14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLucrările la varianta ocolitoare, blocate în trei locuri

Lucrările la varianta ocolitoare, blocate în trei locuri

Lucrările la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu sunt blocate în trei zone. Este vorba de două puncte în zona Ana Ipătescu şi unul în zona Amaradiei. Pe strada Amaradiei, un cetăţean a reuşit să obţină o ordonanţă preşedinţială pentru a bloca lucrările. De asemenea, în zona Ana Ipătescu este vorba de probleme cu un teren şi cu o clădire. Potrivit lui Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, lucrările sunt întârziate deja cu un an din cauza acestor blocaje. Dacă nu vor fi soluţionate în termen de câteva săptămâni, există riscul ca lucrările să nu mai fie finalizate anul acesta, ci abia anul viitor. Pentru a vedea la faţa locului care este situaţia lucrărilor la varianta ocolitoare, ieri a sosit la Târgu Jiu Bogdan Bratu, director în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova. Acesta a solicitat conducerii Secţiei de la Târgu Jiu raportarea periodică a situaţiei, pentru că există riscul pierderii banilor.

Cine răspunde dacă se pierde finanţarea

Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că momentan nu există soluţii pentru deblocarea situaţiei. Singura variantă ar fi pe cale amiabilă, însă este greu de crezut că se va ajunge la soluţia respectivă: „Este o situa­ţie delicată. Am discutat şi cu domnul director Bogdan Bratu. Dacă lumea nu înţelege că este un proiect public şi trebuie să ne încadrăm în nişte termene, atunci există riscul să pierdem finanţarea. Cine va pune banii dacă vom pierde finanţarea? Acum suntem blocaţi în trei zone. Din păcate, într-un punct este o decizie a instanţei. Sunt şi proprietari de bună-credinţă care nu au fost mulţumiţi de despăgubirile primite de la stat şi au apelat la instanţă pentru a le majora, dar nu să blocheze lucrările. Este un drum pe care trebuie să îl finalizăm. De acesta se va lega în viitor drumul expres Filiaşi – Târgu Jiu. Ni se reproşează că stăm cu anii să construim la drumuri, dar sunt anumite situaţii care nu depind de constructor“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.
Investiţie de 30 de milioane de euro

Lucrările la noua şosea ocolitoare se ridică la peste 30 de milioane de euro şi sunt executate de firma Collini Lavori. Stadiul lucrărilor a ajuns la 35%, iar şoseaua ar trebui să fie gata până în toamnă. În prezent, mai sunt de demolat 16 case. „Şoseaua va avea o lungime totală de aproape 21 de kilometri şi va fi prevăzută cu două parcări, în zona Ana Ipătescu. Parcările vor fi dotate cu sală de mese şi toalete. Aproximativ 85% din finanţare reprezintă fonduri europene nerambursabile, restul de 15% fiind asigurate de către Guvernul României. Centura ocolitoare a municipiului este construită pe drumul DN 66, care traversează municipiul Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia. Centura va fi construită pe drumul DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D, incident în nord-vest. Vor fi afectaţi de exproprieri sute de proprietari, în special de terenuri“, a mai spus Ion Tudor. Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, contractul trebuie executat în 24 de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS