Şomajul este la cote alarmante în Mehedinţi20170321_140051

Statisticile AJOFM înregistrează oficial peste 11.000 de şomeri. Şomajul atinge cote dramatice în mediul rural, acolo unde investiţiile sunt inexistente, iar oamenii nu au studii, motiv pentru care nu au acces nici la cursurile de calificare organizate.

La sfârşitul lunii februarie 2017, în Mehedinţi erau înregistraţi 11.140 de șomeri. O rată ridicată a şomajului, de de 9,99%, în creştere faţă de luna ianuarie cu aproximativ 0,4 puncte procentuale, dublă faţă de media pe ţară, care este de aproximativ 5%. Şomajul este mare în rândul femeilor, mai bine de 40%, adică 4.539 dintre şomeri fiind de sex feminin. Grav este şi faptul că peste 77% dintre şomeri sunt neindemnizaţi, adică au ieşit din perioada în care primeau ajutor de şomaj, iar acum au fost nevoiţi să depună documentele pentru a primi ajutor social de la primărie. Este vorba de 8.619 persoane care sunt în această situaţie. „Din acest total de 11.140 de şomeri înregistraţi, 2.521 sunt şomeri în plată, deci şomeri indemnizaţi, adică 22,63%, iar diferenţa, deci peste 77,37%, sunt şomeri neindemnizaţi, iar dintre aceştia, majoritatea sunt şomeri care beneficiază de ajutor social“, a spus Sorin Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Mehedinţi.

Şomajul, dramatic în mediul rural

În Mehedinţi, cea mai mare rată a şomajului se înregistrează în zonele rurale. Peste 75% din şomerii înregistraţi în evidenţele agenţiei locuiesc în mediul rural. Este vorba de 8.370 de oameni, care, deşi caută de foarte mult timp un loc de muncă, nu l-au găsit până acum. Aceasta este o cifră oficială, dar neoficial numărul şomerilor este mult mai mare. Motivele sunt multiple, spun reprezentanţii AJOFM Mehedinţi. Cea mai gravă cauză este aceea că în zonele rurale investiţiile lipsesc cu desăvârşire. Cu excepţia unor mici întreprinderi familiale sau SRL-uri care au unul sau doi angajaţi, investiţiile de anvergură lipsesc la ţară. Nici investiţiile făcute în ultimii ani în domeniul agricol, în zonele sudice ale judeţului, nu atrag prea multă forţă de muncă deoarece acum se lucrează cu utilaje de mare capacitate, iar numărul angajaţilor este redus, pentru că se încearcă optimizarea profitului folosind forţă de muncă redusă. Alt motiv îngrijorător al numărului mare de şomeri este lipsa de calificare a celor din mediul rural. Specialişti AJOFM spun că din cauză că nu au nici măcar patru sau opt clase, foarte mulţi tineri fără un loc de muncă nu pot beneficia de cursuri de calificare. „Peste 75% dintre şomerii din judeţul nostru trăiesc în aceste zone rurale. Sunt şomeri care au o slabă pregătire şcolară şi profesională. Pentru a putea fi cuprinşi la cursuri de formare profesională trebuie un minim de studii, patru clase sau opt clase, pentru anumite meserii, şi din cauza acestui impediment nu pot fi integraţi pe piaţa muncii, prin cursuri de calificare profesională“ a explicat Sorin Marinescu. Totodată, în aceste comunităţi rurale, locurile de muncă vacante sunt aproape inexistente, cauza fiind, desigur, lipsa investiţiilor.


Locuri de muncă mai sunt, dar în zonele urbane

În ultima vreme, numărul de locuri de muncă scoase de AJOFM a crescut, dar acestea sunt concentrate numai în zonele urbane. Acesta este încă un impediment în calea celor care locuiesc la sate în a se angaja. Din păcate, şomerii din rural nu le accesează deoarece salariile oferite sunt mici, iar oamenii nu-şi permit să plătească naveta pe distanţe lungi, deoarece banii cu care rămân în mână sunt prea puţini să-şi întreţină familia. Dintr-un salariu de 1.100 de lei, în mână, nu poţi să plăteşti naveta la 40 – 50 km distanță, să-ţi mai cumperi şi pachet şi să-ţi rămână şi bani ca să-ţi întreţii familia. În plus, nici facilităţile vehiculate de guvernanţi în ultima vreme, cele legate de acordarea unei prime de angajare pentru cei care îşi găsesc serviciu la mai mult de 50 km de casă, nu-i ajută prea mult. În Mehedinţi, în lista planului naţional de mobilitate sunt trecute doar localităţi rurale, adică exact acele zone în care investiţiile lipsesc cu desăvârşire, iar şomerii nu au unde să se angajeze. Altă problemă este aceea că posturile scoase la concurs sunt adresate tinerilor, iar cei trecuţi de 50 de ani îşi găsesc foarte greu un job. „Sunt disponibilizat de la Romag Termo. Normal că sunt interesat de un loc de muncă, pentru că nu poţi să stai acasă fără nici un ban. Este foarte greu să găseşti, mai ales în zona noastră, a Mehedinţiului, pentru că s-au desfiinţat foarte multe întreprinderi“, a spus un bărbat venit la AJOFM pentru viza de şomaj şi care în toamnă va intra în rândul şomerilor neindemnizaţi dacă nu-şi găseşte job. „Sunt în căutarea unui loc de muncă, dar nu găsesc. Pe noi, cei peste 50 de ani, toată lumea ne refuză. Locuri de muncă sunt, spre exemplu, pentru ce vreau eu, şofer, dar când spun că am peste 50 de ani, nu mă mai bagă nimeni în seamă“, a declarat alt bărbat, fost angajat al regiei pentru activităţi nucleare, disponibilizat şi el în urma falimentului.

La AJOFM Mehedinţi, sunt în această săptămână 214 locuri de muncă, majoritatea pentru muncitor necalificat. Cel mai mare angajator este o societate japoneză, care solicită încadrarea a 60 de muncitori necalificaţi în cablaje.Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Mehedinţi: Prins băut la volan

Poliţişti din cadrul Postului Cujmir au depistat, ieri, în trafic un bărbat de 39 ani din localitate, în timp ce conducea un autoturism pe raza satului Cujmirul Mic, după ce a consumat băuturi alcoolice. Fiind testat cu aparatul etilotest, ...

Sumarul ediției de joi, 23 martie 2017

Actualitate

» Trecem la ora de vară
» Klaus Iohannis participă vineri la Summitul UE de la Roma
» Meteorologii anunță o vară călduroasă, cu cantități reduse de precipitații în iulie și august
» 12.792 firme au fost radiate în primele două luni din 2017
» Autorul atacului de la Londra a fost identificat
» Fost parlamentar rus, împuşcat mortal în centrul Kievului
» Belgia: Un bărbat a fost arestat după ce a încercat să între cu maşina în pietoni
» Transportul feroviar de călători trece duminică la ora de vară
» Generalul Răzvan Ionescu, numit prim-adjunct al directorului SRI în locul lui Coldea
» Convorbire telefonică între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul britanic Theresa May
» Peste 99% din cererile de înscriere în învăţământul primar, admise
» Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul sistării transplanturilor de la AKH Viena
» Statul Islamic revendică atacul din fața Parlamentului de la Londra

Publireportaj

» Banca Transilvania, de 20 de ani parte a comunităţii din Craiova

Local

» Un tânăr a murit pe terenul de fotbal

Dolj

» Gazeta de Sud – ediţie de weekend
» Pacienţii asigurați au acces la mai multe servicii medicale
» Surpriză la taxa pe gunoi şi la cartierul chinezesc din Craiova
» Aparat vital pentru pacienți, donat de Ruris Craiova și Fundația Gazeta de Sud
» Best of Craiova – bilanțul primei luni
» Începe judecata în dosarul braconierilor
» Câini fără stăpân, capturaţi cu unelte ilegale?
» S-a prăbușit granitul de pe fântâni
» Ziua Basarabiei la Academia Română
» A ales alt furnizor, dar mai stă blocată în reţeaua CEZ
» Doljean recidivist, extrădat din Germania
» Razie printre șoferi și comercianții de legume
» Craiova: Manifestări cultural-științifice la Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu”

Gorj

» Gorj: Un copil de un an și șapte luni a murit înecat într-un pârâu
» Gorj: Directorul IDP va fi concediat dacă nu-şi va atinge indicatorii
» UPDATE – Gorj: Incendiu la o garsonieră din Rovinari. Un bărbat a murit, o femeie și un copil au fost răniți.
» Târgu Jiu: Primăria vrea impozite mai mari pentru întreprinzătorii care au afaceri în centrul oraşului
» Gorj: Sute de bebeluşi au rămas nevaccinaţi
» Gorj: Livrări reluate la Cariera Lupoaia
» „Marşul pentru viaţă”, la Târgu Jiu
» Utilaj de mare capacitate pe Transalpina
» Târgu Jiu: Postul de director medical de la Spitalul Judeţean a fost scos la concurs

Olt

» Nemulțumiri în urma repartizării banilor la Consiliul Județean Olt: “Poate că nu mai au nevoie de noi, nu e an cu alegeri”

Sport

» Alb-albaștrii merg la Alexandria să se revanșeze
» Victoria, obligatorie cu Danemarca
» CSV Craiova va găzdui turneul final la minivolei
» Voleibaliștii de la SCM-U vor să spargă gheața în play-off
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (24-27 martie)
» Handbal (f): SCM Craiova, învinsă la limită la Roman

Bani & Afaceri

» Depozitele bancare se mută pe euro?
» Depozitele bancare se mută pe euro?

Sanatate

» Cancerul de piele poate fi ereditar

Magazin

» Bancul zilei
» Horoscopul de weekend
» REŢETA DE WEEKEND – Minipacheţele de primăvară

Top