10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe investiții dezvoltă doljenii care accesează fonduri pe PNDR

Ce investiții dezvoltă doljenii care accesează fonduri pe PNDR

Pe lângă investițiile clasice în silozuri și fabrici de procesare realizate cu fonduri ne­­ra­m­­bursabile, acum doljenii din mediul rural accesează bani europeni și pentru servicii
Pe lângă investițiile clasice în silozuri și fabrici de procesare realizate cu fonduri ne­­ra­m­­bursabile, acum doljenii din mediul rural accesează bani europeni și pentru servicii

Antreprenorii au atras fonduri europene pentru diverse activități în mediul rural, de la frizerii și service-uri auto, până la arenă de paintball și cabinete stomatologice. Succesul atragerii unor astfel de fonduri nerambursabile se datorează faptului că beneficiarii nu trebuie să asigure cofinanțare.

Doljenii încep să extindă serviciile în mediul rural, făcând investiții cu fonduri europene în unele dintre cele mai diverse servicii, care nu au legătură cu agricultura.
Unele dintre cele mai accesate măsuri pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) sunt submăsura (sM) 6.2 „Înființarea de activități neagricole“ și sM 6.4 „Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități nonagricole“. Managerul unei firme de consultanță, ce a depus pe PNDR zeci de proiecte care aveau ca obiect activități non­agricole, a explicat în ce tipuri de activități au decis să investească doljenii care au depus cereri de finanțare în ultima perioadă și care au și câștigat proiectele. „Au fost multe idei de afaceri în mediul rural. Au accesat fonduri pe PNDR pentru service auto, activități de fotografie, organizare de evenimente, arenă de paintball, frizerii. Au depus chiar pentru producție de confecții textile și pentru agroturism“, a spus Marius Căpățână, managerul firmei de consultanță Euro Office Invest.

Nu a fost nevoie de cofinanțare

„Au avut succes cu aceste submăsuri pentru că nu presupun cofinanțare din partea beneficiarilor și acest aspect a încurajat multe persoane să facă diverse investiții în mediul rural. Tot ce îți trebuie este ideea de afaceri și o firmă cu sediul în mediul rural“, a explicat Marius Căpățână, managerul Euro Office Invest.
Și proiectele realizate prin intermediul fostei Camere Agricole Dolj, preluată recent de Direcția Județeană pentru Agricultură Dolj, relevă un real interes al doljenilor pentru investițiile nonagricole în mediul rural. „Cele mai multe proiecte se depun pentru submăsura «Instalarea tinerilor fermieri» și «Sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități nonagricole». Este din ce în ce mai accesată această ultimă măsură, fiindcă până acum au fost finanțate activități agricole, iar acum încep să fie finanțate din ce în ce mai multe activități nonagricole. Încep să își facă frizerii, stomatologii și altele. În mediul rural chiar sunt necesare astfel de servicii, la nivel local, în orice comună“, a spus purtătorul de cuvânt al Direcției Județene pentru Agricultură Dolj, Ovidiu Obleagă, invitat la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV.

Lanțuri de producători

De asemenea, în ultima perioadă, cei care au accesat fonduri europene și aveau deja afaceri în agricultură s-au extins și în alte domenii, astfel încât folosesc materia primă obținută din activitățile agricole în alte domenii conexe, construite cu fonduri europene. „Cei care aveau producție de cereale, deci cultură mare, au investit în spații de depozitare, în silozuri, precum și în brutării, astfel încât nu mai vând direct materia primă la prețuri mici, ci o depozitează sau o prelucrează în propriile brutării și vând apoi pâinea“, a spus Ovidiu Obleagă. El a menționat că arendașii chiar au înțelegeri cu arendatorii care le-au dat terenurile în lucru, astfel încât în loc să le plătească anual arenda clasică de până acum, preferă să le asigure pâinea zilnică de la brutăria arendașului, realizată cu fonduri europene.
Cei care vor fonduri pentru agricultură trebuie să știe că există și submăsuri de investiții în exploatații agricole care urmează să fie lansate tot pe PNDR, pe care agricultorii ar putea să achiziționeze utilaje agricole, însă ar urma să aibă nevoie de cofinanțare pentru asemenea investiții.

Ce spune un antreprenor care a accesat 50.000 de euro

Un tânăr doljean și-a înființat o firmă într-o comună limitrofă Craiovei și a decis să acceseze fonduri europene. A câștigat o finanțare nerambursabilă de 50.000 de euro pe sM 6.2 „Înființarea de activități neagricole“, pentru un proiect dedicat activităților de fotografie. „Din cei 50.000 de euro pe proiect, deja mi-au fost virați 35.000 de euro, din care am achiziționat aparatură performantă de ultimă generație. Restul de 15.000 de euro îi voi primi peste doi ani, când ating tot ceea ce mi-am propus prin planul de afaceri asumat. Creez și două locuri de muncă prin acest proiect. Am accesat fondurile în primul rând pentru că nu este nevoie de cofinanțare, iar în al doilea rând, pentru că aveam nevoie de dezvoltarea afacerii“, a spus tânărul antreprenor doljean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS