Afişul festivalului Docuart
Afişul festivalului Docuart

Festivalul de film Docuart revine în acest an la Târgu Jiu. Asociația pentru film documentar românesc Docuart organizează, în perioada martie – iunie 2017, cea de-a 4-a ediție a Caravanei Docuart, în cadrul căreia sunt anunțate proiecții la Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Satu Mare, Gherla, Târgu Jiu, Arad și Vălenii de Munte. Potrivit organizatorilor, caravana reprezintă o extensie a festivalului București Docuart Fest (BDF), din cadrul căruia este extrasă o selecție de filme pe care proiectul le face cunoscute publicului cinefil în mai multe orașe ale țării. În 2017, evenimentul adaugă destinații noi pe hartă, urmărindu-și țelul de a aduce filmul documentar românesc în zone în care fenomenul cinematografic este aproape inexistent. Producțiile înscrise pe lista Caravanei aparțin unor tineri regizori români și unora consacrați deopotrivă, majoritatea fiind premiate la Docuart Fest 2016. „În această selecție se disting suflul tânăr și viziunea cineaștilor la început de drum. Din acest segment fac parte filme precum «10:34 to Belgrade» (R. Ioana Grigore), «Stories in Tea Cups» (R. Mirona Radu), «Perfection is Forever» (R. Mara Trifu) sau «Capoeira, dansul libertății» (R. Rista Enxhi). Unele sunt coproducții cu Marea Britanie, China și Serbia și ating teme sociale, politice și filosofice“, potrivit unui comunicat de presă.

Ce alte filme vor mai putea fi vizionate?

Lista filmelor continuă cu „Proiecționistul“, un documentar hibrid în regia lui Norbert Fodor, „Ultimul căldărar“ (R. Cosmin Bumbuț și Elena Stancu) – un film despre o meserie pierdută, premiat pentru cea mai bună imagine la BDF 2016, „Imagini din Vis“ (R. Sorin Luca) – câștigătorul marelui trofeu Docuart pentru „povestea unui personaj cât o lume“, „Angela“ (R. Botond Pusok) – un fragment de viață din sânul unei minorități, „100 de movile“ prin care regizorul Max Ciorbă propune o călătorie antropologică prin muzica românească de astăzi, „Doar o răsuflare“ (R. Monica Lăzurean-Gorgan) – film despre iubire și credință – și „Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos“ (R. Cornel Mihalache), proiectat în secțiunea „Variațiuni, despre oameni și locuri“, în premieră, la Docuart Fest 2016. „Selecția de filme din această ediție formează un colaj de realități care sunt vag sau deloc cunoscute, realități spre care dorim să atragem privirile și mințile oamenilor. Caravana Docuart intenționează să facă mai cunoscut farmecul documentarelor vii și cuprinzătoare, după cum le-am perceput în ediția de festival ce a trecut“, a declarat Daniela Apostol, președintele Asociației Docuart. Proiecțiilor li se vor alătura și realizatorii filmelor pentru sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul. Acest proiect are ca scop popularizarea și încurajarea producției de documentar românesc, stimulând atât regizorii, cât și spectatorii în desfășurarea evenimentului. Caravana Docuart este cofinanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Accesul la proiecțiile Caravanei este liber. Anul trecut, Caravana Docuart s-a oprit în amfiteatrul din centrul oraşului Târgu Jiu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.