Un singur bloc a angajat un expert să-i testeze rezistența la cutremur

Blocul F6, de la probleme cu tencuiala a ajuns la expertiză seismică (Foto: Claudiu Tudor)


La o jumătate de an de când Primăria Craiova a transmis craiovenilor adrese prin care le impune acestora să-și expertizeze tehnic imobilele construite înainte de anul 1978 inclusiv, asociațiile de proprietari nu se înghesuie să facă aceste expertize. Din cele peste 400 de asociații de proprietari, una singură a contactat un specialist și a demarat procedura de expertizare pentru un singur bloc din cele 13 câte sunt în asociație.

Este vorba de blocul F6 din cadrul Asociației de proprietari nr. 12 Brazda lui Novac. „Eu sunt unul dintre experții atestați din Craiova și până la acest moment la mine a apelat o singură asociație. Voi face expertiza pentru un bloc turn din Brazda lui Novac. Am înțeles că a avut probleme cu tencuiala, dar acesta este un alt aspect“, a declarat Gheorghe Gavrilă, expert. Demararea expertizării mult mai repede decât la alte blocuri se datorează producerii unui incident în toamna anului trecut, când tencuiala căzută de pe bloc a făcut praf autoturismul unui proprietar. „După acel eveniment, când a picat tencuiala pe mașina unuia dintre proprietari, am decis la nivelul asociației să facem acea expertiză seismică. Numai că ne-am restrâns la expertizarea părților comune ale blocului, fiindcă proprietarii nu sunt de acord cu expertizarea proprietăților individuale. Am contactat un expert și acesta urmează să vină să facă expertiza, să stabilim costurile lucrării. Pentru restul blocurilor nu s-a stabilit nimic, proprietarii sunt reticenți“, a spus Lavinia Doru, președintele Asociației de proprietari nr. 12 Brazda lui Novac.

Majoritatea asociațiilor se plâng fie că proprietarii nu sunt de acord cu aceste expertize, fie că nu au sumele necesare susținerii acestei proceduri. „Nu am contactat un expert, trebuie să discutăm mai înainte cu proprietarii. Oamenii abia își plătesc întreținerea, de unde să mai plătească și expertiza? Totuși, am stabilit pe ordinea de zi a Adunării Generale să discutăm despre acest aspect. Ce facem cu proprietarii care sunt plecați din țară, cu cei care au datorii?“, se întreabă Gheorghe Mateescu, președintele Asociației 4 AS Craiovița Nouă. Acest fapt este confirmat și de președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari (UAP) Craiova. „Din câte cunosc, nu am auzit ca vreo asociație din Craiova să fi făcut demersurile necesare demarării procedurii expertizării seismice a blocurilor. Oamenii nu sunt încă edificați“, a spus Ion Pătrulescu.

Totuși, nu există la această dată nici o autoritate care să țină evidența demersurilor făcute de către asociații.

Redistribuirea adreselor către proprietarii care nu au fost găsiți anul trecut


Totodată, Primăria Craiova a trecut recent la redistribuirea înștiințărilor că­tre proprietarii și administra­torii spațiilor publice cu altă des­tinație situate la parter, la subsol sau la alte niveluri ale construcțiilor cu destinație de locuință supraetajată cu peste P+3 etaje, construite înainte de anul 1978. „Nu am discutat cu proprietarii până la acest moment despre modul în care vom face aceste expertize. Discuțiile le vom purta în cadrul Adunării Generale. Am observat că primăria a început redistribuirea adreselor către proprietarii pe care noi nu i-am găsit. Au reușit să-i contacteze și să le dea acele adrese“, a spus Dănuț Petre, președintele Asociației de proprietari nr. 25 Brazda lui Novac. Este cazul proprietarilor care nu au fost găsiți anul trecut, când au fost transmise pentru prima dată adresele de către administrația locală. Aceștia află acum că au obligația să expertizeze tehnic structura de rezistență a întregii construcții în termen de doi ani de la primirea adresei. După realizarea expertizei, proprietarul are la dispoziție doi ani pentru realizarea proiectului de consolidare și încă doi ani pentru lucrările de consolidare. Totodată, proprietarul este responsabil să avertizeze asupra riscului pe care îl prezintă respectiva clădire. El trebuie să afișeze panouri de înștiințare la intrarea în clădirea înscrisă într-o clasă de risc seismic, în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică. Proprietarii sunt obligați, în baza Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 (modificată prin Legea nr. 282/2015) privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, ca, în termen de doi ani, să expertizeze locuințele pentru a vedea în ce clasă de risc seismic se încadrează, iar în cele din urmă să ia măsuri de consolidare pentru a reduce riscul de prăbușire în cazul unui cutremur. Toate cheltuielile cu expertizele și lucrările necesare consolidării vor fi suportate de către proprietari, care în caz contrar răspund de eventualele pagube în momentul producerii unui cutremur.

Rezultatele se transmit la primărie

Concluziile raportului de expertiză tehnică şi încadrarea construcţiei în clasă de risc seismic se vor transmite către autorităţile administraţiei publice locale competente, precum şi către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării, în condiţiile legii, a monitorizării acţiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv înscrierii în partea I a Cărţii funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată construcţia existentă.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 17 februarie 2017

Actualitate

» Statul, deposedat în Timişoara de 967 de imobile în perioada 1996-2015
» A 18-a zi de proteste: Manifestanţii s-au strâns din nou în Piaţa Victoriei
» Atenționare de călătorie în Bosnia şi Herţegovina (BiH). Modificări în legislaţia privind circulaţia rutieră
» Dodon vrea ca transnistrenii să participe la alegerile din 2018 pentru parlamentul Republicii Moldova
» Călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi ar putea fi limitate doar la traseul dintre domiciliu şi oraşul în care învaţă
» Guvernul a aprobat numirea Mariei-Manuela Catrina în calitatea de membru în CA al Poştei Române
» Elena Udrea, la DNA pentru prelungirea controlului judiciar (surse)
» Fostul senator Cătălin Voicu, condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu
» Merkel îi transmite lui Trump că SUA au putere datorită NATO
» CCR discută în 7 martie sesizarea privind legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului
» DNA: Marian Petrache, urmărit penal pentru luare de mită și șantaj
» Situație uluitoare la Ministerul Educației: Două mari sindicate cer o anchetă după ce contractul colectiv de muncă semnat cu precedentul ministru a dispărut
» Protest de primăvară în Piaţa Victoriei. Hashtag-ul #Rezist a fost scris cu flori
» Craiova: Colocviile Brâncuși – 2017, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”
» Ambasada SUA va fi închisă luni, 20 februarie
» Londra introduce taxa zilnica de 10 lire pentru accesul maşinilor poluante în centrul oraşului
» Prognoza meteo pentru sâmbătă şi duminică
» Ministrul de Externe al Finlandei: “Este contrar intereselor României faptul că noul guvern a început să facă paşi înapoi şi a căutat să dezmembreze legislaţia referitoare la corupţie”
» DNA: Statul Român a fost deposedat de 967 de imobile, la Timişoara. Prejudiciul este de 40 de milioane de euro
» Protest ad-hoc la Bruxelles când premierul Grindeanu se întâlneşte cu liderii europeni

Publireportaj

» Opel Plusauto si Umbrella Media, alături de Radio Sud, în campania „Colorează şi tu viaţa unui copil”

Dolj

» E vremea să scăpăm de gropile din asfalt!
» Întreruperi energie electrică de luni
» Doljean arestat pentru comiterea a cinci infracțiuni
» Doi minori și un un bărbat de 31 de ani, arestați pentru tâlhărie calificată
» Călui, tradiţie în confecționarea rogojinilor
» Doljul, pe primul loc în Oltenia la solicitările pentru împădurire
» Craiova citeşte Constituţia României în Piaţa Mihai Viteazul

Gorj

» Caravana Docuart revine la Târgu Jiu cu filme de excepție
» Medicamentele aruncate în pădure, droguri de risc?
» Cupa „Sănătăţii“, găzduită la Rânca
» Gorj: A murit și cea de-a doua victimă a accidentului de tren de la Bârsești

Olt

» Olt: Tineri bănuiți de furt, bătuți, tunși și umiliți
» Olt: Comercianții de mărțișoare pot începe să vândă după Dragobete
» DSP Olt: Vaccinul tetraxim, pentru copiii de 6 ani, lipsește din județ de aproape cinci luni
» Olt: Hoți de aluminiu de la ALRO, prinși în flagrant

Sport

» CS Universitatea joacă acasă cu Braşov
» Încă o revanșă de luat
» Gorjenii, hotărâţi să învingă Chiajna
» Doar victoria contează
» Fotbal / Hațegan arbitrează derbiul Craiova – Steaua
» Fotbal / Goluri multe la amicalul Podari – Roşiori (galerie foto)

Sanatate

» O familie din Craiova, în luptă cu sistemul – Instanţa va decide dacă o tânără cu probleme medicale are dreptul la însoţitor
» O boală genetică rară pune în pericol viaţa unui copil
» Cancerul omoară copilării! (III) – Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj

Educatie

» Școlile tehnice vor fi conduse după noi reguli

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» „Maestrul şi Margareta“, romanul ars şi rescris din memorie

Opinii

» PSD pregăteşte contraatacul la legile Justiţiei. Între timp, Frica se instalează în societate

Top