16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început procesul elevului acuzat de propagandă jihadistă

A început procesul elevului acuzat de propagandă jihadistă

Elevul craiovean a fost ridicat de anchetatori pe 8 decembrie 2016, la un an după ce fusese acuzat de promovarea propagandei grupării teroriste Stat Islamic (Foto: Arhiva GdS)
Elevul craiovean a fost ridicat de anchetatori pe 8 decembrie 2016, la un an după ce fusese acuzat de promovarea propagandei grupării teroriste Stat Islamic (Foto: Arhiva GdS)

Magistrații Curții de Apel Craiova au început, joi, judecarea elevului craiovean acuzat că a participat la activitățile de instruire desfășurate pe internet de organizația teroristă Stat Islamic.

Ancheta în acest dosar a fost începută de procurorii DIICOT din București în decembrie 2015, pe când elevul craiovean Constantin Luigi Boicea avea 17 ani. Atunci a fost acuzat de promovare a mesajului fundamentalist islamic, iar după ce a fost audiat, Boicea a fost eliberat și pus sub control judiciar. Pe 8 decembrie, anul trecut, anchetatorii bucureșteni l-au ridicat din nou pe elevul craiovean, de data aceasta acuzațiile fiind mai grave. „Pe întreaga perioadă a controlului judiciar inculpatul a încălcat în mod sistematic obligația instituită în sarcina sa, inclusiv după data de 24.09.2016 când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți aparținând organizației teroriste Stat Islamic și încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai respectivei organizații teroriste în satis­facerea dorinței manifeste de a obține sprijin logistic și financiar pentru săvârșirea unui act de terorism“, au precizat anchetatorii.
De asemenea, pro­curorii DIICOT au mai reținut că, începând cu anul 2015, Boicea a participat la activitățile de instruire desfășurate pe internet de organizația teroristă Stat Islamic, fie că s-a interesat de modul de asamblare și funcționare a armelor de foc și a dispozitivelor explozive, fie de pregătirea psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism. Procurorii DIICOT au mai reținut și că „Boicea Luigi Constantin a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând acțiuni armate violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic“. Pe 9 decembrie, elevul craiovean a fost arestat preventiv printr-o hotărâre a Curții de Apel București, iar la sfârșitul lunii ianuarie a fost trimis în judecată pentru încălcarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova.
Mai exact, Boicea este acuzat de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracțiuni de terorism și de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive și munițiilor în scopul comiterii unui act de terorism.
Pe 20 martie, instanța a dispus începerea judecării acestui dosar, iar ieri, la primul termen de judecată, judecătorii craioveni au fixat următorul termen pentru data de 27 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS