14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSexy-bugetul Craiovei

Sexy-bugetul Craiovei

 

Nu, Primăria Craiova nu cumpără vreun dispozitiv de creat plăceri contribuabililor după cum ați putea crede. Nu, pur și simplu, bugetul de investiții pe anul în curs este aproape gol-pușcă și reprezintă doar 14% din total, iar primăria, vorba unui consilier local din opoziție, trebuie să joace pe sârmă ca să nu rămână cu buzunarele goale. Două sunt motivele care au dus la această situație: 1. fondurile europene s-au epuizat, iar altele noi nu prea se arată; 2. creșterea salariilor din administrație cu 20% începând cu luna februarie. Dacă la acestea adăugăm și preconizatele creșteri suplimentare pe legea salarizării unitare, începând din august, primăria s-ar putea vedea nevoită nu numai să meargă pe sârmă, ci să execute și dansuri la bară. În toată goliciunea sa investițională, bugetul a fost votat joi de consilierii locali PSD și ALDE, mai puțin cei ai PNL. 

Primăria va cheltui în acest an 86% din veniturile sale pentru funcționarea aparatului administrativ și doar 14% pentru dezvoltare, adică investiții. În timp ce consilierii opoziției au criticat dur bugetul propus pe 2017, spunând că blochează dezvoltarea orașului, primarul interimar Mihail Genoiu a explicat că datele financiare se pot ameliora din a doua jumătate a anului. „Avem un buget care scârțâie din toate încheieturile sub presiunea sumelor pe care trebuie să le scoatem pentru finalizarea proiectelor europene pe care nu am fost capabili să le terminăm la timp. Este un buget dezechilibrat, la funcționare sunt 86%, iar la dezvoltare sunt 14%. Un buget care nu are măcar o treime pentru dezvoltare este un buget dezechilibrat. Acest buget nu are nici măcar o rezervă, astfel încât, dacă apare o problemă deosebită în Craiova, să putem lua bani de acolo. Trebuie să mergeți pe sârmă cu acest buget care nu permite nici o mișcare în stânga sau dreapta. Noi ne gândeam ca lista de investiții să fie mult mai mare. Sunt multe proiecte tehnice, documentații de lucrări și foarte puțini bani pentru execuția propriu-zisă. Începem multe și finalizăm puține. Noi nu putem fi de acord cu un asemenea buget care blochează dezvoltarea pe termen scurt și mediu a Craiovei“, a spus consilierul PNL, Marinel Florescu.

Poate din vară e mai bine

Primarul interimar, Mihail Genoiu, a replicat cu o promisiune și cu un îndemn la unitatea consilierilor pentru atragerea investitorilor străini și a spus că datele financiare se pot schimba în mai bine începând cu luna august. Cu alte cuvinte, dracul nu este chiar atât de negru pe cât îl prezintă opoziția. „Am gândit ca 2018 să fie plin de investiții pentru că în 2017 finalizăm cu investițiile. Și eu aș vrea ca investițiile să fie de 50%. Vă promit că, în perioada imediat următoare, și fac apel la tot corpul consilierilor locali, să începem o acțiune în forță de atragere a investitorilor străini. Sunt multe oportunități acolo unde sunt țări interesate de a-și reloca bazele de producție în țări stabile. Dacă în anii anteriori am crescut gradul de colectare a taxelor, iar această activitate se desfășoară în șase puncte ale orașului, acum trebuie să creștem baza de impozitare“, a spus el. Genoiu a detaliat apoi motivul pentru care crede că lucrurile vor fi mai bune decât arată acum. „Bugetul este foarte echilibrat, dar ne aflăm în perioada de finalizare a unor proiecte, iar scopul este să atragem bani europeni, pentru că dezvoltarea s-a făcut și se va face cu ei. Capacitatea de absorbție este secretul în dezvoltare. 14% este un procent mic, dar el va crește în partea a doua a anului, deoarece bugetul de funcționare cuprinde și majorările de salarii și partea de venituri nu a fost întregită cu cotele aferente majorărilor de salarii (adică primăria a inclus majorările în buget, dar banii îi dă guvernul mai pe la vară – n.r.). Atunci, automat, sumele se vor duce în investiții la ajustare. Este anul în care finalizăm și scriem proiecte europene. Polul de creștere Craiova are alocate 42 de milioane de euro, dar suma se poate întregi cu ceeea ce nu consumă restul orașelor din Oltenia. Noi trebuie să fim pregătiți să le absorbim“, a mai spus primarul interimar. Apoi a oferit detalii despre întâlnirea primarilor municipiilor reședință de județ cu comisarul european Corina Crețu de acum o săptămână. „Am fost în vizită la Primăria Capitalei la o întâlnire cu comisarul european Corina Crețu. Ea ne-a explicat că modul în care au fost alocații banii (o măsură pe fonduri europene destinată administrațiilor publice – n.r.) nu a fost cel mai corect, au fost dirijați pe tematica de reducere a consumului de dioxid de carbon și mare parte sunt către achiziții de mijloace de transport electrice. Pe noi nu ne deranjează, dar pe alți primari da. Prin proiectele din perioada 2012 – 2016 s-a intervenit asupra infrastructurii orașelor, care nu se pot opri aici. Noi i-am solicitat să intervină la UE pentru prelungirea ariei de accesare a banilor“, a completat Genoiu.

Sala Polivalentă din Cluj, inspirație pentru Craiova

Consilierii opoziției au cerut lămuriri despre cartierul chinezesc și noua firmă surpriză care ar dori să preia investiția și despre triplarea costurilor de la stadionul de atletism. Legat de cartier, primarul interimar a precizat că termenul limită de 31 mai pentru reluarea lucrărilor este în vigoare indiferent cine este acționarul firmei de construcții. În privința stadionului de atletism transformat din categoria a V-a în categoria a treia, pentru competiții internaționale, Genoiu a spus că triplarea costurilor este justificată de documente și a vorbit cu jind despre planurile Primăriei din Cluj de extindere a Sălii Polivalente de acolo, de la o capacitate de 7.000 la 10.000 de persoane. „Suntem în interiorul unui act adițional cu termen 31 mai. Dacă nu demarează lucrările, construcția revine primăriei. În situația în care preiau această firmă (chinezii de la noua firmă – n.r.) și o capitalizează în termenul de 31 mai nu avem motiv să fim supărați. Dacă nu, se termină totul“, a spus Genoiu despre cartierul chinezesc și a atras, printre altele, atenția comisiei primăriei în legătură cu demararea, astăzi, a recepției lucrărilor de la Parcul „Romanescu“. Referitor la stadionul de atletism, primarul a spus că acesta este primul stadion dedicat din România. „Dotările sunt marea parte a diferenței de preț. Mare parte a atleților noștri erau obligați să facă antrenamente în alte orașe.
Ne-am consultat cu Gabi Szabo. Ne uităm cu invidie la știrile că la Cluj se întâmplă numai evenimente sportive importante. Ca să poți să ai așa competiții, trebuie să ai cel mai înalt standard. Acum două săptămâni vorbeam cu primarul Clujului, Emil Boc, și spunea că extinde Sala Sporturilor din Cluj de la 7.000 la 10.000 de locuri. Solicitarea ei este la maximum și a fost transformată dintr-o direcție a primăriei în societate comercială, pentru că produce beneficii și profit mare. Asta înseamnă să faci ceva la cel mai înalt standard, aceasta este motivația pentru care stadionul a trecut de la o clasă la alta. În urma licitației, prețurile vor suporta reduceri consistente“, a explicat Genoiu.

Darea de seamă a primarului, lungă și searbădă

Înainte de începerea ședinței de consiliu, primarul interimar a citit circa 15 minute raportul de activitate al primarului pe anul 2016, prilej pentru opoziție să critice, ulterior, laudele interminabile din document. „A fost o prezentare, în primul rând, foarte lungă. Dacă președintele SUA prezintă starea nației în cinci minute, noi o prezentăm pe a Craiovei în 50 de minute. Ar trebui să reducem timpul și să fim mult mai concreți. Ne-au fost prezentate nenumăratele amânări, mai degrabă lucrurile laudative legate de parc, stadion, water park. Spiritul de autocritică nu ne strică“, a spus Marinel Florescu. Puțin iritat de critică, primarul interimar a reacționat: „Este în firea lucrurilor și vreau să-l văd pe ăla care scoate în evidență tot ceea ce este negativ“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS