6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoli din Craiova, suprasolicitate pentru clasele pregătitoare

Școli din Craiova, suprasolicitate pentru clasele pregătitoare

După prime două zile de la startul înscrierilor pentru clasa pregătitoare, la mai multe școli din Craiova s-au ocupat mai bine de jumătate din locurile alocate pentru anul școlar următor. De altfel, sunt și situații în care numărul cererilor a depășit deja oferta. Câteva sute de copii au trecut deja prin evaluarea psihosomatică. 

În județul Dolj, pentru clasa pregătitoare au fost alocate 5.048 de locuri, astfel încât să fie cuprinși toți copiii care împlinesc până la 31 august vârsta de șase ani, dar și pe cei care împlinesc șase ani după începerea anului școlar 2017-2018. În Craiova, clase de pregătitoare sunt atât la școli finanțate de la bugetul de stat, cât și la școli particulare. „Oferta pentru clasa pregătitoare este diversificată. Avem trei clase pentru programul step by step și 4.234 de locuri la învățământul de masă. La acestea se adaugă alte 611 locuri la învățământ simultan și 20 de locuri la învățământul special. Clase pregătitoare avem și la școli particulare, fiind aprobate 108 locuri“, a declarat inspectorul școlar general Monica Sună. Deși înscrierile au debutat pe 27 februarie, după primele două zile, datele arată că la unele unități de învățământ cererea a depășit numărul locurilor. „În primele două zile au fost înscriși 1.078 de copii. Dintre aceștia, 66 de copii au fost înscriși la programul step by step, 45 în învățământul preuniversitar, 31 la învățământul simultan și 936 la învățământul de masă. Pe unități de învățământ, la Colegiul Național Pedagogic «Ștefan Velovan» din Craiova s-au înregistrat cele mai multe solicitări. Pentru cele 50 de locuri aprobate la clasa pregătitoare, marți, la ora 18.00, erau înregistrate deja 70 de cereri. Și la alte școli s-au ocupat mai bine de jumătate din locurile disponibile. Astfel de exemple sunt la Școala Gimnazială «Traian» din Craiova, unde sunt 100 de locuri și 68 de cereri, la Școala Gimnazială «Mihai Viteazul» sunt 75 de locuri și după primele două zile avem 56 de cereri. La Colegiul Național «Frații Buzești» sunt 100 de locuri și peste 50 de cereri. La toate aceste unităţi de învăţământ menţionate, înscrierile sunt la clasele cu program normal“, a mai precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Unitățile școlare organizează în această perioadă „Ziua porților deschise“ prin care oferă părinților și elevilor posibilitatea de a vizita spațiile în care își vor derula activitatea. Cererile pentru înscrieri se pot depune până pe 16 martie.

400 de copii au trecut prin evaluarea psihosomatică

Pentru anul școlar următor sunt sute de solicitări din partea părinților ai căror copii împlinesc vârsta de șase ani după 31 august. „Au fost evaluați deja 400 de copii. Evaluarea s-a derulat în grădinițe. Va continua și în zilele următoare, însă pe centre. În Craiova au fost organizate patru centre de evaluare, unde părinții care doresc să-și înscrie copiii la școală mai devreme pot depune cerere în perioada 6-9 martie. Centrele de evaluare sunt organizate pe cartiere. Unul este la Școala Gimnazială «Mircea Eliade», altul la Școala Gimnazială «Mihai Viteazul» din Craiovița. Am organizat un centru și la Liceul de Arte «Marin Sorescu» și la Școala Gimnazială «Sfântul Gheorghe». Părinții pot evalua elevii și la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj“, a declarat Monica Sună. Evaluări psihosomatice se vor face și în județ. Joi, 3 martie, 20 de echipaje a câte doi profesori consilieri vor fi repartizate la Școala Gimnazială „Constantin Gerota“ din Calafat, Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ Segarcea, la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, la Liceul „Adrian Păunescu“ din Bârca, Școala Gimnazială Filiași, Școala Gimnazială „Nica Barbu Locusteanu“ din Leu. Pe 10 martie, profesorii evaluatori vor fi prezenți și la unitățile școlare din Goiești, Brabova și Pielești. Evaluarea psihosomatică se derulează până pe 14 martie. Evaluarea elevilor se face pe baza unei cereri depuse de părinții elevilor la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj sau la unitățile școlare din localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS