15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCetăţenii care au înjurat Poliţia Locală pe Facebook au scăpat fără amendă

Cetăţenii care au înjurat Poliţia Locală pe Facebook au scăpat fără amendă

Doi dintre cetăţenii care au dat explicaţii la sediul Poliţiei Locale Târgu Jiu
Doi dintre cetăţenii care au dat explicaţii la sediul Poliţiei Locale Târgu Jiu

Cetăţenii din Târgu Jiu, care au înjurat Poliţia Locală pe Facebook, au fost audiaţi, ieri, însă nu au fost amendaţi. În total, au dat explicaţii la sediul Poliţiei Locale din Târgu Jiu şapte persoane care ar fi adus injurii la adresa Poliţiei Locale, după ce au vizionat un material video în care o maşină a poliţiei depăşea pe linia continuă. Persoanele care au criticat prestaţia oamenilor legii au fost întrebate dacă îşi asumă conturile de pe Facebook şi postările cu jignirile aduse Poliţiei Locale. Acestea nu au fost sancţionate, deşi poliţiştii locali susţineau că aveau cadrul legal să-i amendeze. „Am fost chemat pentru o banală discuţie între prieteni. Mi se pare strigător la cer, pentru că în România în fiecare zi se comit abuzuri, pe care le fac cei care ar trebui să dea exemplu. Eu am făcut următorul comentariu: «Se grăbeau la o problemă de matematică şi, cum nu se pricep la matematică, se grăbeau să ajungă la o toaletă». Cred că o să fiu amendat. Nu am adus injurii unei persoane fizice şi, din câte ştiu, Poliţia Locală este o persoană juridică. Ei ar fi trebuit să facă o reclamaţie, pentru că altfel este absurd, deoarece ei sunt partea vătămată şi tot ei amendează. Nu am văzut aşa ceva“, a spus Daniel Burlan, unul dintre cei care au mers ieri la poliţie.

Uluiţi de atitudinea poliţiei

Adrian Vitan a declarat că acţiunea Poliţiei Locale Târgu Jiu îi aminteşte de perioada comunistă şi nu credea că libertatea de exprimare poate fi taxată cu amendă: „Am fost în timpul evenimentelor din decembrie 1989 de la Braşov, fiind în armată, şi după 27 de ani ajungem unde am fost. Rămâne de văzut dacă îşi retrag acţiunea. Dacă nu, o să mergem şi noi mai departe. Nu suntem infractori să ni se ceară datele personale. Să facă dovada de unde s-a postat, pentru că sunt unii care au postat din străinătate. Să ne explice pe ce criterii au fost chemaţi doar cei şapte. Dacă o să fim amendaţi, e clar că este vorba de un abuz“. Cei şapte nu au fost sancţionaţi cu amendă, însă Poliţia Locală urmează să le comunice în perioada următoare măsurile luate. Cel mai probabil va fi vorba de avertismente.

Avocatul Poporului s-a sesizat în acest caz

Florin Urdea, şeful Poliţiei Locale Târgu Jiu, nu a dorit să prezinte un punct de vedere oficial în acest scandal care s-a extins la nivel naţional. „Agentul constatator va lămuri toate aspectele. Nu ştiu fiecare amendă care se aplică. Fiecare agent constatator aplică amenzile în baza legii. Nu am studiat această speţă, pentru că zilnic se dau sute de sancţiuni contravenţionale. Pentru mine nu este o amendă specială. Dacă se găseşte un contravenient, atunci va fi sancţionat“, a declarat Florin Urdea, şeful Poliţiei Locale din Târgu Jiu. În acest caz, s-a autosesizat și Avocatul Poporului. Este de amintit şi faptul că primarul interimar din Târgu Jiu, Aurel Popescu, a declarat că populaţia va fi informată în legătură cu toate riscurile pe care şi le asumă pe reţelele de socializare, având în vedere că este vorba de un spaţiu public. S-a vorbit chiar de inițierea unei hotărâri de consiliu local care să înlesnească acţiunea Poliţiei Locale, în spaţiul virtual. Deocamdată, proiectul nu a mai fost adus în atenţia opiniei publice.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS