16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDSP a depistat sute de bacterii în apa de la Căminul de bătrâni din Suseni

DSP a depistat sute de bacterii în apa de la Căminul de bătrâni din Suseni

Căminul de la Suseni a fost amendat pentru deficienţele constatate
Căminul de la Suseni a fost amendat pentru deficienţele constatate

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a depistat sute de bacterii în apa care curge la robinete în Căminul de bătrâni de la Suseni, ce aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Neregulile au fost puse în evidenţă în urma analizelor făcute apei, la finalul săptămânii trecute. Astfel, analizele de laborator arată faptul că apa este infestată cu peste 300 de germeni, printre care și bacteria E.coli. Centrul de asistenţă socială bătrâni de la Suseni, comuna gorjeană Runcu, nu este alimentat de la reţeaua publică.
Instituţia foloseşte o reţea proprie, ce a aparţinut în trecut fostei fabrici de ciment din localitate. Apa care curge la robinete nu a fost tratată niciodată, iar în urma unei analize ce a avut loc în anul 2014 s-a constatat că nu este potabilă, motiv pentru care Direcţia pentru Sănătate Publică Gorj nu i-a acordat autorizaţie sanitară de funcţionare.

Nicio schimbare în peste doi ani

În doi ani de când Direcţia de Sănătate Publică a stabilit că apa nu este potabilă şi nu a acordat autorizaţia sanitară pentru instalaţie, conducerea Centrului nu a reuşit să remedieze problemele. Inspectorii de sănătate au revenit la Căminul de bătrâni de la Suseni, au decis aplicarea unei amenzi de 2.000 de lei şi au dispus din nou să fie remediate deficienţele. Instalaţia nu beneficiază de staţie de tratare a apei, dar aceasta curge în continuare la robinete, în spaţiile Căminului de bătrâni. Mai mult decât atât, chiar este utilizată la spălatul vaselor folosite de personal şi de beneficiari. Apa mai este utilizată pentru igiena bolnavilor, pentru spălatul pe dinţi, al hainelor şi pentru toaletă. Pentru consumul beneficiarilor şi al personalului este folosită apă îmbuteliată. În acest sens a fost încheiat un contract de 800 de lei pe lună. Apa de băut este adusă în bidoane care sunt montate la instalaţii cu robinet ce se află pe holurile imobilului.
Căminul de bătrâni nu a putut fi branşat la reţeaua comunei din cauza unor probleme tehnice, dar şi din cauza faptului că ar scădea semnificativ debitul pentru alimentarea gospodăriilor. Conducerea Căminului de bătrâni de la Suseni trebuie ca, în maximum o lună, să prezinte Direcţiei de Sănătate Publică Gorj un plan de remediere a problemelor.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS