11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlegerile PNL Craiova - o supă cu găluşti şi puţin lubrifiant

Alegerile PNL Craiova – o supă cu găluşti şi puţin lubrifiant

 

Circ total la alegerile pentru șefia PNL Craiova, câștigate, așa cum se anticipa, de senatorul Mario Ovidiu Oprea. Contracandidații acestuia l-au acuzat pe el și pe președintele PNL Dolj, deputatul Nicolae Giugea, de noncombat în lupta cu PSD. Din cele 444 de voturi valabil exprimate, Oprea a obținut 227, Ionuț Stroe – 110, iar Marcel Marcea – 104. Din ceilalți doi, unul s-a retras, iar celălalt nu a contat. 

Mario Ovidiu Oprea este noul preşedinte al PNL Craiova (Foto: Bogdan Grosu)
Mario Ovidiu Oprea este noul preşedinte al PNL Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

În momentul în care Nicolae Giugea s-a prezentat la microfon pentru a declara deschisă ședința de alegeri, sala fierbea. „Bisericuțele“ și taberele de susținători se pregăteau să intervină. Giugea nu a apucat să rostească prea multe cuvinte. „Nu există familie mai mare și mai frumoasă decât cea a liberalilor la nivel de municipiu. Sunt primele alegeri pentru fiecare localitate după fuziunea celor două partide“. Mai multe persoane s-au ridicat în picioare și au început să lanseze acuzații. „Încetați să-l mai prezentați pe domnul Oprea ca președinte interimar, deoarece demiterea domnului Stroe este contestată“, a zbierat cineva. „Sunt unii care vor să degenereze, după cum veți vedea“, s-a adresat Giugea sălii. Candidatul Marcel Marcea sare și el de pe scaun în haosul care cuprindea mulțimea și se declară nemulțumit de organizare. Giugea numără nominalizările la funcțiile de conducere. Vociferările se înmulțesc. Giugea vorbește printre strigăte și urlete. Celălalt candidat, Ionuț Stroe, și Marcea nu mai rezistă pe scaune. Se duc în dreptul scenei și vociferează. Vacarm infernal în sală. De la microfon, Giugea vorbește despre cadrul legal și despre deciziile pe baza cărora se organizează alegerile. La un moment dat se oprește și se duce la prezidiu să caute un articol din statut printre hârtii. Haosul se amplifică. Marcea prinde momentul și se urcă pe scenă neinvitat. „Oameni buni, asta vă doriți de la partidul ăsta? Lipsa asta de transparență a domnului Giugea? Asta e marea…?“. Atât apucă să spună. Giugea renunță la căutări și se repede către microfon. Vrea să-l dea pe Marcea la o parte și pune mâna pe el. Marcea se zbate și îi îndepărtează mâna. „Lasă-mă, domne, în pace! Du-te, domne, și lasă-mă!“, urlă Marcea. Giugea este cu o jumătate de metru mai înalt decât el. Ca să nu se audă ce strigă, i se taie microfonul. Marcea zbiară și se întoarce cu fața spre spatele scenei către băiatul de la tehnic și țipă: „Dă drumul la microfon! Asta e transparență? Așa vrem?“, zbiară el de lângă Giugea în aplauzele sălii.

Președintele PNL Dolj, Nicolae Giugea (dreapta), își recuperează microfonul de la inimosul candidat Marcel Marcea (Foto: Bogdan Grosu)
Președintele PNL Dolj, Nicolae Giugea (dreapta), își recuperează microfonul de la inimosul candidat Marcel Marcea (Foto: Bogdan Grosu)

Eu vreau respect

Spiritele se mai domolesc, se discută despre comisia tehnică și despre numărul celor care numără voturile. Giugea face recensământul. Sunt 552 de membri convocați și sunt prezenți 373 de membri. Se enervează pentru că e vacarm în sală. „Aloo! Așa vă respectați între dumneavoastră?“. Își reia cititul. Sala urlă, fierbe. El continuă să explice cum se îndeplinesc condițiile statutare. „Domnuleeee, nu mă fac părtaș la scandalul… Vă rog. Este prima ședință la care particip și este o astfel de atmosferă. Domnule, vă huiduiți între dumneavoastră“. Ca un leu în cușcă, Stroe merge iar la scenă. Vociferează. Giugea se ia în gură cu un membru din sală și îl întreabă în ce calitate vorbește. Hărmălaie generalizată în sală. Marcea se agită și el. Dă din mâini, se ridică din scaun. Giugea se oprește din citit. „Te rog, foarte mult, Marcele, te respect, te rog foarte mult să mă respecți!“. Apoi îl invită pe președintele interimar Oprea să prezinte „raportul de analiză“. Oprea vine la microfon și citește. Sunt câteva clipe de liniște. Giugea îi dă apoi cuvântul lui Gigel Știrbu, vicepreședinte la nivel național, președinte al PNL Olt, care asista amuzat la nebunia din sală. Știrbu are și o explicație: sângele oltenesc e aprig. „Aici, astăzi, e mai multă viață, mai multă dorință de dezbatere“, concluzionează el. Apoi se duce cu ale sale. Giugea vorbește despre chestiuni tehnice. Gălăgie iar în sală. Giugea se oprește și cuvântă astfel: „Respectați-vă între dumneavoastră, nu aruncați vorbe grele pe care mâine s-ar putea să le regretați. Craiova e o comună mai mare în care ne întâlnim cu toții“. Cugetarea îi este răsplătită cu aplauze.

IMG_1063

Găluștile de la primărie

David Lupu, candidat la șefia PNL Craiova, este invitat să vorbească. Fiecare candidat are la dispoziție zece minute, cronometrate de președintele Giugea. Lupu are o propunere care îi supără pe unii. Cei care au organizat alegerile să nu poată ocupa funcții de conducere. Este apostrofat din plin de mai multe doamne. El o ochește pe una dintre ele și o pune la punct: „Țață de gard“. Anunță apoi că se retrage din cursă. Primește aplauze. Urmează Marcea. „Aveam un speech mult mai lung de zece minute în care doream să vorbesc despre sărăcia din Craiova, despre locul unde nu se întâmplă nimic, despre Olguța Vasilescu de care nu am auzit nici un cuvânt mai devreme. Dar zic, ce dracu să mai zic speech-ul? Cu cine să-l spun? Cu tot felul de oameni care nu știu decât politica pumnului în gură?“. Marcea vorbește despre el ca un soldat al Partidului Democrat și se declară mândru că a avut generali care l-au condus în luptă: Radu Berceanu, Marijean Marinescu. „I-ați văzut pe Nicolae Giugea și Mario Oprea primii pe lista PNL anul trecut. Ați auzit un cuvânt despre dezastrul de la alegerile locale, despre cum i-a umilit PSD-ul, despre dezastrul din toamnă? Nu. Ei nu au fost acolo, pentru că au fugit de PSD tot timpul, au ales calea ușoară, să nu lupte împotrivă. L-am văzut pe Mario fugind la Ciuperceni de față cu mine când a venit Olguța. Eu vin aici ca să luptăm împotriva lui Olguța, ei vor să stea de mână cu ea, mai vor un mandat(…) Oamenii în oraș spun: orașul ăsta e sărac și arată spre PSD, dar strada a spus un lucru: voi, PNL, sunteți la fel de vinovați ca PSD, nu faceți opoziție la PSD. Și au dreptate, domnule. Noi nu vrem să auzim, ci să avem chitanțierul, microfonul. Nicolae Giugea sau Mario Oprea se gândesc la încă un mandat de parlamentar. Eu mă gândesc că-mi pleacă din oraș copiii, că e un oraș sărac. În timp ce ei stau și își fac socotelile, dumneavoastră stați în secțiile de votare până dimineața ca să-i faceți parlamentari. Nu știu prin ce birou o sta Mario Oprea sau Nicolae Giugea sau Ionuț Stroe cu Olguța Vasilescu (Ionuț Stroe râde). Domnul Stroe, râzi, dar dacă află nevastă-ta ești mâncat că stai cu Olguța“, atacă Marcea. Apoi concluzionează. „Știu cum se fac alegerile, contează cine numără, nu cine votează. Marcea știe metodele astea pesediste. Vă mint și pe dumneavoastră, și pe cetățeni și după aia spun că nu-i votează lumea. Păi cum să-i voteze când ei pun toate găluștile candidați la Primăria Craiova. Spune lumea prin oraș: Ce dracu, bă, vă pune mereu PSD candidat la primărie? I-am spus lui Badea ce o să i se întâmple, și lui Oprea: Mario, candidezi, rămâi singur, Mario, partidul nu vine decât în cine crede. Ca să vină trebuie să te bați cu Lia Olguța Vasilescu. Știu că vă e frică să-i rostiți numele, dar mie nu mi-e frică. Că așa e în viață“. Apoi se oprește după ce Giugea îi atrăsese în mai multe rânduri atenția că a depășit cele zece minute alocate. Marcea primește aplauze furtunoase.

Giugea: Tăiați labele PSD care sunt băgate în PNL!

După el vine Mario Oprea. Timp de două minute face inventarul intervențiilor sale în presă împotriva Olguței Vasilescu. Sala se plictisește și îl apostrofează. „Vă reconfirm că nu sunt o extraopțiune, nu mi-am tranzacționat alt mandat“, se apără el. Apoi lucrează la subconștientul colectiv pe care îl unge cu lubrifiant: „Există mulți care au în agendă să vă intimideze, să vă vadă plafonați. Încrederea este lubrifiantul care face organizațiile să funcționeze. Vreți să dați satisfacție celor care vă vor dezbinați? Este un val de ură indus. Nu vom bate PSD dacă vă respingeți între voi. Unii leagă frății cu PSD în taină. Băgați săbiile în teacă. Lăsați atitudinile de pitbulli orgolioși (aluzie la Marcea – n.r.) care își neglijează rostul. Nu putem pune mâinile pe piept, ne linșăm pe la colțuri și devenim invizibili pentru comunitate“. Ar vrea să mai spună ceva, dar sala își pierde răbdarea.
Marin Stoian, următorul candidat, nu îi menajează nici el pe Oprea și Giugea și vorbește despre cloaca PNL, de slugile lui Voicu și Berceanu, despre președinți – nulități. Ultimul pe lista vorbitorilor: Ionuț Stroe. Încearcă să afișeze un alt fel de discurs, mai elevat, face apel la unitate și la liberalism, la un mod diferit de a face politică. „Poate suntem o organizație dezbinată, care nu face nimic altceva decât să dea măsura slăbiciunii și neputinței sale reflectate și de scorul din alegeri. Ziua de astăzi ar fi trebuit să fie despre liberalii craioveni, despre recâștigarea încrederii, despre depășirea unor metehne, comportamente vechi. Am fi putut vorbi despre asumarea unor responsabilități. Alegerile de azi stau sub semnul promiscuității, al unor decizii arbitrare, abuzive. Domnule Giugea, domnule Oprea, de ce a fost nevoie să intrați în organizație pe ușa din dos? Ușa din față era deschisă. Sondajul de opinie (pentru stabilirea candidatului la primărie – n.r.) a deranjat atât de mult încât să avem în două săptămâni șase decizii brutale? (…) Nu putem invoca anticorupția și noi să impunem niște alegeri prin furtișaguri. Avem șansa ca oamenii, când ies în stradă, să nu mai spună că suntem toți la fel. Sunt sigur că a deranjat ceea ce am început în organizație și pentru care am fost demis. Trebuie să-i recuperăm pe cei pe care i-am alungat. Unde este domnul Cherciu, Mărinică Dincă, Marian Jean Marinescu, domnul Săuleanu, oameni cu reputație?“, spune el retoric. Intervine Giugea: Vă rog să încheiați. Stroe reia, dar o voce din sală zbiară: „Tato mai e director la APIA?“. Stroe vrea să facă un apel către alegători. „Ați depășit“, îi reamintește Giugea. Stroe se adună. „Doamne ferește să dăm din nou măsura valorii noastre în alegerile parțiale“, continuă el. Nici Giugea nu se lasă și îi arată ceasul.
O dată discursurile rostite, sala se golește brusc. Oamenii își iau buletinele și votează. Trece o oră. Se știu deja rezultatele. Giugea ia din nou cuvântul și rezumă candidaturile. „Organizația este vie, am văzut aventurism politic. Don Quijote politic care se luptă cu reflexia din politică. A fost pomenit numele Liei Olguța doar ca să capteze sala. Unul singur a spus că a dorit să fie burghiul care perforează PSD. Fac apel la înțelepciune. Tăiați labele PSD care sunt băgate în PNL!“. Tabăra lui Oprea se bucură și nu prea. Din 449 de voturi, cinci au fost anulate. Oprea este anunțat oficial președinte. Rostește câteva cuvinte de unitate unei săli pe trei sferturi goală. Stroe e negru, Marcea zâmbitor, ca de obicei. Are și o concluzie. „Oprea și Giugea. Punct. Noaptea ca hoții. Punct. # Rezist“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS