3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn profesor de la o școală de țară protestează în stradă cerând anularea condițiilor specifice la pretransfer

Un profesor de la o școală de țară protestează în stradă cerând anularea condițiilor specifice la pretransfer

Pentru Aurel Dascălu, un profesor titular care predă la două școli din județul Olt, din mediul rural, miercuri, 15 martie 2017, a fost a doua zi de protest în fața Inspectoratului Școlar Județean Olt, pentru a atrage atenția că prin avizarea condițiilor specifie școlile se îngrădește dreptul titularilor de a se transfera într-o altă școală. Pentru că și-a adus la protest soția și cei doi copii, DGASPC s-a sesizat și cercetează dacă celor mici li s-au încălcat drepturile.

Aurel Dascălu și-a propus să protesteze timp de 12 săptămâni, în fiecare zi de miercuri, în fața Inspectoratului Școlar Județean, pentru că în urma condițiilor specifice impuse de școala în care vrea să obțină opt ore de matematică a constatat că nu se califică pentru a beneficia de pretransfer.
Ieri, în a doua zi de protest, Direcția Generală de Asistență și Protecția Copilului și-a trimis inspectorii în teren, să stabilească dacă cei mici, care îl însoțesc pe protestatar, au fost forțați să vină sau dacă părinții se folosesc de ei pentru a impresiona.

„Dacă taci, nu ai decât de pierdut!“

Aurel Dascălu are trei specializări – religie, limba română și matematică. S-a titularizat în învățământ într-un an în care nu au fost mai multe de 20 de posturi, iar el a fost printre cei cărora nota le-a permis să obțină catedră. A predat, și predă și astăzi, la Școala Alunișu, însă efectivele de elevi au scăzut, orele s-u împuținat și a fost nevoit să-și întregească la o altă școală catedra. Anul trecut a obținut opt ore la Școala Optași, dar a reușit totodată să se detașeze la Școala Poboru, școala unde a și învățat ca elev. La Școala Poboru sunt disponibile, însă, ore de matematică, a treia lui specializare, așa că ar vrea ca pe cele opt ore să predea matematica. Aici, însă, intervine conflictul cu interesele altora, spune Dascălu, pentru că orele s-ar dori pentru un alt cadru didactic, pentru titularizare în baza articolului 253 (suplinitorii care au o anumită vechime pe post pot solicita titularizarea, dacă postul are viabilitate mai mare de patru ani). „Eu n-am nimic cu nimeni, îi înțeleg pe colegii mei care vor să se titularizeze, numai că nu înțeleg de ce nu mi se permite mie să vin la pretransfer pe aceste ore, pentru că pretransferul este, ca etapă, înaintea titularizării“, spune dascălul.
Pentru a fi sigură, acuză profesorul, că orele vor ajunge la cine trebuie, conducerea școlii a întocmit o listă de condiții specifice (posibilitate oferită de lege), avizate de Inspectoratul Școlar Județean, pe care el nu le poate îndeplini. Se cere ca ocupantul să aibă vechime doi ani în specialitate, iar catedra să fie ocupată de un singur cadru didactic, or profesorul Aurel Dascălu vrea opt ore, iar pentru matematică nu are vechime în specialitate.
„Dacă taci, nu ai decât de pierdut, această formă de protest este singura care ar putea să mă salveze de acum încolo, în sensul că toți trebuie să fie atenți“, a spus profesorul, în cea de-a doua zi de protest. A reușit să atragă atenția, inspectorul școlar general Felicia Man având o discuție cu el. „A venit doamna inspector general să stea de vorbă cu mine, să-mi spună că ei au o vină mai mică, vezi domnule, ei au avizat, dar dacă școala dispune, ei nu au ce să facă. Au fost două consilii profesorale, la primul nu au trecut acele condiții. La al doilea, doamna director a reușit să-i convingă să stabilească condiții specifice. A fost ca un sinod tâlhăresc, dacă pot să mă exprim așa. Să-mi dea dreptul meu la pretransfer, pentru că legea-mi spune că pot s-o fac și ei îmi spun că nu“, cere în continuare cadrul didactic, hotărât să meargă, dacă va fi nevoie, în instanță, lucru care i-a fost sugerat, de altfel, și în răspunsul primit de la minister.
„În principiu, domnul nu are dreptate şi argumentez cu prevederile metodologiei privind mişcarea de personal. (…) La unitatea şcolară, în momentul în care se elaborează planul de încadrare pentru anul următor, se poate stabili un cumul de condiţii specifice. Sunt valabile pentru cea mai mare parte a mişcării de personal, începând cu restrângerea de activitate şi completarea de normă şi până la pretransfer. (…) De la şcoala vizată de domnul profesor, au apărut următoarele condiţii specifice – inspecţie la clasă, întreaga catedră de specialitate să fie ocupată de un singur cadru didactic şi, mai impune şcoala, vechime în specialitate minimum doi ani, adică sunt condiţii de bun simţ. Orice profesor care vrea să predea vine în iunie şi cere o inspecţie la clasă, la care trebuie să obţină minimum nota 7, şi suplinitorii fac asta. Fragmentarea catedrei duce la scăderea rezultatelor şcolare, vă daţi seama, fiind vorba şi de matematică, ce înseamnă ca elevii să schimbe profesorul aşa…“, a declarat inspectorul pentru managementul resurselor umane din cadrul ISJ Olt, Constantin Truţă.

Prezența copiilor la protest, investigată de DGASPC

Pentru că și săptămâna trecută, dar și în cea de-a doua zi de protest și-a adus și cei doi copii, de patru și opt ani, profesorul a intrat în vizorul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului. „Ne-am autosesizat și, conform procedurii, am trimis acolo o echipă care a stat de vorbă cu părinții. Părinții au dat declarații că nu vor mai veni la protest cu copiii. Au înțeles că, fiind mici, ei nu înțeleg ce se petrece acolo și nu-și pot da acordul pe deplin conștienți. Pe de altă parte, sunt convinsă că nu i-au forțat să vină acolo. Noi nu ne-am dus, oricum, să le interzicem ceva. Discuția a fost de bun-simț, nimeni nu spune c-au fost exploatați și nici nu putem ști dacă părinții i-au adus sperând că vor impresion. E o pojghiță atât de subțire, în astfel de cazuri, între a decide ce e bine și ce nu…“, a declarat directorul DGASPC, Rădița Piroșca, menționând că mâine se va întocmi un raport de evaluare și, totodată, se va dispune o anchetă socială în familia Dascălu.
„Trebuia să-i las pe stradă? Copiii mei nu protestează, atenție mare, copiii mei desenează. Sunt curios să văd ce se întâmplă. Nu sunt în timpul programului de școală, mă însoțesc. Ar însemna că dacă avem copii nu trebuie să mai protestăm? Suntem responsabili, nu? Până la urmă, sunt aici pentru copiii mei, pentru că de viitorul meu depinde viitorul copiilor mei. Fac un lucru mai mult decât civic, din punctul meu de vedere“, a comentat protestatarul decizia DGASPC de a se autosesiza în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS