12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReorganizare cu plângeri penale la Filarmonica „Oltenia“

Reorganizare cu plângeri penale la Filarmonica „Oltenia“

Filarmonica „Oltenia“ este din nou în centrul scandalului
Filarmonica „Oltenia“ este din nou în centrul scandalului

Scandalul de la filarmonică este realimentat prin noua organigramă pe 2017, propusă săptămâna trecută în ședința CL Craiova. Unei șefe de birou incomode i s-a propus postul de supraveghetor de sală, aflat pe aceeași treaptă cu garderobierul. În schimb, secretara directorului a fost promovată fără concurs impresar artistic. Managerul interimar, trompetistul Dorin Măciucă, s-a ales cu o plângere penală pentru abuz în serviciu. Primăria întârzie nejustificat organizarea unui concurs pentru postul de manager, prelungind mandatul interimarului cu încă 120 de zile, în contradicție cu legea.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de miercurea trecută a Consiliului Local (CL) Craiova se află un proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și statului de funcții ale Filarmonicii „Oltenia“ pe anul 2017. Potrivit raportului de fundamentare, instituția va avea 195 de posturi, la fel ca în 2016. În schimb, conducerea interimară vrea să reorganizeze unele compartimente. Printre modificările propuse se află și înființarea serviciului „Organizare și promovare evenimente culturale“, prin contopirea birourilor „Imagine“ și „Organizare spectacole“, din subordinea directorului administrativ.
O noutate o constituie și înființarea serviciului Juridic, resurse umane și achiziții publice, prin comasarea biroului Resurse umane cu compartimentele Juridic și Achiziții publice. Măsurile organizatorice realimentează scandalul declanșat în urmă cu câteva luni între fostul manager Vlad Drăgulescu și fostul director artistic Mihai Ungureanu. Între timp, Drăgulescu a plecat director artistic la Teatrul Național „Marin Sorescu“, iar Ungureanu și-a dat demisia în urma presiunilor, devenind solist concertist pian în cadrul instituției. Coincidență sau nu, prin noua organigramă se desființează funcțiile ocupate în prezent de susținătoarele lui Mihai Ungureanu: Nina Călugăru (șef birou Resurse umane) și Mihaela Nedelcu (șef birou Organizare spectacole). Primăria Craiova a girat scandalul de la filarmonică prin tăcere și jocuri de culise. După plecarea lui Drăgulescu, în fruntea instituției a fost numit interimar șeful de sindicat, trompetistul Dorin Măciucă (28 noiembrie 2016), cel care în scurt timp a luat aceste măsuri controversate. Organigrama pe 2017 s-a aflat pe ordinea de zi a CL Craiova și în luna februarie, dar a fost retrasă de executiv pe motive procedurale. Atunci, cele două angajate (Călugăru și Nedelcu) au trimis o scrisoare către CL în care îl acuzau pe Măciucă de faptul că le dă afară din răzbunare.

Șefa de birou incomodă, trimisă supraveghetor de sală

După desființarea funcțiilor, celor două li s-au propus alte posturi. Ninei Călugăru i s-a oferit un post de economist în cadrul noului serviciu Juridic, resurse umane și achiziții publice, iar Mihaelei Nedelcu un post de supraveghetor de sală (pentru care sunt necesare studii medii), aflat pe aceeași treaptă cu magazinerul și garderobierul. Deciziile le-au fost livrate prin scrisoare recomandată. În schimb, secretara managerului, Ramona Goanță, a fost promovată fără concurs ca impresar artistic. Mutarea a fost decisă pentru a bloca acest post, susține Mihaela Nedelcu. Ea a făcut o plângere penală pe numele lui Dorin Măciucă și al consilierului juridic Mihaela Albu, pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu.
Interesant este că primăria întârzie nejustificat să organizeze un concurs pentru ocuparea postului de manager al Filarmonicii „Oltenia“. Potrivit OUG nr. 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură (art. 33, alin. 1), în cazul încetării contractului de management înainte de termen, primăria trebuie să desemneze un interimar și organizează un nou concurs de proiecte de management în cel mult 120 de zile. Conducerea interimară se asigură până la data începerii noului contract de management, dar nu mai mult de 120 de zile calendaristice (art. 133, alin. 5), cu o excepție, aceea în care contractul managerului se suspendă de drept (în cazurile prevăzute de lege) sau prin acordul părților, la cererea motivată a managerului (art. 32, alin. 4). Cum mandatul lui Măciucă tocmai a expirat, printr-o altă dispoziție de primar (29 martie), el a fost numit din nou interimar „până la data începerii noului contract de management, dar nu mai mult de 120 de zile calendaristice“. Mai mult, în statul de funcții anexat proiectului de hotărâre (Anexa nr. 2) aflat azi pe ordinea de zi a CL, postul de manager nu este declarat vacant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS