11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGreva CFR Infrastructură a dat peste cap programul călătorilor

Greva CFR Infrastructură a dat peste cap programul călătorilor

Foarte multe trenuri care au trecut prin Gara Craiova au avut întârzieri mari (Foto: Bogdan Grosu)
Foarte multe trenuri care au trecut prin Gara Craiova au avut întârzieri mari (Foto: Bogdan Grosu)

Oamenii care au călătorit, ieri, cu trenurile CFR au avut parte de surprize neplăcute când au ajuns la gară. Foarte multe trenuri nu au circulat din cauza grevei spontane a muncitorilor de la CFR Infrastructură. În Regionala Craiova, trei trenuri care ar fi trebuit să plece din Işalniţa, Răcari şi Turceni au rămas în staţie pentru că impiegaţii nu au pus semnalul „liber“ la trenuri. Însă, foarte multe garnituri au avut întârzieri de ore întregi din cauza problemelor din alte oraşe în care acestea trebuia să ajungă.

Călătorii craioveni care şi-au cumpărat miercuri bilete pentru a ajunge în anumite destinaţii cu trenurile CFR au fost nevoiţi să aştepte ore în şir în gară sau chiar s-au văzut în situaţia în care trenul nu a mai ajuns deloc în staţia de la Craiova. La fiecare câteva minute, pe tabela electronică apăreau, în dreptul trenurilor, întârzieri semnificative. Motivul era greva spontană pusă la cale de angajaţii CFR Infrastructură care vor salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Oamenii aflați în Gara Craiova nu ştiau dacă trenurile lor vor ajunge în staţie sau ce întârziere au. „Merg la Bucureşti, dar nu ştiu dacă circulă trenul sau nu. Am încercat de două ori să îmi iau bilet, însă prima dată mi-au spus că sunt în grevă şi să mai aştept o oră şi jumătate să vedem ce se întâmplă. Când m-am dus a doua oară, mi s-a spus să mai aştept încă o oră. Mi-au spus că este posibil ca cei din Bucureşti să fie în grevă şi dacă plec cu acest tren e posibil să am necazuri acolo“, a spus Elisabeta Mircea. Protestul spontan al muncitorilor CFR Infrastructură a încurcat complet activitatea din Gara Craiova, iar angajatele de la Informaţii spuneau că nu pot oferi detalii complete despre anumite trenuri. În aceste condiţii, oamenii erau contrariaţi şi nu ştiau cât timp mai au de aşteptat în gară. „Spre Bucureşti circulă trenuri, însă nu toate. Nu ştiu să vă spun care circulă şi care nu. Nu avem, deocamdată, un tabel cu cele care circulă sau nu. Le urmărim pe unde sunt şi dacă au plecat sau nu din staţii“, a explicat angajata de la Informaţii.

Întârzieri masive la majoritatea trenurilor

În Regionala Craiova, trei trenuri au rămas staţionate în staţii, la Işalniţa, Răcari şi Turceni. Însă, restul trenurilor au fost complet afectate de grevele din alte regionale, având întârzieri mari. „Călătoresc către Bucureşti. Când m-am dus prima dată să cumpăr biletul mi s-a spus că nu pot să îmi dea atunci şi să mai aştept. Acum am reuşit să îl iau, dar m-au anunţat că are întârziere. Nu ştiam că e grevă. Nu am decât să aştept în gară până vine trenul“, a spus Maria Neaţu. Cea mai mare întârziere, de aproximativ patru ore, s-a înregistrat la trenul care circula din direcţia Cluj-Napoca către Bucureşti şi care avea staţie şi în Craiova. Reprezentanţii CFR au transmis un comunicat de presă prin care au anunţat motivul grevei. „Oprirea lucrului are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicale reprezentative se află în negocieri pentru semnarea noului contract colectiv de muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR Călători a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creştere a fondului de salarii, creştere care va conduce în urma negocierilor la majorări salariale. Administrația intenționează să reașeze clasele de salarizare, în funcție de fondul de salarii care se va asigura prin bugetul de venituri și cheltuieli al CFR Călători, pentru funcțiile de bază: acari, manevranți, șefi de manevră, conductori, șefi de tren, casieri, informatori din ramura MC și pentru funcțiile de execuție din celelalte ramuri, cu posibilitatea de diferențiere în funcție de complexitatea și de volumul de muncă“, se arată în comunicatul CFR.

Expirarea contractului colectiv de muncă la CFR Călători poate agrava problema

Angajaţii CFR infrastructură au putut să facă această grevă spontană pentru că le-au expirat contractele colective de muncă încă de marţi, 21 martie. Potrivit reprezentanţilor CFR, lucrurile ar putea lua amploare de astăzi, deoarece expiră şi contractele colective de muncă ale angajaţilor CFR Călători. „Deocamdată au fost în grevă doar cei de la CFR Infrastructură, dar de mâine (astăzi – n.r.) expiră contractele şi celor de la CFR Călători şi există o probabilitate mare ca şi ei să intre în grevă. Se cer creşteri salariale, condiţii mai bune de muncă, dar şi legiferarea statutului feroviar“, au declarat reprezentanţi ai CFR. Aşadar, oamenii care circulă cu trenul trebuie să verifice cu atenţie dacă garniturile pentru care îşi cumpără bilete circulă normal. Aceştia au la dispoziţie site-ul CFR (http://www.cfrcalatori.ro), unde la secţiunea „Info tren în circulaţie“ pot afla informaţii complete despre trenul cu care urmează să călătorească, inclusiv întârzierile pe care acesta le înregistrează. De asemenea, oamenii care doresc să renunțe la o călătorie sau cei cărora nu le-a circulat trenul din cauza protestului îşi pot recupera banii plătiţi pe bilete.

Greva ceferiştilor, în afara legii

După câteva ore de grevă, reprezentanţii CFR au anuţat ieri după-amiază că s-a reluat circulaţia trenurilor în toate regionalele. Însă, întârzierile mari nu mai aveau cum să fie evitate. „În urma discuţiilor purtate în prima parte a zilei (ieri -n.r.) între conducerea companiei şi salariaţii care au declanşat acest protest spontan s-au dat asigurări că vor fi analizate şi se vor căuta soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor, aceştia fiind informaţi că odată cu aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli va fi negociată şi promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierarhizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA. În acelaşi timp, salariaţilor li s-a atras atenţia că mesajul lor a fost înţeles, dar că o continuare a acestor forme de protest este în afara legii, aduce prejudicii importante companiei şi afectează toţi pasagerii“, au transmis reprezentanţii CFR într-un comunicat de presă. Deocamdată, însă, până la semnarea contractelor colective de muncă, situaţia rămâne destul de incertă.

Peste o sută de elevi din Craiova au „spart“ greva ceferiştilor, la Târgu Jiu

Copiii s-au întors ieri la Craiova (FOTO: Eugen Măruţă)
Copiii s-au întors ieri la Craiova (FOTO: Eugen Măruţă)

Aproximativ 100 de elevi din Craiova au fost prinşi la mijloc, în apropiere de Târgu Jiu, în urma grevei angajaţilor CFR. Copiii au plecat, alături de profesori, într-o excursie care avea loc în cadrul programului „Şcoala Altfel“. Profesorii şi copiii cumpăraseră de mai multă vreme biletele de tren şi nu ştiau că tocmai în ziua excursiei ceferiştii vor intra într-o grevă spontană. Trenul cu peste o sută de elevi a oprit în câmp ieri-dimineaţă, câteva minute, înainte de a ajunge la Târgu Jiu. Dascălii şi elevii au discutat cu mecanicul locomotivei să îi transporte până în Gara Târgu Jiu. Deşi intrase în mod spontan în grevă, alături de colegii săi, bărbatul s-a înduplecat până la urmă şi a răspuns pozitiv solicitării cadrelor didactice. Cei 111 copii de grădiniţă şi până la clasa a VI-a au venit la Târgu Jiu să viziteze operele lui Constantin Brâncuşi. Trenul a întârziat o jumătate de oră, însă elevii şi profesorii au ajuns în cele din urmă la destinaţie. În grupul respectiv se aflau şi câţiva părinţi, care le-au dat o mână de ajutor profesorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS