8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSânge contra şpagă la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova

Sânge contra şpagă la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova

Anchetatorii spun că o parte din sânge a fost vândut de angajați ai Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova (Foto: Anca Dumitraşcu)
Anchetatorii spun că o parte din sânge a fost vândut de angajați ai Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova (Foto: Anca Dumitraşcu)

Ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj, coordonați de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au descins, ieri-dimineață, la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, unde au organizat o acțiune de prindere în flagrant și au ridicat doi angajați ai Centrului. Potrivit anchetatorilor, cercetările în acest dosar privesc vânzarea de sânge aparținătorilor unor pacienți, prețul fiind de 100 de lei pentru o unitate de sânge.

Doi angajați ai Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova, un asistent și o registratoare, au reușit „performanța“ ca, în cursul lunii martie, să vândă în mai multe rânduri sânge unor ofițeri sub acoperire din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Dolj. Și asta în condițiile în care, de câțiva ani, este criză de sânge pentru intervențiile chirurgicale. Ieri-dimineață, asistentul medical al Centrului de Transfuzie a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 200 de lei de la același ofițer sub acoperire.
Mai exact, în urma unor sesizări privind „obiceiul“ unor angajați ai Centrului de Transfuzie de a face comerț cu sânge, anchetatorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire pentru a verifica aceste aspecte.
Procurorii doljeni au precizat că, „în cursul lunii martie 2017, numitul M.C., asistent medical în cadrul unui centru de transfuzii din Craiova, în colaborare cu O.M., registratoare la aceeași unitate medicală, pe fondul lipsei de sânge necesar intervențiilor chirurgicale, a primit în repetate rânduri, de la investigatori sub acoperire ai Direcției Generale Anticorupție, diferite sume de bani pentru a facilita obținerea respectivelor unități de sânge. Astăzi (ieri – n.r.), la sediul centrului medical a fost efectuată o percheziție în urma căreia cele două persoane au fost conduse la sediul unității de Parchet în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și complicitate la luare de mită, urmând ca procurorul de caz să dispună eventuale măsuri preventive“.
Tot ieri, asistentul medical a fost prins în flagrant în timp ce primea suma de 200 de lei de la un investigator sub acoperire pentru a furniza două unități de sânge necesare unui pacient care urma să fie operat.
Anchetatorii nu au făcut publice numele celor doi suspecți, dar nici suma totală de bani care ar fi fost primită de asistent în ultima perioadă.
Ancheta în acest caz a fost făcută cu sprijinul ofițerilor Direcției de Operațiuni Speciale.

Ofițerii anticorupție au descins ieri-dimineață la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova (Foto: Anca Dumitraşcu)
Ofițerii anticorupție au descins ieri-dimineață la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova (Foto: Anca Dumitraşcu)

Conducerea Centrului de Transfuzii nu știe dacă se vinde sânge

Întrebată despre această situație, dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova, a spus că aşteaptă încheierea anchetei pentru a afla cu siguranţă dacă cineva este vinovat. „S-a întâmplat un lucru neplăcut. Am fost părtaşi la o percheziţie care a vizat unele dintre spaţiile aflate în Sectorul Predonare al Centrului de Transfuzie. Există suspiciuni în ceea ce priveşte darea şi luarea de mită la două dintre persoanele aflate în acest sector. Deocamdată, însă, nu putem să ponegrim pe cineva înainte să avem documentele certe că s-a întâmplat aşa ceva. Au venit instituţiile abilitate, au fost făcute percheziţii, au fost luate documente, probabil vor fi interogate aceste persoane şi vom vedea în zilele următoare ce se va întâmpla“, a declarat aceasta.
Tot dr. Adriana Turculeanu a susținut că la Centrul de Transfuzie este o criză aproape permanentă de sânge şi a explicat modul în care unii aparținători fac rost de sânge pentru persoanele apropiate. „Nu avem sânge, iar persoanele care au nevoie nu prea reuşesc să aducă pe cineva care să doneze pentru ei. Atunci, cei care au nevoie de sânge pentru anumite persoane vin aici, în Centrul de Transfuzie, şi dacă există un donator încearcă să îl stimuleze într-un anume fel pentru a dona pentru pacientul lor. Şi, probabil, aici au avut vreun amestec cei care au fost luaţi la audieri. Nu am nici o informaţie dacă au luat sau nu bani pentru ceva. Unul dintre ei este registrator, iar celălalt asistent medical. Nu am auzit vreodată să se fi ocupat cu aşa ceva. Mi s-a spus că există nişte sesizări legate de aceste persoane. Nu am de unde să ştiu dacă s-a vândut sau nu sânge aici, procurorii ştiu“, a mai declarat dr. Adriana Turculeanu.

perchezitii net

Pacienți decedați în urma unor transfuzii de sânge

Aceste acuzații vin la scurt timp după scandalul de la Spitalul Municipal „Filantropia“, unde doi pacienți au murit în urma unor transfuzii de sânge. Incidentul s-a petrecut pe 24 februarie, când dintr-un număr de 12 pacienți transfuzați, doi au decedat, iar alți patru au acuzat stări de rău și au fost transferați de urgență la Terapie Intensivă. De atunci a fost deschis un șir de anchete, făcute de polițiști, de inspectorii DSP și de Ministerul Sănătății.
De asemenea, și la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, de unde a provenit sângele pentru cei 12 pacienți, au fost făcute verificări. „Noi am făcut anchetă în centru legat de calitatea produselor pe care le-am livrat și nu există nici o îndoială. Am verificat grupele de sânge din nou, am verificat cu colectivul de la UTS din spital probele pe care ei le-au luat de la pacienți și grupele noastre și corespund. Din punctul nostru de vedere nu a fost nici o problemă legată de calitatea produselor care au plecat din Centru. Ce s-a administrat este altă discuție. O parte din sângele pe care l-am trimis vineri la spital a venit de la Târgu Jiu. Este vorba de concentratul trombocitar, dar macroscopic probele erau corespunzătoare și nu este prima dată când ei aduc la noi“, a explicat atunci dr. Adriana Turculeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS