de gunoi de la platforma blocului

Salubritatea a ridicat în luna martie, comparativ cu lunile anterioare, cantități mult mai mari de gunoi suplimentar de la platformele blocurilor din Craiova. Sunt depozitate aici resturi vegetale, mobilier vechi, haine uzate, paie, cartoane, componente de aparatură electrocasnică, multe provenind de la casele din vecinătatea blocurilor.

Cantități record de gunoi suplimentar la ghenele de la platformele blocurilor din Craiova, în prima lună de primăvară. Motivul, în această perioadă toată lumea face curățenie. „În luna martie am ridicat și facturat asociațiilor o cantitate totală de 474 de metri cubi de deșeuri, cele mai mari cantități, câte zece metri cubi, fiind luate de la platforme ale Asociațiilor nr. 18 Brazda lui Novac și nr. 23 Craiovița Nouă. Având în vedere numărul mare al platformelor la care am identificat gunoi suplimentar, ridicarea acestuia se face în această perioadă conform unui grafic zilnic“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL. Deșeurile provin de la casele situate în imediata vecinătate a blocurilor, ai căror proprietari îl depun la platformele blocurilor. Acesta se încadrează la gunoi suplimentar și este taxat asociației de proprietari, spre nemulțumirea locatarilor. „Având în vedere că este perioada curățeniei de primăvară, pe lângă recipientele de colectare amplasate la platformele gospodărești de pe teritoriul municipiului au fost depuse deșeuri suplimentare. Precizăm faptul că lucrătorii noștri sunt obligați să încarce în autovehicule întreaga cantitate de deșeuri existentă la punctele de colectare, lăsând locul curat și măturat, chiar dacă există deșeuri amplasate lângă containerele de colectare. Contravaloarea gunoiului suplimentar colectat se facturează ulterior asociației deservite de respectiva platformă sau, în cazul în care platforma este folosită de mai multe asociații, proporțional cu numărul de persoane înscrise în fiecare asociație. Pentru a evita neînțelegerile legate de plata acestui serviciu, obișnuim să contactăm reprezentanții asociației respective pentru a fi prezenți la colectarea gunoiului suplimentar, însă nici legislația în vigoare, nici contractul încheiat cu asociațiile nu prevăd o asemenea obligație“, a adăugat Cristina Ghenea.

Gunoiul de la case, plătit de locatarii de la blocuri

Gunoi adus de la case la platformă (Foto: Lucian Anghel)
Gunoi adus de la case la platformă (Foto: Lucian Anghel)

Problema gunoiului suplimentar este veche în Craiova, fiindcă sunt asociații de proprietari care se trezesc cu platformele pline cu gunoi suplimentar – vegetație uscată, moloz, ambalaje – care provine de la persoane din afara asociației. Cei care aruncă la platformele de gunoi ale blocurilor sunt fie craioveni care locuiesc în zonele de case învecinate blocurilor, fie proprietari din alte asociații sau agenți economici. Gunoiul suplimentar provine alteori chiar de la proprietarii din asociație care, atunci când își renovează locuințele, în loc să încheie un contract separat cu Salubritatea, aruncă molozul rezultat la platformă, iar plata cade în sarcina tuturor vecinilor. „Avem mereu probleme cu gunoiul suplimentar. Cei de la casele vecine îl aruncă la platforma noastră. Primăvara este și mai rău, aduc viță-de-vie, tot felul de mizerii. Ne-am trezit până și cu comină. Am anunțat Poliția Locală, care a venit, i-a avertizat, dar degeaba. Am hotărât să punem camere de luat vederi ca să nu mai plătim gunoiul altora. Plătim trei, patru metri cubi de gunoi suplimentar. În martie avem cinci metri cubi“, afirmă Marcel Cumpănașu, președintele Asociației de proprietari 3 Sărari-Siloz.
Cu aceeași problemă se confruntă și Asociația nr. 19 Brazda lui Novac, care s-a trezit la platforma de gunoi cu mobilier vechi. „La platforma de gunoi de la PT5 sunt mereu probleme. Vin cei de la casele de pe strada Privighetorii și Dr. Radovici și aruncă la ghena destinată blocurilor. În perioada asta aduc mai mult resturi vegetale, dar ne-am trezit și cu mobilă veche“, spune Gheorghe Irimescu, președintele Asociației de proprietari nr. 19 Brazda lui Novac.
Din cauza lipsei de bun-simț al unor locuitori ai urbei, în Craiova sunt zone în care gunoiul este aruncat direct la colț de stradă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS