10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlătim impozite și vrem decență!

Plătim impozite și vrem decență!

Ieri a fost o aglomerație de nedescris la DIT Craiova, sediul din Piața Centrală. Oamenii stăteau la cozi ore în şir pentru a-şi putea plăti impozitele
Ieri a fost o aglomerație de nedescris la DIT Craiova, sediul din Piața Centrală. Oamenii stăteau la cozi ore în şir pentru a-şi putea plăti impozitele

Cu toate că mulți craioveni sunt nemulțumiți că stau cu orele la cozi interminabile ca să își plătească impozitele către Primăria Craiova, Direcția de Impozite și Taxe din subordinea primăriei nu pare să îşi dea silinţa pentru a îmbunătăți situația plătitorilor de impozite și taxe. Ieri nu funcționau toate ghișeele, iar cozile deveniseră interminabile. În două ore și jumătate se perindaseră pe la ghișee 870 de craioveni. Funcționarii DIT au spus că „este o situație excepțională“ și că nu se așteptau la o astfel de aglomerație. În același timp, craiovenii cer condiții decente pentru plata impozitelor către municipalitate. De ani buni, nimic nu se schimbă. 

Aglomerația foarte mare ieri-dimineață, la sediul din Piața Centrală al Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova. Peste 200 de persoane se aflau înghesuite în sala unde se găsesc ghișeele de plată, într-o încăpere în care aerul devenise irespirabil. Cei mai mulți stăteau la coadă de două ore sau chiar de două și jumătate și estimau că vor mai sta încă pe atât. Alții mai ieșeau la aer sau își făceau cumpărăturile prin piață până le venea rândul. Deși GdS a sesizat în nenumărate rânduri faptul că oamenii doresc să își achite impozitele în condiții decente, situația de la ghișeele Direcției de impozite nu s-a îmbunătățit prea mult. Singura ameliorare este aceea că au fost deschise mai multe ghișee ca luna trecută, când funcționau doar două ghișee pentru plata impozitelor și taxelor.
Afluxul de plătitori de impozite i-a luat prin surprindere, ieri, pe funcționarii de la DIT, dar și pe cetățeni. „Am 129 de persoane înaintea mea. Estimez că voi sta cam trei ore la coadă. Merge așa de greu din cauza birocrației. Sunt două-trei ghișee închise. O să mă mai plimb prin piață, deși sunt bătrân și o să mă țin de balustradă ca să cobor. E a treia oară când vin anul acesta, în fiecare lună am venit ca să plătesc și să scap de datorii. Nu plătesc prin internet. Eu sunt bătrân, nu mă pricep la lucruri din acestea“, a spus Dumitru Dobre.
Deși în sala Direcției de impozite erau peste 200 de persoane, ieri-dimineață, trei ghișee erau închise și funcționau doar patru. Pe unul din ghișeele închise erau un afiș uriaș cu inscripția „Pauză de masă între 13.00-13.30“, deși era ora 10.30. Abia după apariția echipei GdS și Alege TV au fost deschise și restul ghișeelor. Cetățenii care stăteau la coadă au observat situația. „Au fost ghișee închise, vreo trei. Acum începură să le deschidă, că vă văzură pe dumneavoastră”, a spus un bărbat de la coadă. „Ghișeul 1087 nu funcționează de o jumătate de oră, cel de aici e închis, iar acolo a plecat să bea apă și a venit după o jumătate de oră. Eu stau la coadă de două ore și ceva. După ce că venim să îi rugăm cu bani, ei își bat joc de noi! Este exagerat! Stai la coadă și aștepți să le dai banii. O jumătate de zi pierzi ca să îți plătești impozitul. Bineînțeles că ne învoim de la serviciu“, a spus Marian Iacob, care a explicat că nu își plătește impozitele prin internet pentru că nu deține un card bancar.
Un cuplu de pensionari stătea la coadă de la ora 8.00. Deși se făcuse ora 10.30, bătrânii estimau că vor mai aștepta încă pe atât. „Cred că vom mai sta încă două ore la rând de acum înainte. Ce să facem dacă e aglomerație? Noi trebuie să ne plătim impozitele… Am venit acum pentru că am luat pensiile și vrem să prindem reducerea de 10%“, a spus Nicu Neagu.

Și în cartiere era aglomerație mare

Deși conducerea DIT invita cetățenii să meargă să își achite impozitele la punctele de colectare din cartiere, la multe din acestea cozile erau interminabile. La punctul de la fostul Liceu Auto se stătea la coadă de o jumătate de oră la singurul ghișeu funcțional. O doamnă care s-a așezat la rând ajunsese acolo după ce trecuse mai întâi pe la sediul DIT din Piața Centrală. „Uitați-vă pe bonul meu de ordine. Acolo aveam 213 persoane în fața mea. Aș fi stat la rând până diseară. Văd că și aici este aglomerație, dar sper să meargă mai repede“, a spus femeia.
O bătrână venea de la punctul de colectare a impozitelor din 1 Mai, tot din cauza aglomerației de acolo, și s-a oprit la fostul Liceu Auto. Oamenii se plâng că sunt ținuți pe la cozile umilinței când vin să dea bani primăriei, și consideră că dacă s-ar dori să se ia măsuri de către conducerea instituției atunci ar fi eliminate cozile. „Din trei ghișee funcționează doar unul și de aceea este aglomerație. Și noi stăm la rând ca să le dăm bani! Nu mi se pare normal să așteptăm noi două-trei ore la coadă ca să le plătim lor impozitul. Am fost și la Piață, dar acolo este coada și mai mare. Aici am văzut afiș că intră în pauză de masă la 12.00 și nu ne termină. Mai stăm încă trei ore… Dacă ar deschide toate ghișeele pe perioada aceasta până la 30 martie, atunci nu ar mai fi aglomerație. Nu am plătit prin internet că nu am încredere“, a spus Pătru Firan, un bărbat de la rând. „Să deschidă mai multe ghișee în perioada aceasta cât este reducerea de 10% pentru că, la pensiile noastre, această reducere înseamnă destul de mult“, a spus Doina Paraschiv.

DIT, acuzată că a făcut încurcături în actele oamenilor

Printre cei care stăteau ieri la rând se numărau și persoane care acuzau că Direcția de Impozite și Taxe le-a făcut tot felul de încurcături în acte, astfel încât li se cereau din nou bani pentru impozitele plătite de ei în anii trecuți. „A fost soțul să achite impozitul și ni s-a spus că avem de plată din urmă peste 200 de lei, din 2011 încoace. Noi ne plătim în fiecare an toate impozitele. Am făcut copie de pe toate chitanțele și le-a depus soțul aici în decembrie, dar tot nu ne-au scăzut de la impozite nici acum. Am venit astăzi să vedem ce se întâmplă și cum de s-a produs greșeala aceasta. Nu știu cât vom mai sta aici, ca să rezolvăm problema. Suntem de azi-dimineață aici“, a spus Maria Niță, o bătrână din Craiova.
„Am plătit impozitul și în 2015, și în 2016, și am și chitanțele atașate. Pe 2017 am primit acasă (decizia de impunere – n.r.) că am de plată 93 de lei. Când m-am dus la ghișeu, la calculator mi s-a spus că am de plată 243. De unde, fraților, așa ceva! Să plătească din buzunar cine a greșit. Nu din buget, că la buget sunt tot banii noștri! Ci să plătească din buzunar cine a greșit“, a precizat Constantin Obogeanu.

Cum justifică DIT cozile interminabile

Ieri-dimineață, între 8.30 și 11.00, se perindaseră prin sala DIT Craiova 870 de craioveni care și-au plătit impozitele. GdS a încercat să obțină un punct de vedere de la conducerea instituției, însă directoarea acesteia, Elena Bonescu, nu a putut fi contactată. Ulterior, reprezentanții DIT Craiova au precizat că ieri „a fost o situație excepțională la ghișee. A fost aglomerație pentru că oamenii au luat pensiile cu o zi-două înainte și au venit să își achite impozitele. Eu cred că peste o săptămână nu va mai fi aglomerația aceasta“. Referitor la faptul că nu erau toate ghișeele deschise, deși în sală se aflau peste 200 de oameni, reprezentanții DIT Craiova au argumentat: „Și pe noi ne-a luat prin surprindere aglomerația. Am deschis și celelalte ghișee, dar mai târziu. La ora 11.00 funcționau toate cele șapte ghișee“.
Craiovenii au posibilitatea să plătească impozitele prin internet, pe www.ghiseul.ro, dar pentru acest lucru trebuie să dețină un card bancar și să aibă o conexiune la internet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS