Scandal pe calificările de la olimpiada de matematică din Dolj

ISJ a cerut suplimentarea numărului de locuri alocate Doljului pentru olimpiada de matematică, pentru că unul dintre subiecte a lăsat loc de interpretare


Un subiect de la olimpiada județeană de matematică pentru clasa a VIII-a a lăsat loc de interpretare, fapt ce a făcut ca un elev din Dolj să găsească o soluție ce n-a fost prevăzută în barem. Această rezolvare a fost luată în calcul după ce elevul a făcut contestație, în urma căreia s-a schimbat clasamentul, prin descalificarea unui alt candidat  la faza națională, atrăgând atât nemulțumirea lui, cât și a părinților. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că este o situație excepțională, pentru care au cerut intervenția Ministerului Educației Naționale atât în vederea rezolvării contestației, cât și pentru suplimentarea numărului de locuri.

O situație inedită apărută anul acesta la Olimpiada Județeană de Matematică, desfășurată pe 18 martie la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova, a generat nemulțumiri. La această etapă, la clasa a VIII-a, s-au calificat 13 elevi din tot județul, din care s-au prezentat 11, care au la dispoziție două locuri pentru faza națională. Rezultatele inițiale ale competiției, afișate în ziua evaluării, au arătat că s-au calificat pentru națională doi elevi: unul de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“, care avea 24,50 puncte, și altul de la Colegiul „Carol I“ din Craiova, cu 19 puncte. Pe locul al treilea s-a situat un elev de la Școala nr. 5 Băilești, cu 17 puncte, care a formulat contestație pentru că la una dintre probleme a găsit altă soluție decât cea a Ministerului Educației Naționale, publicată în barem. Reevaluarea lucrării acestuia a schimbat clasamentul și, implicit, elevii calificați la faza următoare, fapt care a atras nemulțumirea copilului calificat inițial pe locul doi și a familiei acestuia. Date fiind scandalurile și plângerile care au existat și în anii anteriori la faza județeană, părinții acestui elev au ridicat mai multe semne de întrebare privind transparența olimpiadei. „Subiectele au fost naționale, date de Ministerul Educației, și notele inițiale au fost afișate chiar în ziua evaluării, pe 18 martie. Un elev din Băilești, care a fost pe locul trei și care participă și el de ani buni la olimpiadă, a depus contestație pentru că a rezolvat o problemă altfel decât era în barem. Rezultatele de la contestații trebuia publicate duminică, așa cum prevede regulamentul. Nu s-au publicat. Duminică am stat de vorbă cu inspectorul școlar Ani Drăghici, care ne-a spus că nu s-a modificat punctajul, dar că au trimis la Ministerul Educației solicitare pentru suplimentarea locurilor. Luni am fost din nou la Inspectoratul Școlar Județean Dolj și ni s-a spus să stăm liniștiți. Numai că luni seară, la ora 22.00, pe site-ul Colegiului «Odobleja», care nu a funcționat timp de trei zile, a apărut clasamentul în varianta schimbată. Am mers dimineață la școală (marți, 21 martie – n.r.) și la avizier am găsit noul clasament și o adresă a Ministerului Educației semnată de secretarul de stat Gabriel Ispas, în care se menționează că la problema respectivă se ia în calcul și varianta dată de copilul care a contestat. Suntem nemulțumiți pentru că această recorectare a dus la schimbarea clasamentului. Și totul s-a făcut netransparent. Noi nu știm cine a corectat la contestații, cum s-a acordat punctajul, pentru că din șapte puncte elevul respectiv a primit patru, dar și de ce nu s-a schimbat baremul ministerului. Nu înțelegem de ce copilul nostru este descalificat acum pentru o soluție care nu este în barem. Dacă i s-a dat dreptate elevului respectiv, de ce nu s-a suplimentat numărul locurilor, fiind o situație excepțională?“, se întreabă Alina Hedea, mama elevului care a coborât de pe locul doi pe trei.

ISJ Dolj: „Am primit doar răspunsul pentru soluționarea contestației“

Problema care a generat situația prezentată mai sus a avut următorul enunț: „Fie ABCDA’B’C’D’ un cub cu latura 1. O furnică parcurge un drum pe toate fețele cubului, pornind din punctul A și terminând în C’. Deplasarea se realizează doar pe muchiile cubului sau pe diagonalele fețelor sale. Știind că drumul nu trece prin același punct de două ori, determinați lungimea maximă a traseului parcurs de furnică“. Cel mai lung traseu a fost găsit de elevul din Băilești, care a plimbat furnica folosind frânturi de diagonală, aceasta fiind altă soluție decât cea din baremul Ministerului Educației Naționale, care folosea diagonala în întregime. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj au spus că au sesizat ministerul că în enunț este o eroare, în sensul că nu s-a menționat faptul că traseul se face pe toată diagonala cubului, așa cum sunt făcute calculele în barem, și a lăsat loc de interpretări. De altfel, pentru a arăta soluția elevului din Băilești, s-a scanat lucrarea și experții i-au dat dreptate. „Comisia de organizare a olimpiadei la nivelul județului Dolj a explicat situația intervenită cu eroarea din enunțul problemei și a solicitat Ministerului Educației suplimentarea cu un loc la clasa a VIII-a. În data de 20 martie, am primit răspunsul, care nu cuprinde nici o referire la suplimentarea locurilor, ci doar indicații privind rezolvarea contestației: să se ia în calcul și soluția traseului făcut pe porțiuni de diagonală“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Potrivit inspectorilor școlari, lucrarea a fost corectată de profesori din Dolj.

În ceea ce privește ora târzie la care s-a publicat rezultatul contestației, directorul Colegiului „Ștefan Odobleja“, unde s-a evaluat lucrarea, a spus că toate demersurile au necesitat mult timp. „Răspunsul ministerului a ajuns la noi la ora 17.30 și până am convocat comisia, până s-a întrunit și au început să reevalueze lucrarea, a durat. După evaluare se întocmesc procese-verbale, se transmite situația mai departe. Toți acești pași se fac în timp“, a precizat Ion Daniel, directorul Colegiului „Ștefan Odobleja“, care a fost centrul de evaluare de la olimpiadă. Managerul respinge și afirmația că site-ul școlii nu a mers, menționând că, de fapt, unitatea de învățământ are două site-uri. „Am schimbat site-ul școlii pentru a-l îmbunătăți. Și acesta este www.stefanodoblejacraiova.ro și a funcționat în cele trei zile, dar nu poate fi găsit repede pe Google, pentru că nu e de mult timp și nu are accesări. Atunci când se caută site-ul școlii, Google generează vechiul site, creat pe platforma licee.edu.ro, care a picat din cauza accesărilor pentru simulări“, a precizat Ion Daniel.

La Băilești se strigă: „Victorie!“


Decizia Ministerului Educației a fost pentru elevul din Băilești o victorie, spune directorul Liceului „Mihai Viteazul“, care are în subordine și școala gimnazială. Managerul Gabriel Tica este chiar profesorul de la clasă al elevului care a găsit o nouă soluție la problema de la olimpiadă și îl descrie ca fiind un copil cu minte sclipitoare.

„Cel care a făcut contestație este elevul meu. Eu sunt profesor de matematică la clasa a VIII-a și îl știu din primul an de gimnaziu. An de an a mers la olimpiada de matematică. Și anul trecut, pentru națională, s-a calificat tot pe locul II, dar acolo a luat cel mai mare punctaj pe Dolj și a obținut medalie de bronz. Prin soluția dată la această olimpiadă ne-a uimit. Eu, când am văzut-o prima dată, am sunat profesori care pregătesc loturi naționale de olimpici la matematică și mi-au spus că este o minte sclipitoare. Și așa este! A depășit autorul problemei! Mă bucur că a reușit să fie punctat și valorificat pentru soluția lui“, a precizat Gabriel Tica, profesorul de matematică al elevului din Băilești. Managerul spune că se așteaptă însă ca și elevul care a fost inițial pe locul II să ajungă la națională. „La orice concurs câștigă cei cu punctajele cele mai mari. Acestea sunt regulile. Eu îi cunosc pe toți elevii de pe primele trei locuri, pentru că sunt și profesor la Centrul de Excelență, și toți sunt copii buni, copii de excepție. În acest caz, care a schimbat clasamentul, sper totuși să se mai aloce un loc și pentru elevul care a pierdut calificarea“, a mai spus Gabriel Tica.

Ministerul Educației a suplimentat numărul locurilor

Situația de la Dolj a fost discutată și la nivelul Ministerului Educației Naționale. Reprezentanții Biroului de Presă din cadrul ministerului au precizat pentru GdS, în urma unei conversații telefonice marți, 21 martie, că, inițial, în adresa trimisă către ISJ Dolj pentru soluționarea contestației nu s-a făcut referire la suplimentarea locurilor, întrucât astfel de cazuri se soluționează la sfârșitul lunii martie. „Regulamentul-cadru privind organizarea olimpiadelor școlare specifică faptul că la sfârșitul fiecărei faze județene se centralizează rezultatele din toată țara și dacă sunt județe în care rămân locuri libere, acestea se redistribuie. Dacă există o solicitare în acest sens și de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, cu atât mai mult, aceasta se va discuta la direcția de specialitate și se va lua o decizie“, a precizat luni reprezentantul Biroului de presă al Ministerului Educației și Cercetării Științifice. În cele din urmă, joi seară, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a transmis către Inspectoratul Școlar Județean Dolj că s-a mai alocat încă un loc pentru județul Dolj și prin urmare la faza națională se vor prezenta primii trei elevi, cu cel mai mare punctaj obținut la etapa județeană.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 27 martie 2017

Actualitate

» Judoka din Bănie, de 28 de ori pe podium
» Veniturile bugetului general consolidat, în scădere cu 1,4% în ianuarie şi februarie
» Kovesi, după întâlnirea cu ministrul Justiției: Nu mi-a cerut demisia, nu intenționez să-mi dau demisia
» Cameră: Proiectul de lege de revizuire a Constituției cu privire la redefinirea familiei – adoptat pe articole în plen
» Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Ziua Unirii Basarabiei cu România este declarată sărbătoare naţională
» ÎCCJ respinge definitiv cererea lui Gabriel Oprea de sesizare a CCR
» Senat: Directorul SIE – numit de Parlament, la propunerea președintelui României
» Kovesi, întâlnire cu ministrul Justiției
» Iohannis solicită acordul Parlamentului pentru înfiinţarea pe teritoriul României a unui detaşament de contrainformaţii al NATO
» Toți contribuabilii cu datorii mari sunt invitați de ANAF să își eșaloneze plățile
» Protest în fața Ministerului Sănătății pentru ca toți pacienții cu fibroză chistică să beneficieze de asistenți personali
» Proteste la Moscova: Opozantul Navalnîi, amendat cu 20.000 de ruble
» DNA, bilanţ pe februarie: 35 hotărâri judecătorești definitive, 61 de inculpaţi condamnaţi
» CCR a sesizat Inspecţia Judiciară în privinţa unui judecator constănţean care a criticat decizia Curţii în privinţa anchetării OUG 13
» Consiliul Concurenței: Inspecții inopinate la Distrigaz Sud Rețele, inclusiv la Craiova, în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă

Publireportaj

» Județul Gorj – ambasador cultural al României în Vietnam
» „Caravana Sensabilitate“ la Craiova!

Local

» Accident soldat cu trei răniți pe DN 56A
» Drobeta Turnu Severin, fără apă caldă la robinete

Dolj

» Târgul Contex se mută la Casa Tineretului
» Gorjul, pe ultimul loc la importuri şi la exporturi
» Nu se mai lățesc peroanele, se așteaptă după tramvaiele noi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Elevi de la „Frații Buzești“, calificați la finala de Robotică din SUA
» Stadionul de atletism, de trei ori mai scump: 4,8 milioane de euro
» Cu cât va crește prețul gazelor în perioada următoare
» Gigacalorimetrele trec greu verificarea metrologică
» Robotul de la CN Fraţii Buzeşti merge în SUA
» Noi perspective în cercetarea lingvistică și literară
» Craiova: Se întrerupe temporar furnizarea gazelor pe mai mai multe străzi, în data de 28 martie
» ANM: Vremea se va încălzi în Oltenia și va intra într-un regim termic normal
» Acţiune de igienizare organizată de A.B.A Jiu

Gorj

» Laleaua pestriţă din pădurea de la Dăneşti, monument al naturii protejat şi nu prea
» Explozia unei butelii a rănit o bătrână şi a pulverizat jumătate dintr-o casă
» CEO a înregistrat un record în termoenergetica românească
» Târgu Jiu: Proiecte pentru modernizarea Palatului copiilor şi a Teatrului de vară
» Gorjenii au datorii de 12,8 milioane de lei la apă

Olt

» Olt: Aplicaţia de programare on-line pentru înmatriculări auto a fost modificată pentru a creşte numărul programărilor

Mehedinţi

» Mehedinţi: Peste 300 de sancţiuni şi 22 de permise ridicate pentru încălcări ale legii circulaţiei

Sport

» „Elitele“ Craiovei au umilit „stegarii“
» Fotbal / Campionatul Național de Juniori, seria 6 – rezultatele etapei a 23-a
» Baschet: Marius Toma ameninţă Mureşul cu Comisia de Etică
» Baschet (m): Craiova, învinsă din nou de BC Mureş
» Gimnastică artistică / Larisa Iordache, două clasări pe podium la Sainté Gym Cup
» Fotbal / Danny Blind, demis după înfrângerea cu Bulgaria

Sanatate

» Bolile colectivității și rolul medicului școlar

Educatie

» Școlile din Dolj au rămas cu sute de locuri libere la pregătitoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Mica mea mare răfuială cu unii „lideri de opinie“: sunteți și voi vinovați

Top