14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGunoaiele au scos oamenii în stradă la Orșova

Gunoaiele au scos oamenii în stradă la Orșova

200 de orşoveni au mărşăluit pe străzile oraşului, nemulţumiţi că nu au mai fost ridicate deşeurile, şi au cerut rezilierea contractului cu operatorul.

40 de zile se împlinesc, chiar astăzi, de când deşeurile nu au mai fost ridicate de pe străzile Orşovei. Conflitul dintre primărie şi operator a transformat oraşul de la Dunăre în unul al deşeurilor, iar locatarii, ajunşi la capătul răbdării, au decis să-şi strige nemulţumirea în stradă, revoltaţi de lipsa de implicare şi de ignoranţa manifestate de autorităţi. „Administraţia publică locală, Primăria Orşova, Consiliul Judeţean Mehedinţi, prefectura, operatorul privat să ia măsurile necesare. Nu ne interesează jocurile lor sau dacă au ceva de împărţit. Pe noi ne interesează, în primul rând, că acum s-a încălzit şi va fi un focar de infecţie. Suntem plini de rozătoare, câinii trag şi rup aceşti saci, suntem un oraş al nimănui“, a declarat Florin Lăpădătescu, liderul protestatarilor. „Am fost perla Dunării şi ce am ajuns?! Nu se poate aşa ceva! Îşi bat joc de un oraş întreg. Copiii noştri vrem să trăiască în curăţenie“, a declarat alt protestatar.

Decizia rezilierii, la mâna consilierilor locali

Autorităţile orşovene au cerut prefectului de Mehedinţi declararea stării de alertă la nivelul oraşului. Doar în acest caz ar fi putut angaja altă societate care să ridice deşeurile din oraş, până la stingerea conflictului. Numai că, pe motiv că solicitarea declarării stării de alertă nu ar fi fost făcută corespunzător, prefectul Nicolae Drăghiea a respins declararea acesteia la nivelul oraşului, o decizie considerată neîndreptăţită de primarul oraşului. „Decizia de a nu declara stare de alertă nu este normală, gunoiul din oraşul Orşova nu s-a mai ridicat de o lună şi jumătate. Cum poate să ne spună dumnealui că gunoiul depozitat de o lună şi jumătate nu prezintă pericol pentru mediul înconjurător şi pentru cetăţenii acestei localităţi? Pe drept cuvânt, oamenii sunt revoltaţi. Este dreptul lor să se manifeste. Le-a ajuns cuţitul la os, aşa cum mi-a ajuns şi mie, nu mai suportăm ca operatorul să încalce zi de zi acest contract cu fiecare cetăţean şi să nu ridice gunoiul! Avem o lună şi jumătate de când operatorul nu ridică gunoiul, deşi avem un contract perfect valabil cu el“, a declarat Marius Stoica, primarul Orşovei. Cum starea de alertă nu a fost declarată, singura soluţie de ieşire din acest impas este ca în şedinţa de consiliu local de mâine aleşii locali să voteze rezilierea contractului cu actualul operator. „Mâine (azi – n.r.) avem o şedinţă la consiliul local, avem proiecte de hotărâre privind rezilierea contractelor cu Floricola, înfiinţarea unui serviciu nou în cadrul primăriei. Consider că ar trebui ca fiecare consilier să conştientizeze gravitatea acestor evenimente şi să fie alături de cetăţeni. Interesul cetăţeanului este deasupra intereselor mafiote ale unora“, a mai spus Marius Stoica. Povestea nu este însă atât de simplă, deoarece consilierii locali au mai fost chemaţi să voteze rezilierea contractelor cu actualul operator şi aleşii PSD nu s-au prezentat la şedinţa de consiliu local, motiv pentru care nu a putut fi luată nici o decizie. Reprezentanţii primăriei vor ca la această şedinţă să participe şi zeci de orşoveni, pentru ca aceştia să vadă dacă cei pe care i-au ales le vor reprezenta interesele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS