16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProbleme majore cu gunoiul în Malu Mare şi Ghindeni

Probleme majore cu gunoiul în Malu Mare şi Ghindeni

Gunoiul aruncat la întâmplare de oamenii din Malu Mare a devenit o problemă arzătoare. Chiar dacă sunt resturi menajere aruncate la tot pasul pe spaţiul public, primăria nu a dat nici măcar o sancţiune, pe motiv că este foarte greu să-i prindă pe cei care aruncă gunoiul în natură. Probleme mari sunt şi pe spaţiul din spatele morii care deserveşte Malu Mare, dar terenul respectiv aparţine comunei Ghindeni.

O cititoare a Gazetei de Sud ne-a sesizat cu privire la faptul că în Malu Mare mulţi oameni depozitează gunoiul în locuri nepermise, chiar în apropiere de malul Jiului. „Locuiesc de şase ani în Malu Mare, iar această situaţie nu s-a schimbat nici în momentul în care a apărut salubritatea în această zonă. Toată lumea este obligată să aibă un container dat de primărie, dar încă sunt persoane care aruncă gunoi pe malul Jiului. Eu chiar am surprins pe cineva care arunca aici, i-am reproşat acest lucru, însă nu i-a păsat, a continuat să arunce. Vara începe să miroase foarte urât, iar când bate vântul, tot gunoiul se împrăştie. Eu nu am auzit ca o persoană să ia o amendă pentru aşa ceva. Autorităţile închid ochii, iar noi, cei care vrem să schimbăm ceva, nu avem nici o putere. Eu cred că cea mai mare problemă este lipsa de educaţie“, a spus Cristina Nistor, o locuitoare din Malu Mare.

Primăria dă vina pe atitudinea oamenilor, însă nu a dat nici o sancţiune

Grămezile de gunoi sunt la doar câteva zeci de metri de spatele primăriei, însă reprezentanţii instituţiei recunosc că nu prea au metodele necesare pentru a-i putea prinde pe cei care aruncă gunoiul. Şi ei dau vina tot pe lipsa de educaţie, dar şi pe faptul că, dacă organizează acţiuni de strângere a gunoaielor, costurile de depozitare la groapa de gunoi sunt foarte mari. „S-a ajuns în această situaţie din cauza oamenilor. Noi am luat mai multe măsuri cu privire la acest fenomen, am pus inclusiv pancarte pe care este scris că nu au voie să arunce gunoiul pe spaţiul public, dar acestea au fost furate. Când am făcut curăţenie cu oamenii care au ajutor social, într-o săptămână s-a făcut la loc. Este vorba de atitudinea oamenilor, pe care nu o înţeleg. Am vorbit în consiliul local şi vom monta camere de luat vederi în anumite zone pentru a putea să îi prindem pe cei care aruncă gunoiul. Până în prezent, nu am dat nici o sancţiune pentru că nu am primit nici o sesizare care să conţină numele celui căruia a aruncat gunoi pe spaţiul public. Aşteptăm să facem bugetul pe acest an şi vom face o acţiune de strângere a gunoiului, pe care îl vom transporta la groapa de gunoi. Am făcut contracte cu salubritatea, am dat pentru fiecare pubelă, însă mulţi oameni se pare că sunt obişnuiţi să arunce gunoiul mai degrabă pe câmp, decât la pubelă. Probleme sunt şi pe strada care duce către Preajba. De curând am strâns de acolo peste 40 de saci de gunoi, însă oamenii aruncă în continuare“, a explicat Marius Stănică, consilierul primarului din Malu Mare, Ilie Dodocioiu.

Terenul care delimitează Malu Mare de Ghindeni, o mare groapă de gunoi

Terenul care se află la graniţa dintre Malu Mare şi Ghindeni arată ca o groapă de gunoi, în care mulţi oamenii aduc neîncetat resturi menajere. Toată poiana este plină de gunoaie, iar vântul de zilele trecute le-a împrăştiat pe mii de metri pătraţi. Chiar dacă este de datoria unei administraţii locale să verifice întotdeauna tot ce se întâmplă în localitatea pe care o are în grijă, primarul din Ghindeni invocă lipsa sesizărilor în legătură cu gunoiul aruncat haotic. Contrariat de întrebarea reporterului Gazetei de Sud în legătură cu groapa de gunoi care s-a format chiar pe terenul ce delimitează Malu Mare de Ghindeni, şi care aparţine comunei Ghindeni, primarul acestei localităţi, Florentin Rădulescu, a spus că habar nu avea ce se întâmplă pe terenul respectiv. „Nu m-a sesizat nimeni cum că acolo ar fi gunoi. Eu trec pe strada principală, dar acolo nu se vede şi nu am avut de unde să ştiu. Trebuie să merg acolo să văd despre ce este vorba şi apoi trebuie să vedem ce măsuri vom lua“, a spus Florentin Rădulescu, primarul comunei Ghindeni. Cu toate că peste drum de acest teren s-au construit foarte multe case, al căror teren aparţine de Malu Mare, reprezentanţii Primăriei Ghindeni nu s-au deranjat să rezolve problema.

Nici o amendă dată de Garda de Mediu în acest an

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj spun că, în zilele următoare, vor merge pe teren ca să verifice situaţia, iar acolo unde găsesc gunoi vor solicita primăriilor să rezolve problema. „Noi ne ducem în control către toate primăriile, iar acolo unde sunt probleme le vom pune în vedere să strângă gunoiul în decurs de două săptămâni. Dacă nu se vor conforma, vor primi amendă de până la 50.000 de lei. În acest an, nu am dat deocamdată nici o amendă. Aceste controale organizate se fac o singură dată pe an. Din păcate, nu există infrastructură privind gestiunea de deşeuri. Noi nu putem să rezolvăm mare lucru. Putem doar să dăm nişte amenzi“, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar-şef al Gărzii de Mediu Dolj.
În lipsa unor controale periodice pe parcursul unui an, strângerea gunoiului nu este printre prioritățile primăriilor, iar oamenii care au ghinionul să-şi construiască locuinţe în apropiere de zonele în care se aruncă resturi sunt nevoiţi să suporte mizeria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS