16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevul craiovean acuzat de propagandă jihadistă, la judecată

Elevul craiovean acuzat de propagandă jihadistă, la judecată

Elevul craiovean a fost ridicat de anchetatori pe 8 decembrie 2016, la un an după ce fusese acuzat de promovarea propagandei grupării teroriste Stat Islamic (Foto: arhiva GdS)
Elevul craiovean a fost ridicat de anchetatori pe 8 decembrie 2016, la un an după ce fusese acuzat de promovarea propagandei grupării teroriste Stat Islamic (Foto: arhiva GdS)

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a unui tânăr craiovean de 18 ani, acuzat că a participat la activitățile de instruire desfășurate pe internet de organizația teroristă Stat Islamic. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, în prezent fiind în procedură de cameră preliminară.

Ancheta în cazul elevului craiovean Constantin Luigi Boicea a început în luna decembrie 2015, pe când acesta avea 17 ani. Atunci a fost acuzat de promovarea mesajului fundamentalist islamic, iar după ce a fost audiat, Boicea a fost eliberat și pus sub control judiciar. Pe 8 decembrie, anul trecut, anchetatorii bucureșteni l-au ridicat din nou pe elevul craiovean, de data acesta acuzațiile fiind mult mai grave. „Pe întreaga perioadă a controlului judiciar, inculpatul a încălcat în mod sistematic obligația instituită în sarcina sa, inclusiv după 24.09.2016, când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți aparținând organizației teroriste Stat Islamic și încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai respectivei organizații teroriste în satisfacerea dorinței manifeste de a obține sprijin logistic și financiar pentru săvârșirea unui act de terorism“, au precizat anchetatorii.
De asemenea, procurorii DIICOT au mai reținut că, începând cu anul 2015, același Constantin Luigi Boicea a participat la activitățile de instruire desfășurate în mediul on-line de organizația teroristă Stat Islamic, fie că s-a interesat de modul de asamblare și funcționare a armelor de foc și a dispozitivelor explozive, fie de pregătirea psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism. Procurorii DIICOT au mai reținut și că „Boicea Luigi Constantin a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând acțiuni armate violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic“.
După ce a fost audiat și a petrecut o noapte în arest, pe 9 decembrie, elevul craiovean a fost dus la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar magistrații bucureșteni au admis cererea procurorilor.

Judecat pentru încălcarea legii privind combaterea terorismului

După încheierea anchetei, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a elevului craiovean, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova. Dosarul este în procedură de cameră preliminară, primul termen de judecată fiind stabilit de magistrații craioveni pentru 15 martie. Pe 24 februarie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu formulată de Boicea. De asemenea, instanța hotărât să mențină măsura arestului preventiv față de inculpat. Hotărârea Curții de Apel Craiova poate fi contestată la Curtea Supremă. Potrivit reprezentanților Penitenciarului Craiova, Constantin Luigi Boicea a fost transferat din arestul IPJ Dolj în penitenciar pe 1 februarie.

Infracțiunile

În decembrie 2015, Constantin Luigi Boicea a fost acuzat de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracțiuni de terorism, infracțiune care se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani.
După un an, procurorii DIICOT au dispus, față de același inculpat, începerea urmăririi penale pentru comiterea infracțiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel și munițiilor în scopul comiterii unui act de terorism. Această infracțiune se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 12 ani. Ambele infracțiuni sunt prevăzute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS