24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPasiunea, motorul Radio Sud de 20 de ani

Pasiunea, motorul Radio Sud de 20 de ani

Să creezi energie, să oferi informații proaspete, să transmiți, dincolo de pupitrul radio, prin simpla ta voce, mai mult decât cuvinte. În asta stă provocarea, ne împărtășesc membrii uneia dintre cele mai frumoase echipe media din Craiova, echipa Radio Sud.

Sunt aproape 20 de ani de când Radio Sud difuzează, pe 97.4 FM, știrile care fac agenda unei zile și muzică de bun gust. Cum se întâmplă ca un radio local să se mențină proaspăt în tot acest timp? În primul rând, prin conținutul de calitate. Apoi, prin oameni, prin cei din fața microfoanelor, vocile care vă țin companie de fiecare dată când porniți radioul. „Cineva mi-a spus odată că radioul e ca un drog: după ce îl încerci, nu mai poți să renunți la el. Aș spune că e, mai degrabă, un stil de viață, o cadență proprie, iar dacă ai norocul să o descoperi, te poți considera fericit,“ spune Ionela Gherghe, directorul Radio Sud. „Se fac curând 12 ani de când viața m-a adus în fața unui microfon și știu că s-a întamplat așa pentru că nu putea fi altfel. Noi, cei care avem șansa să facem ceea ce iubim, mulțumim în fiecare zi, întorcând Universului energia extraordinară pe care ne-a oferit-o. De fapt, asta înseamnă să faci radio: să creezi energie, să o descoperi în tine și să o dai mai departe oamenilor care te însoțesc în FM.“ Ionela face de 12 ani radio. O puteți auzi de luni până vineri la „Siesta“ și, bineînțeles, în jurnalele de știri.

„Fac meseria asta din 2003 și încă nu m-am plictisit de ea“

De 11 ani „hoinărește“ pe meleagurile jurnalismului și Andreea Gavrilă, care a trecut prin nu mai puțin de cinci județe până să se stabilească, în 2006, în Craiova. „Fac meseria asta din 2003 și încă nu m-am plictisit de ea. Am trecut prin toate formele: presă scrisă, tv și radio. De fapt, la radio a fost chiar primul meu job. De formare, sunt știristă. E partea din profesie care mă reprezintă cel mai bine. Pentru că înseamnă seriozitate și rigurozitate. Radioul vine și completează perfect imaginea, oferind promptitudine și dinamism, dat fiind faptul că jurnalele de știri sunt în direct, în timp real,“ mărturisește Andreea, vocea buletinelor informative Radio Sud între orele 9.00 și 11.00.

„În fața microfonului, mă simt ca acasă“

Veterană a jurnalismului este și Oana Baban. Deși la fel de tânără și plină de energie precum colegele ei, și Oana și-a plantat rădăcinile pe terenul mass-media în urmă cu ani buni, mai exact în 2002. „În anul 2002, am făcut cea mai importantă alegere a mea de până acum: jurnalismul. Câțiva ani mai târziu, jurnalismul mi-a făcut cel mai frumos cadou al său: radioul. La radio, în fața microfonului, mă simt ca acasă. Și, cumva, sunt acasă pentru că, profesional vorbind, așa mă simt împlinită,“ spune Oana. „Până la urmă, să lucrezi la radio e și o stare, nu doar o meserie. Îmi place să vorbesc cu oamenii, să-i fac să fie mai încrezători, să le povestesc despre muzica mea de suflet, să ascultăm împreună piesele. Despre asta este «Happy Hours», emisiunea în care ne întâlnim, zilnic, de luni până vineri, între orele 10.00 și 14.00, pe 97.4 FM.“
Trei voci masculine întregesc echipa Radio Sud: Ernesto, Andrei și Edi. Ernesto Guardia, numele exotic al echipei, aduce plusul de vibrație undelor. Pentru că el este cel care mixează live, în fiecare miercuri seară, de la 20.00, în cadrul emisiunii intitulate chiar „Vibrații“. „Sunt pasionat de DJ-ing, iar emisiunea «Vibrații», pe care o realizez în fiecare miercuri, înseamnă foarte mult pentru mine, e o dorință mai veche care a prins contur aici, la Radio Sud“.
Andrei Răduică și-a descoperit relativ recent vocația, iar Radio Sud e locul unde a început să profeseze. „Acum 26 de ani și un pic am luat prima gură de aer. Din ce am apucat să mă cunosc, mi-am dat seama că sunt un tip deschis, care nu spune mereu ceea ce trebuie, dar spune mereu ceea ce crede. Și așa am ajuns la Radio Sud. Ne auzim dis-de-dimineață, de la 7 la 10, la «News and Coffee». Nu o să mint spunând că trezirea e ușoară, însă atunci când mă pun în fața microfonului e ca și cum aș bea cea mai tare cafea din lume. Iar de aici și până la a spune că radioul pentru mine este o pasiune care provoacă dependență e doar un pas. Pentru ascultători îmi place să cred că este, într-o oarecare măsură, același lucru.“
„Două ore cu Edi“ puteți asculta în fiecare seară de marți, începând cu ora 18.00. „De frecvenţa Sud mă leagă cele mai frumoase amintiri şi experienţe din lumea radioului, şi asta cu atât mai mult cu cât sunt aici încă de la începuturi. În 1999 m-am alăturat primei echipe Radio Sud şi mă bucur să pot să fac şi astăzi radio din pasiune, alături de actuala echipă“, completează Edi Nicola.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS