21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de posturi vacante în școlile din Dolj

Sute de posturi vacante în școlile din Dolj

Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că au fost publicate 1.213 norme și fracțiuni de norme didactice (Foto: Bogdan Grosu)
Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că au fost publicate 1.213 norme și fracțiuni de norme didactice (Foto: Bogdan Grosu)

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a afișat lista posturilor disponibile pe care se va derula încadrarea cu personal didactic în lunile următoare. Oferta este mult mai bogată decât anul trecut. Sunt peste 1.200 de norme și fracțiuni, dintre care 843 de posturi și fracțiuni sunt vacante pe o perioadă cuprinsă între unu și patru ani. Cele mai multe posturi sunt pentru educatoare și învățători.

Prima etapă de încadrare cu personal didactic pentru anul școlar următor a fost aceea de prelungire a activității cadrelor didactice care îndeplineau vârsta de pensionare. În Dolj, din 219 cadre didactice cu drept de pensionare, 139 vor rămâne la catedră și în anul școlar următor. „Din cele 219 cadre didactice care îndeplineau vârsta de pensionare, 80 vor ieși din activitate pentru că nu au depus cerere sau nu au primit acordul pentru prelungirea activității“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. În urma acestor acorduri, școlile au transmis pentru a fi ocupate în ședințe publice sau prin concursul național de titularizare 1.213 norme și fracțiuni de norme cu statut de rezervate sau vacante. Potrivit inspectorului școlar general adjunct, Janina Vașcu, în lista posturilor, care se regăsește și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, au fost publicate inclusiv catedrele directorilor de școli și grădinițe ce au ocupat funcțiile în urma concursului. „Lista posturilor didactice cuprinde, de fapt, 149 de pagini în care sunt publicate 1.213 norme și fracțiuni. Dintre acestea, în 841 de situații este vorba de ore sau posturi vacante pe o perioadă cuprinsă între unul și patru ani. Cele mai multe posturi sunt la învățământul preșcolar. Pentru doamnele educatoare avem 59 de posturi în ofertă. De asemenea, pentru învățământul primar pentru învățători avem 51 de posturi. Pe discipline de studiu, la muzică instrumentală avem 52 de posturi și fracțiuni, și la educație fizică și sport avem 45 de norme și fracțiuni de normă“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.

Astăzi este prima ședință publică

Posturile publicate de Inspectoratul Școlar Județean Dolj sunt puse și la dispoziția profesorilor titulari care nu au norma completă sau care se vor regăsi pe lista restructuraților ce va fi publicată pe 2 martie. „Prima ședință de repartizare este pe 28 februarie. Prioritate vor avea cadrele didactice care nu au norma completă. Urmează, ca prioritate, cadrele didactice aflate în restrângere de activitate în ședința din luna martie, după care are loc etapa de pretransfer liber consimțit între unitățile de învățământ“, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.
De asemenea, profesorii suplinitori care predau în prezent pe posturi vacante existente în una sau mai multe unități școlare și care au media peste 7 la un concurs național susținut în ultimii șase ani pot solicita titularizarea pe acel post în școală, în baza articolului 253 din Legea educației naționale. „Pentru titularizarea pe baza articolului 253, orele trebuie să fie publicate în această listă și să aibă viabilitate pe patru ani. Se pot face titularizări și pe ore existente în două sau mai multe unități școlare, dar pentru a se face acest lucru școlile trebuie să unească orele sub un singur cod“, a mai declarat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Posturile sau orele care vor rămâne libere după aceste etape vor fi puse la dispoziția celor care vor participa la concursul național din luna iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS