21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlanuri mari la Primăria Slatina pentru 2017

Planuri mari la Primăria Slatina pentru 2017

Bugetul Slatinei, de aproape 210 milioane de lei, va fi cheltuit în acest an în bună parte pentru funcționare, însă cu excedentul de anul trecut se strâng în total 93,5 milioane de lei pentru investiții, mare parte dintre acestea promisiuni ale primarului Emil Moț făcute în campania electorală din vara trecută. Dispar manifestări tradiționale, dar apar altele, astfel că petrecerile din bani publici se vor ține lanț în 2017.

Primarul Slatinei, Emil Moț, a prezentat joi planurile pentru acest an, care vor fi duse la îndeplinire după aprobarea bugetului, cifrat la 208,189 milioane de lei. Zeci de milioane de lei vor fi folosite pentru investiții sau studii de fezabilitate, cea mai mare sumă, aproape 59 de milioane, provenind din excedentul secțiunii de dezvoltare de anul trecut.

„«Eu vă creez condiții, voi învățați!», așa le-am spus elevilor“

Câteva investiții în clădiri de școală vor fi demarate chiar în acest an, în timp ce pentru altele se alocă fonduri pentru studiile de fezabilitate. Extinderea Colegiului Național „Ion Minulescu“ cu un nou corp de clădire scoate din buget, în 2017, 2,3 milioane de lei, pentru o altă extindere, la Școala Gimnazială „Vlaicu Vodă“, sunt alocați 2,6 milioane lei, iar pentru noua clădire a Centrului de Excelență (pentru care în ultimul moment s-a schimbat amplasamentul, din curtea Școlii „Ștefan Protopopescu“ fiind mutat în strada Zmeurei) sunt pentru anul acesta 523.000 de lei. Se alocă bani pentru studiile de fezabilitate privind proiectele de demolare și construcție a unei noi clădiri la Colegiul Național „Radu Greceanu“ (proiect propus spre finanțare și Ministerului Dezvoltării, prin PNDL) și pentru reabilitarea sau, după caz, în urma soluției tehnice, demolarea și reconstrucția corpului principal de clădire al Colegiul Economic „P.S. Aurelian“. „Mă bucur că am putut să alocăm bani școlilor, a fost o promisiune a mea în campania electorală, când le-am spus elevilor «Eu vă creez condiții, voi învățați»“, a spus primarul.
Tot pentru studii de fezabilitate și proiecte tehnice s-au mai alocat bani pentru următoarele investiții legate de sectorul de învățământ: construirea unei grădinițe noi pe terenul fostei unități militare, reabilitarea și modernizarea Colegiul Tehnic „Alexe Marin“, expertize și studii PSI pentru toate clădirile unităților de învățământ slătinene.

Moț nu mai vrea ștrand la baza „Dumitru Dobrescu“

2017 va fi anul parcurilor, după cum lasă primarul Emil Moț să se înțeleagă. Skater-ii vor avea parcul din zona de jos a orașului (se va realiza studiul de fezabilitate), în vreme ce locuitorii din zona Progresul, care așteptau de mulți ani refacerea ștrandului preluat prin protocol de la Ministerului Tineretului și Sportului, cu o clauză strictă – să nu i se schimbe destinația, se vor alege și ei cu un parc, motivat de faptul că în zonă spațiile verzi sunt deficitare. „Avem parcul nautic, avem bazinul didactic, nu cred că se mai impune construirea unui ștrand“, a spus primarul.
Tot parc se va amenaja și pe o bucată din terenul preluat prin protocol de la Ministerul Apărării, însă pare că a venit și timpul Pădurii Strehareț să fie reamenajată, în acest sens primarul vorbind, de asemenea, de un parc tematic.

Noi blocuri de anvelopat

Lucrările de anvelopare a blocurilor din municipiu vor continua la cele 30 de blocuri pentru care contractele s-au atribuit anul trecut, însă imediat ce se va aviza proiectul de buget se vor demara licitațiile pentru alte 20, lucrările fiind evaluate la 31,93 milioane de lei. Sunt, în schimb, cereri la Direcția de patrimoniu pentru alte 200 de scări, care, a explicat primarul, nu pot fi preluate pe nici un program, fie pentru că proprietarii nu mai sunt cuprinși în asociații, fie că scările au rămas izolate, în timp ce scările vecine și-au rezolvat problema. „Ne tot gândim, căutăm soluții pentru a le finanța, pentru a găsi bani din bugetul local, pentru că nu avem altă șansă“, a explicat Moț.
În proiect este și auditul energetic pentru alte 11 blocuri, dar și pentru clădirile aparținând unităților școlare.

Esplanada, plan de modernizare la un an de la recepția investiției

Investiția cu un cost inițial de peste 20 de milioane de lei, mândria fostului primar Darius Vâlcov, începută în 2008 și finalizată aproape patru ani mai târziu, dar recepționată de-abia anul trecut, Esplanada Slatinei, va intra în… reparații. Primarul Moț a explicat, sec: „Aceasta este viziunea mea, e adevărat, s-a recepționat anul trecut, în sfârșit“. Spațiul verde din fața Casei Sindicatelor a fost înlocuit prin investiția amintită cu o piațetă placată cu granit (astăzi plăcile de granit se tot desprind) și s-au ridicat patru fântâni arteziene, în vreme ce parcul cuprins între magazinul Oltul și Muzeul Județean a fost și acesta refăcut. Ce se vrea în continuare nu a mai explicat în detaliu primarul, însă a menționat că dorește ca zona să fie propice desfășurării diverselor evenimente de tip Oktoberfest.

„Zilele Slatinei“ și vara, spectacol la inaugurarea sălii polivalente, Oktoberfest și o lună rezervată târgului de Crăciun

Va fi un an plin de veselie, arată programul activităților culturale și sportive. Se va organiza prima ediție a „Zilelor Slatinei“ și în perioada de vară, la începutul toamnei va fi sărbătoare pentru că se inaugurează sala polivalentă, nu lipsește, bineînțeles, festivalul „Oltenii și… restu’ lumii“, însă se vor adăuga alte două manifestări, una de tip Oktoberfest și o alta similară celei de la Sibiu, un târg de Crăciun care să țină o lună. Liceenii nu mai au, în schimb, din acest an, „Olimpiada Liceelor“, la care s-a renunțat considerându-se că școlile vor primi, oricum, banii de care au nevoie, iar liceenii nu se vor mai pierde în activități fel de fel, neglijând școala.

Locuințe de serviciu pentru medici, parcare în cartierul „Eugen Ionescu“

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, care fac naveta din alte localități (cei mai mulți din Craiova), s-ar putea muta în câțiva ani în locuințe de serviciu sau în locuințe ANL, fiind preferat proiectul care poate fi pus mai ușor în aplicare. În acest an se va începe și construcția celor 48 de unități locative pentru angajații MapN, pe care municipalitatea trebuie să le construiască în contul terenului primit de la minister (fosta unitate militară). Cert este că nu va fi posibilă predarea locuințelor în această toamnă, conform protocolului, încercându-se o amânare. Nici blocul nu va mai fi construit în zona Strehareț, ci în strada Orhideelor.
Cetățenii care locuiesc în cartierul „Eugen Ionescu“ ar putea avea o parcare nouă, pe un colț de teren pe care încă îl deține primăria la ieșirea din cartier către Vamă. Cât despre parcul visat de locuitorii aceleiași zone, teren disponibil nu mai este, însă piscina din centrul cartierului ar putea fi transformată în parc, dacă proprietarii, care dețin fiecare 0,8 m în respectiva zonă, se pun de acord, se asociază și lasă municipalitatea să investească, a precizat primarul.

Investiții la stadionul „1 Mai“

Pe lista de investiții este și stadionul „1 Mai“, pe care primarul îl vede modernizat după tiparul celui din Târgu Jiu, cu o capacitate de 15.000 de locuri. Modernizate vor fi și câteva zeci de străzi, va fi lărgită strada Drăgănești, în zona industrială, se caută o soluție și pentru amenajarea unor piste pentru bicicliști, promise, de altfel, de primarul precedent, Minel Prina etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS