5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBătaie de joc la UPU: bătrân lăsat să se tăvălească pe jos de durere

Bătaie de joc la UPU: bătrân lăsat să se tăvălească pe jos de durere

Medicii care lucrează la UPU Craiova spun că aceasta este cea mai aglomerată unitate din țară și că timpul de așteptare aici este mare pentru că pe o tură lucrează doar trei medici, care trebuie să se ocupe zilnic de sute de pacienți
Medicii care lucrează la UPU Craiova spun că aceasta este cea mai aglomerată unitate din țară și că timpul de așteptare aici este mare pentru că pe o tură lucrează doar trei medici, care trebuie să se ocupe zilnic de sute de pacienți

Problemele și revolta pacienților nevoiți să aștepte peste puteri în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Ju­de­­țean Craiova continuă. Luni seară, un bărbat în vârstă care avea o perfuzie în mână, sătul de atâta așteptat și cu dureri insuportabile, a ajuns să se întindă pe jos, în Urgență. Un cititor GdS a sesizat redacția cu privire la umilința prin care a trecut acest om sub ochii celorlalți pacienți și ai cadrelor medicale. Purtătorul de cuvânt al spitalului susţine că bătrânul nu reprezenta o urgență și a fost pus să aștepte până ce medicul termina de evaluat alți opt pacienți care așteptau în aria de Urgențe Minore. 

Orele de așteptare din Urgența Spitalului Ju­de­­țean Craiova îi nemulțumesc și îi revoltă pe pacienții care au nevoie de ajutorul medicilor de aici. Un bărbat, de 64 de ani, din comuna doljeană Braloștița, a ajuns cu salvarea la UPU Craiova. După ce a trecut prin Triaj, medicii au stabilit că bărbatul nu reprezenta o urgență majoră și, pentru că toate cele șase tărgi din aria de Urgențe Minore erau ocupate, l-au pus pe un scaun din sala de așteptare. După un timp, bărbatul n-a mai rezistat și s-a întins pe jos.

Filmul întâmplării

Faptele petrecute luni seară au fost surprinse de un cititor GdS, care a trimis pe mailul redacției un întreg desfășurător al momentului: „Imagini revoltătoare la Spitalul de Urgenţă din Craiova: un bătrân a zăcut întins pe jos, în sala de aşteptare, cu o perfuzie în mâna, sub privirile nepăsătoare ale angajaţilor.
Cadrele medicale se uitau la el şi treceau mai departe, în timp ce omul, căruia i se făcuse rău, le cerea ajutor. După aproape un sfert de oră, câteva asistente l-au ridicat şi l-au dus la camera de gardă.
Martor: Da’ ce faci, eşti la Urgenţă aici, ce faci? Aştepţi să intri la doctor?
Pacient: Mă aduseră de la Braloştiţa!
Martor: Bă, băiatule, n-am văzut aşa ceva! Ia uită-te şi tu…
Bărbatul de 64 de ani a fost adus cu ambulanţa la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova. Avea dureri mari de stomac şi a fost lăsat la Triaj. Acolo însă, ar fi fost cazuri mai grave.
Aşa că a fost lăsat să aştepte fără ca un medic să îl consulte şi să îi pună un diagnostic. Pentru că durerile au devenit insuportabile, bătrânul s-a întins pe jos. Într-un final, când un pacient revoltat a început să filmeze scenele, mai multe asistente au venit și l-au ridicat.
Martor: Stă de o oră aici, doamnă!
Asistentă: Ce faceţi aici? Hai, sus! Cum vă numiţi dumneavoastră? Unde sunteţi dumneavoastră îndrumat?
Constantin Stan, pacient: Cu perfuzia în mâna stângă şi cu mâna asta băgată la burtă… cam 10-15 minute am stat, nu m-a consultat nimeni înainte. Băiatul ăla care m-a adus a lăsat fişele şi a zis să aştept acolo, am văzut că nu mai pot şi m-am aşezat jos“.
Cadrele medicale susţin că erau alte urgenţe în acel moment.
Medic: Ăsta este brancardierul, cu o foaie în mână, era cu un alt pacient.
Reporter: Credeţi că brancardierul se duce şi anunţă personalul medical?
Medic: Nu se vede asta pe imagini“.

Medicii: „Aria de Urgențe Minore era supaaglomerată“

Aglomerația din UPU, de care se plâng frecvent pacienții, apare și din cauză că nu toți cei care ajung aici reprezintă urgență medicală, susțin medicii. Cristiana Geormăneanu, medic primar medicină de urgență și purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Craiova, spune că, în momentul în care pacientul s-a întins pe jos, în aria de Mici Urgențe mai erau încă opt bolnavi care așteptau să fie văzuți de un singur medic. „Pacientul a fost adus cu ambulanța de la Braloștița. Medicul de pe ambulanță i-a administrat calmate și i-a pus perfuzie. Când a ajuns în UPU, a fost evaluat în Triaj și s-a constatat că este conștient și că nu are nici un risc imediat. Pacientul acuza dureri abdominale și s-a decis să fie trimis în aria de de Urgențe Minore pentru a i se face mai multe investigații. Această arie era însă supraaglomerată, toate cele șase tărgi de aici erau ocupate, iar alți doi pacienți așteptau pe scaun. Bărbatul a fost rugat să stea în sala de așteptare, pe un scaun. A trebuit să aștepte pentru că în acel moment mai erau opt urgențe minore care trebuia să fie evaluate de un singur medic. La un moment dat, pacientul s-a întins pe jos și după nici un minut l-au văzut brancardierul și o asistentă care era în trecere și l-au ridicat“, a explicat Cristiana Geormăneanu.

400 de pacienți în UPU în 24 de ore

În seara în care a avut loc această întâmplare, în Urgență au fost 117 pacienți, iar, în total, în 24 de ore, s-au prezentat aproape 400 de oameni la UPU Craiova. Medicii spun că bărbatului i s-au făcut toate analizele și investigațiile necesare, iar în urma acestora s-a constatat că nu era nevoie de internare. „Având în vedere situația creată, pacientul a fost reevaluat, starea lui era aceeași, nu se înrăutățise. A fost văzut de medic înaintea celorlalți pacienți, i s-au făcut analize de laborator, ecograf, apoi a fost văzut de medicul cardiolog și s-a constatat că era vorba de afecțiuni cronice: hipertensiune și angină pectorală. Pentru că starea lui de sănătate nu necesita internare, i s-a prescris o rețetă, iar asistenta l-a contactat pe fiul acestuia să vină să îl ia din spital. Acest pacient nu reprezenta o urgență“, a precizat Cristiana Geormăneanu.
GdS a relatat în nenumărate articole situația de la Unitatea de Primiri Urgențe și nemulțumirile pacienților nevoiți uneori să aștepte cu orele în această secție a Spitalului Județean de Urgență Craiova.Medicii care lucrează aici spun că UPU Craiova este cea mai aglomerată unitate din țară, cu excepția UPU Constanța în perioada de vară, și că timpul de așteptare este uneori mare pentru că pe o tură lucrează doar trei medici, care trebuie să se ocupe zilnic de sute de pacienți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS