27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalarii de baștani, ținute la secret în CJ Dolj și CJ Olt

Salarii de baștani, ținute la secret în CJ Dolj și CJ Olt

Aleșii și angajații cu funcții de conducere din consiliile județene din Oltenia au ajuns să primească salarii mai mari decât ale multor antreprenori privați care produc plusvaloare în economia reală. La această situație s-a ajuns după majorările din sistemul bugetar, aplicate de la 1 februarie 2017. GdS a încercat să afle care sunt salariile din consilii pe baza funcției ocupate, nu a numelui. Trei dintre cele cinci CJ-uri au răspuns fără probleme: Gorj, Vâlcea, Mehedinți. Cele din Dolj și Olt au refuzat, invocând faptul că este vorba despre date cu caracter personal, deoarece, dacă fac public salariul, persoana poate fi identificată. GdS a descoperit că, într-un caz,  șoferul încasează mai mulți bani pe lună decât un consilier juridic debutant sau un referent. 

Dintre toți salariații consiliilor județene din Oltenia, președinții, vicepreședinții, managerii publici și secretarii județelor încasează cele mai mari salarii din toate instituțiile de acest fel. În unele cazuri, secretarul județului și managerul public încasează cei mai mulți bani dintre toți angajații din instituție, mai mulți chiar decât președinții și vicepreședinții consiliilor județene.
Totuși, există o discrepanță salarială între cei cu funcții publice sau de conducere și alți angajați din consiliile județene. Cei de la baza organigramei au salarii de cinci ori mai mici decât șefii din fruntea consiliilor județene și decât secretarii județelor. OUG 2/2017 le-a dat mână liberă consiliilor județene să majoreze salariile cu 20%. Unele CJ-uri din Oltenia deja au aplicat creșteri salariale din februarie, altele au păstrat salariile existente în decembrie 2016. GdS a solicitat, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, tuturor consiliilor județene din Oltenia salariile pe funcțiile din organigrama de posturi. Consiliile județene din Gorj, Vâlcea și Mehedinți au răspuns solicitărilor și au dat publicității salariile din organigramă, pe fiecare funcție. În schimb, consiliile județene din Dolj și Olt nu au binevoit să fie transparente și să prezinte cetățenilor salariile din schema instituției, deși acestea sunt plătite din bani publici.

Managerul public de la Gorj – salariu de 7.090 de lei net

La Consiliul Județean (CJ) Gorj, cel mai mare venit salarial îi aparține managerului public, care are un salariu de bază ce sare de 10.000 de lei pe lună, de la 1 februarie, după majorările încurajate de guvern prin OUG 2. Concret, managerul public din Gorj încasează 7.090 de lei pe lună. Secretarul general al județului Gorj are un câștig salarial net de 6.999 de lei pe lună, tot din februarie. Urmează în ierarhie salariile aleșilor. Președintele CJ Gorj are un salariu net de 5.688 de lei, iar vicepreședintele primește 5.074 de lei, conform răspunsului transmis de instituție, la solicitarea GdS. Directorul executiv de la CJ Gorj pleacă acasă cu 4.784 de lei pe lună.
Există diferențe salariale uriașe între cei cu funcții de conducere și cei care ocupă ultimele posturi evidențiate în organigramă. Câștigurile salariale scad treptat, pe măsură ce personalul scade în ierarhie. Printre cele mai mici salarii sunt ale consilierilor juridici asistenți, care au circa 1.500 de lei net, și ale consilierilor juridici debutanți, 1.161 de lei net. Un referent are 1.219 lei pe lună drept salariu net, în timp ce un șofer primește „în mână“ 1.550 de lei de la CJ Gorj.

Angajații CJ Vâlcea primesc „spor de condiții vătămătoare“

Salariul de bază al președintelui CJ Vâlcea este de 7.240 de lei, iar al vicepreședintelui ajunge la 6.457 de lei. După aplicarea majorării cu 20%, de la 1 februarie 2017, secretarul județului Vâlcea are salariul de bază de 7.444 de lei (față de 6.203 lei în decembrie), și mai primește 595 de lei sub forma „sporului de condiții vătămătoare“, conform răspunsului transmis de CJ Vâlcea, la întrebările adresate de GdS. De la secretarul județului în jos, pe organigrama de funcții, toată lumea primește acel spor de condiții vătămătoare, care este cuprins între 120 și 595 de lei. Arhitectul-șef al județului Vâlcea are un salariu de 5.280 de lei (față de 4.400 de lei în decembrie) și primește un spor de 440 de lei. Un director al unei direcții din CJ are un salariu de bază de 6.049 de lei, plus un spor similar de 440 de lei.
Salariile scad vertiginos odată cu funcțiile din organigramă și la Vâlcea. Un consilier juridic superior primește 3.551 de lei salariu, plus 284 de lei sporul respectiv.
Nu este foarte clar de ce își pun funcționarii din consilii spor de „condiții vătămătoare“. Potrivit unor surse apropiate de CJ, un astfel de spor se plătește la mai multe consilii județene, pe motiv că există antene ale unor operatori de telefonie montate pe instituții și funcționarii s-ar prevala de acestea pentru a da o denumire sporului. La alte CJ-uri, există un spor „pentru condiții deosebite și vătămătoare“, mascând sub această denumire sporul de calculator.

Salarii de 7.000 de lei brut și la CJ Mehedinți

Mehedinți este un județ mai sărac, cu populație mai mică, iar salariile din Consiliul Județean sunt ceva mai mici decât în celelalte județe din Oltenia, dar tot sunt ridicate față de mediul privat. Potrivit răspunsului transmis de CJ Mehedinți, și în această instituție cel mai bine plătit este secretarul județului, care după majorarea cu 20% a salariului, făcută conform OUG nr. 2/2017, ajunge la un salariu de bază de 7.018 lei pe lună, de la 5.848 de lei în decembrie 2016. Un director executiv are salariul majorat la 5.322 de lei brut, în timp ce un alt director executiv cu gradație mai slabă are 4.684 de lei brut.

CJ Dolj și CJ Olt refuză să dezvăluie salariile

Deși GdS nu a solicitat salariile pe persoane, ci pe funcțiile existente, CJ Dolj a refuzat să dezvăluie ce salarii au existat în instituție la finele lunii decembrie, precum și în februarie 2017. Cu toate că sunt plătiți din bani publici, reprezentanții CJ Dolj s-au chinuit să explice pe o pagină întreagă de ce nu pot să facă publice salariile personalului din instituție. „Potrivit art. 2 litera c) din Legea 544/2001, «prin informație cu privire la datele personale se înțelege orice informație privind o persoană fizică identificată sau identificabilă» coroborat cu prevederile reglementate de articolul 3, litera a) din Legea 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, rezultă că drepturile salariale sunt date personale. Astfel, art. 12, alin. 1, litera d) din Legea 544/2001 exceptează salariile persoanelor identificate și/sau identificabile de la liberul acces la informațiile de interes public. În același sens, art. 163 din Legea 53/2003, republicată, reglementează expres confidențialitatea salariului, legiuitorul instituind și o obligație în sarcina angajatorului de a asigura salariaților acest drept“, se arată în răspunsul transmis de CJ Dolj la întrebările GdS.
Articolul 163 din Codul Muncii, invocat de reprezentanții CJ Dolj, prevede următoarele: „(1) Salariul este confidențial, angajatorul având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității“.
Și CJ Olt refuză să spună ce salarii se primesc în instituție. Invocând același motiv ca și cei de la Dolj, reprezentanții CJ Olt nu dau publicității salariile încasate de personalul instituției, deși nu au fost solicitate aceste salarii nominal, ci pe organigrama de funcții a instituției.
În ciuda argumentelor invocate de reprezentanții celor două consilii județene, veniturile salariale ale fiecăruia sunt date publice, fiecare funcționar public având obligația să își treacă în declarația de avere veniturile salariale încasate.

Salariile exorbitante ale unor șefi din CJ Dolj

Fiind plătiți din bani publici, șefii și funcționarii consiliilor județene nu pot ține salariile ascunse de ochii cetățenilor. Potrivit declarației de avere dată publicității pe 23.06.2016, președintele CJ Dolj își declarase un salariu anual de 56.146 de lei de la instituție, respectiv de 4.678 de lei pe lună. Surprize apar în declarația de avere a secretarului CJ Dolj, care anul trecut își declarase un venit total anual pentru funcția din Consiliul Județean de fix 75.321 de lei, ceea ce înseamnă că, la vremea respectivă, secretarul județului Dolj încasa 6.277 de lei pe lună. Acestui venit i se adăuga un salariu obținut ca profesor universitar, de încă 4.044 de lei pe lună, el ajungând la un venit lunar total de 10.320 de lei pe lună.
Potrivit unor surse din cadrul instituției, salariul secretarului CJ Dolj ar fi fost de 11.200 de lei, la care s-ar fi adăugat 20%. Cu acest spor salarial consistent, salariul respectivului funcționar ar ajunge la 13.440 de lei brut. La un astfel de salariu de bază, funcționarul ar pleca acasă cu 9.400 de lei pe lună.

Șefii CJ Olt au salarii de nababi

Potrivit presei locale (Evenimentul de Olt), secretarul județului Olt ar avea de la 1 februarie un salariu de bază de 13.113 lei, față de 10.927 de lei în decembrie 2016. La un astfel de salariu de bază, venitul net ajunge undeva la peste 9.200 de lei pe lună. Pentru funcțiile publice de conducere, salariile majorate de la 1 februarie sfidează orice concurență din mediul privat. Un director executiv de la CJ Olt ar avea salariul de bază de 10.972 de lei pe lună, arhitectul-șef ar avea un salariu de 9.355 de lei, iar un șef de serviciu ar câștiga 8.424 de lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS