18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCodruţ şi-a câştigat în instanţă dreptul la educaţie

Codruţ şi-a câştigat în instanţă dreptul la educaţie

Instanţa a dispus, săptămâna aceasta, ca măsură de urgenţă, transferul lui Codruţ de la Şcoala Lipovu la cea din Segarcea, chiar şi fără acceptul tatălui său, care este reprezentantul lui legal. Elev în clasa a VIII-a, băiatul este purtat de mai mult de patru luni între două unităţi de învăţământ situate la peste 10 km distanţă una de alta. Povestea lui Codruţ v-am prezentat-o în Gazeta de Sud pe 23 februarie, în articolul „Povestea incredibilă a copilului plimbat între două şcoli“. La Şcoala din Segarcea, băiatul merge zilnic, fără să fie înscris în catalog. Reprezentanţii şcolii au făcut însă o rubrică specială pentru a-i trece notele şi prezenţele.
Povestea lui Codruţ este reprezentativă pentru miile de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Părinţii au divorţat, iar tatăl s-a recăsătorit. Codruț a fost crescut încă din primele zile de viaţă de bunică, care acum are 60 de ani. În toată această perioadă însă, tatăl copilului a rămas tutorele lui legal și a refuzat categoric să dea copilului acceptul de a învăţa la școală în Segarcea, localitate unde bunica a fost nevoită să se mute la sfârşitul anului trecut. Reprezentanţii Şcolii Lipovu aşteptau joi documentul oficial de la instanţă pentru a-i accepta transferul la Şcoala Gimnazială Segarcea. „Aşteptăm documentul oficial şi îi vom acorda acestui copil transferul. Mă bucur pentru acest copil, era vorba de viitorul lui! Este trist, sunt mulţi copii care au părinţii plecaţi peste hotare. Doar la noi în şcoală, de exemplu, sunt zece copii în această situaţie. Anul trecut, din 21 de copii, şapte au fost declaraţi repetenţi deoarece şi-au urmat părinţii în străinătate în ultimii ani“, a spus Violeta Micu, director la Şcoala Lipovu.
Reprezentanţii Şcolii Gim­­na­ziale Segarcea au intrat joi în posesia hotărârii instanţei. „Mă bucur foarte mult că instanţa a dat câştig de cauză acestui copil. Este vorba de dreptul lui la educaţie. În acest moment, voi informa reprezentanţii inspectoratului școlar despre acest drept câştigat de bunică şi copil, apoi voi întocmi o adresă oficială pe care o voi trimite, împreună cu hotărârerea civilă, directoarei de la Şcoala Lipovu, pentru a obţine acordul pentru transfer. Voi cere eliberarea foii matricole a acestui copil, dar şi notele şi prezenţele de la începutul acestui an, pentru a-i încheia situaţia şcolară. Am făcut o rubrică specială în care i-am trecut prezenţa, notele. Este un copil bun, nu are un comportament deviant, este exemplar. “, a spus Irina Tiţoiu, directoarea Şcolii Gimnaziale Segarcea.
Codruţ este extrem de fericit că oamenii legii i-au dat câştig de cauză. În continuare însă, instanţa face cercetări într-un dosar de rele tratamente aplicate minorului de către tată. Bunica susține că nu se va opri aici și că va lupta în instanţă pentru custodia copilului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS