8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSistemul i-a condamnat la condiții grele de trai

Sistemul i-a condamnat la condiții grele de trai

50 de pacienţi internaţi pe viaţă într-o secţie de psihiatrie dintr-un spital din Mehedinţi îşi duc zilele, de pe azi pe mâine, în condiţii improprii, deşi, într-o ţară civilizată, locul lor ar fi într-un centru specializat, unde să primească îngrijiri adecvate.
Secţia Boli Psihice (Acuţi) Gura Văii a Spitalului Judeţean Mehedinţi a fost numită „un depozit de fiinţe umane cu condiţii de viaţă inumane şi degradante“, într-un raport întocmit de o comisie a Centrului pentru Resure Juridice (CRJ), care a vizitat în două rânduri secţia, în luna martie. O clădire înconjurată de gunoaie, cu saloane şi băi degradate, cu gratii la ferestre, în care „bolnavii sunt ţinuţi în frig şi dorm îmbrăcaţi, în condiţii de viaţă primitive şi degradante“, continuă tirul constatărilor din raportul CRJ. Pacienţii trăiesc în saloane cazone şi austere, în care paturile sunt vechi şi ruginite, iar saltelele sunt rupte şi murdare. Deşi în unele dintre cele unsprezece saloane există chiuvete, acestea sunt sparte, iar robineţii rupţi şi nefuncţionali. Pe cele trei niveluri nu există decât trei grupuri sanitare cu nouă toalete turceşti şi nouă locuri de spălare, în care  pacienţii nu pot avea intimitate. Acestea sunt, pe scurt, condiţiile în care trăiesc, de ani buni, 50 de bolnavi, dintre care 30 suferă de retard intelectual şi debilitate mentală, iar ceilalţi de psihoză sau demenţă.

Hrana servită necorespunzător

În raportul întocmit se mai precizează că în ziua vizitei echipei CRJ, pacienţii au mâncat prânzul la ora 16.00, din boluri şi farfurii din inox, vechi şi îndoite. Membrii echipei au mai constatat că jumătatea de pâine pe care au primit-o era pusă în farfurie, peste mâncare şi, astfel, erau obligaţi să consume pâinea îmbibată cu zeamă.
Pacienţii mănâncă pe mese rupte şi ruginite, acoperite cu muşama, la fel cum sunt şi scaunele pe care stau. Nici locurile din sala de mese nu sunt suficiente, fiind doar pentru 20 de persoane. Personalul spitalului susține, însă, că pâinea este înmuiată în mâncare deoacere pacienții sunt predispuși la înec și de aceea li se dă să mănânce dumicat.
Patru pacienţi morţi din 2015 încoace, unul chiar înecat cu o bucată de carne

În ultimii doi ani, patru pacienţi şi-au pierdut viaţa în secţia respectivă. Trei au murit în 2015, în condiţii necunoscute, deoarece documentele cu privire la cauza morţii nu au fost puse la dispoziţia comisiei. Cel de-al patrulea a decedat în aprilie 2016, în timpul mesei de prânz, conform declaraţiilor personalului. Asistenta medicală care supraveghea bolnavii, alături de alţi colegi, ieşise să aducă alţi pacienţi la masă. În această perioadă, bărbatul s-a înecat cu o bucată mai mare de carne şi, în ciuda manevrelor de prim ajutor încercate de personalul medical şi ulterior de către echipajul de ambulanţă, bărbatul a decedat. În acest caz „a fost efectuată necropsia, s-a întocmit certificatul de deces, (conform declaraţiilor personalului, cauza decesului a fost asfixie mecanică şi stop cardio-respirator), a existat şi o anchetă a poliţiei, dar nu este clar care a fost rezultatul acesteia şi, conform declaraţiei asistentei-șefe, nici nu au existat sancţiuni administrative şi disciplinare sau penale în urma incidentului“, se precizează în raportul specialiştilor CRJ.
Şefa secţiei, doctoriţa Alina Balaci, pe motiv că nu deţine datele necesare în locul respectiv, nu ne-a putut furniza nici nouă relaţii cu privire la cauzele decesului pacienţilor: „Nu aş putea acum să vă spun exact care era cauza celor trei decese, întrucât s-a întâmplat în 2015, iar fişele de observaţie sunt în arhivă. Ca să vă dau date concrete ar trebui să accesez arhiva. Ceea ce pot să vă spun este că numărul deceselor în secţie este foarte mic. Patologia este specifică şi există şi accidente cauzate de patologia psihiatrică“. În urma deceselor au existat anchete, orice deces într-o secţie de psihiatrie este considerat moarte suspectă, se anunţă procuratura, se declanşează nişte anchete, în urma cărora se stabileşte dacă este necesară ancheta penală. Menţionez că în nici unul dintre cazuri nu s-a dat decizie de urmărire penală“, a declarat Alina Balaci.
Concluzia raportului în­tocmit de specialiştii Centrului de Resurse Juridice a fost: „Apreciem că pacienţii internaţi la Secţia de Psihiatrie Cronici Gura Văii sunt supuşi unor condiţii şi tratamente degradante şi inu­mane“.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean consideră tendenţios raportul făcut de CRJ

Reprezentanţii Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin consideră tendenţios raportul făcut de comisia Centrului de Resurse Juridice. Purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare spune că în măsura resurselor financiare, în Secţia Psihiatrie Cronici s-au făcut investiţii de circa 200.000 de lei. Tendenţioasă şi neadevărată este considerată şi acuzaţia că pacienţii sunt trataţi necorespunzător şi că asupra lor s-ar face un abuz de substanţe psihotrope. Reprezentanţii spitalului mai spun că, dacă unitatea sanitară nu şi-ar fi asumat întreţinerea lor, aceşti oameni ar fi ajuns în stradă, deoarece printre pacienţii cu forme grave de boli psihice sunt oameni care fie au fost abandonaţi total de familie, fie nu mai au pe nimeni. „Persoanele care sunt acolo sunt persoane private de posibilitatea de a se insera în societate, pentru că au grade diferite de retard mental, sunt dependente de îngrijiri permanente şi dacă nu ar sta la Gura Văii, ar fi pe stradă, victima oricărui excroc sau oricărui individ care face trafic de organe. Ele primesc acolo îngrijiri permanente. Spitalul Judeţean, vă asigur, face eforturi considerabile ca în limita bugetului să poată să ofere îngrijiri cât mai omeneşti posibile. În ultimii doi ani s-au investit aproximativ 200.00 de lei într-o centrală termică şi în schimbarea mobilierului, dar pacienţii au perioade de impulsivitate şi distrug tot. S-a mai reiterat ideea că sunt folosite, abuziv, substanţe psihotrope, ei bine, aceste substanţe nu sunt folosite abuziv, deoarece noi nu ne putem permite să consumăm bani mulţi cu achiziţia lor“, spune doctorul Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Controlul Direcţiei de Sănătate confirmă parţial neregulile

În urma raportului CRJ, inclusiv reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au efectuat un control la secţia respectivă şi s-a constatat că o parte dintre aspectele semnalate se confirmă, motiv pentru care s-a solicitat remedierea acestora. „Pavilimentele sunt parţial acoperite cu linoleum vechi şi degradat, grupurile sanitare sunt prevăzute cu vase WC tip turcesc, cu emailul degradat, uşile cabinelor sunt parţial degradate, spaţiul pentru ustensilele de curăţenie nu este prevăzut cu un bazin cu apă curentă, necesară curăţării şi dezinfectării, nu există chiuvete la grupurile sanitare, există un singur duş la fiecare nivel cu toate că băile sunt prevăzute cu trei compartimente pentru duş, lenjeria este în număr insuficient, iar paturile sunt parţial ruginite“, a declarat Cristiana Chiriloiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi. Reprezentanţii DSP au făcut recomandarea ca aceste deficienţe să fie remediate, în caz contrar unitatea sanitară fiind pasibilă de o sancţiune contravenţională.
Dincolo de aceste constatări care vor rămâne cel mai probabil pe hârtie, deoarece la subfinanţarea sistemului medical românesc este greu de crezut că vor fi rezolvate curând, cert este că locul acestor oameni nu este într-un spital. Ei ar trebui internaţi într-un centru special amenajat, dotat cu echipamente şi mobilier specifice şi cu un personal medical şi psihiatric care să le poată asigura condiţii normale de viaţă, preocupări ca să-şi poată petrece timpul liber şi care să-i ajute să evolueze în limita posibilităţillor mentale de care dispun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS