16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât plătesc craiovenii pentru reabilitarea blocului?

Cât plătesc craiovenii pentru reabilitarea blocului?

Proprietarul unui apartament cu patru camere cu o suprafață de 90 de metri pătrați va plăti pentru reabilitarea blocului în care locuiește 640 lei/an, aproximativ 60 de lei pe lună, respectiv 6.400 de lei în zece ani. Proprietarul unui apartament cu trei camere ar urma să achite 450 lei/an, iar cei care au apartamente cu două camere vor da 250 de lei pe an. Suma totală va fi defalcată și va fi achitată prin Direcția de Impozite și Taxe într-o perioadă de zece ani, în rate egale. Calculul cotelor care revin fiecărui locatar cade în sarcina constructorului, acesta fiind cel care deține devizele tuturor lucrărilor, spun reprezentanții Primăriei Craiova.

În Craiova, au fost reabilitate pe fonduri europene 19 blocuri (M 18, 19, 21, 24, 26, 27, 29, 30 și 31 din Asociația nr. 15, și M 4, 6, 7, 11, 12, 13, 14 și M 15b din Asociația nr. 16, dar și D7 și D12) de pe bulevardul 1 Mai, zona Ciupercă.
Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.699.327,43 lei, dintre care costul suportat de la Fondul European de Dezvoltare Regională ajungea la 7.232.069,09 lei. Contribuția de la bugetul național este de 1.587.527,35, iar contribuția beneficiarului este de 5.879.730,97. Valoarea totală nerambursabilă reprezintă 8.819.596,46 lei, bani supor­tați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional. Pentru nerespectarea termenelor, administrația locală a mai scos de la bugetul local 1.201.808 lei pentru continuarea proiectului. Conform Ghidului Solicitantului, proprietarii trebuie să suporte un procent de 10%, 20% sau 30% din costul lucrării, în funcție de veniturile pe care le au. Locatarii din cele 19 blocuri au fost prinși cu o cotă de 20% , respectiv 30% în funcție de venituri, restul de 60% provenind din fonduri, iar administrația locală 10%, respectiv 20% până la completarea procentului de 100%. Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a vorbit în exclusivitate la emisiunea „Viața la Bloc“ de costurile pe care le au proprietarii de plătit pentru anveloparea blocurilor în care locuiesc. „Constructorul face acest calcul, nu este definitivată întreaga lucrare. Am decis să calculeze constructorul pentru că acesta are devizul lucrărilor pe fiecare scară de bloc. Acest deviz urmează să fie defalcat pe fiecare apartament în parte. Nu este un lucru simplu pentru că sunt diferențe de la un apartament la altul. Lucrarea nu este finalizată, o mare parte a calculelor a fost adusă, mai rămâne de adus și restul calculelor. Noi avem câteva exemple, un apartament cu patru camere, de 90 mp, are de achitat 640 de lei cu TVA pe un an. Este vorba de sub 60 de lei pe lună. La un apartament cu trei camere vorbim de 450 de lei pe an, și se ajunge la 250 de lei pe an la un apartament cu două camere. Aceste sume se vor plăti în decurs de zece ani“, a declarat Mihail Genoiu. Sumele pe care trebuie să le plătească proprietarii din blocurile reabilitate în Craiova au fost prezentate orientativ, calculate ca o medie, raportate la suprafaţa utilă reabilitată a blocurilor. În prezent, sumele de plată ce revin fiecărui proprietar de apartament sunt în curs de elaborare. Cota platită de fiecare locatar va fi în sumă fixă, nepurtătoare de dobândă.
Dacă aceste calcule vor fi transmise primăriei de constructor într-un timp rezonabil, proprietarii vor plăti din acest an fiscal respectiva cotă. În caz contrar, dacă baza de date nu va fi gata la timp, respectiva cotă va fi introdusă la plată din următorul an fiscal.

Proprietarii așteaptă să afle prețul

Proprietarii nu cunosc până la această dată sumele pe care urmează să le plătească, deoarece aceste date nu le-au fost transmise. „Nu ni s-a comunicat oficial până la această dată. Am fost la primărie și ne-au spus că probabil până la sfârșitul lunii martie vor fi gata listele făcute de către constructori și se vor stabili prețurile pe care le avem de plătit. Proprietarii vin, întreabă când vor ști cât au de plătit. Știu că vor plăti suma în decurs de zece ani, dar nu cunosc cuantumul. Noi am intrat cu două blocuri cu procent de 30%, iar șase cu 20% din valoarea lucrărilor care s-au efectuat“, a spus Constantin Gheorghe, președintele Asociației de proprietari nr. 16, 1 Mai Stadion.
Totodată, trebuie menți-onat că asociațiile de proprietari din care fac parte aceste blocuri vor primi Cărțile Tehnice ale fiecărui bloc reabilitat, pe bază de proces-verbal de predare-primire. „Cărțile Tehnice vor cuprinde Contractul de mandat, documentația de proiectare, inclusiv expertiza tehnică și auditul energetic, Certificatul de Urbanism, avizele tehnice, Hotărârea Consiliului Local de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investiției, autorizația de construire, Certificatul final de performanță energetică, Procesul-verbal de recepție și Declarațiile de conformitate ale materialelor de construcție utilizate“, a mai precizat Mihail Genoiu, primarul interimar al Municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS