Poveşti de viaţă din căminul de bătrâni: „Sunt bolnavă de la 26 de ani“

Doamna Filoti zâmbeşte, în ciuda traiului greu de care a avut parte (Foto: Lucian Anghel)


Se spune că în viaţă îţi croieşti drumul după propriile alegeri. Însă, când intervine o boală cruntă, opţiunile rămase sunt prea puţine. Doamna Constanţa Filoti ştie acest lucru mai bine ca oricine. O boală gravă o chinuie încă de la 26 de ani, iar asta i-a schimbat radical soarta. Însă, femeia a smuls picături de viaţă din iubirea pe care i-o poartă fiului ei şi a ajuns la onorabila vârstă de 70 de ani. Acum este la căminul de bătrâni, unde a ales să îşi petreacă ultimii ani din viaţă.

Pentru doamna Filoti, o femeie măruntă şi cu ochi mari şi blânzi, viaţa a început normal, fără vreun semn de boală. După o copilărie în care mama i-a învăţat pe ea, dar şi pe sora şi fratele ei să fie uniţi orice ar fi, femeia şi-a urmat fratele la Timişoara, unde a mers să dea examen la Facultatea de Medicină. Nu a reuşit să intre, însă nici nu a renunţat la ideea de a lucra în domeniul medical. A absolvit Şcoala Sanitară din Timişoara şi a devenit asistent medical. Era fericită să lucreze cu bolnavii, însă, după doar câţiva ani de muncă, pe când avea doar 26 de ani, a devenit chiar ea pacient. „Am lucrat patru ani la Timişoara ca asistent medical. M-am căsătorit la 23 de ani şi m-am mutat alături de soţ în Caransebeş. Acolo am mai apucat să lucrez încă un an şi ceva. În 1973 am început să mă simt rău. Am mers la doctor, iar la început nu mi-a ieşit nimic la analize, însă eu simţeam că am tulburări de echilibru. Nu mai puteam să merg drept. La serviciu aveam dublură pentru că nu mă puteam descurca. Apoi am mers la Lugoj, la medic, şi acolo s-a descoperit că am scleroză în plăci. După aceea, sora mea m-a dus la Bucureşti la spital şi acolo am stat internată trei luni“, a spus bătrâna.

„Sufeream că nu puteam să mă joc cu băiatul aşa cum făceau alte mame“

De atunci, femeia şi-a dat seama că nimic nu va mai fi la fel în viaţa ei. S-a resemnat cu boala. Își dorea cu disperare să îşi vadă copilul crescând. Când s-a întors acasă, nu a mai putut merge să lucreze. S-a pensionat şi a încercat din răsputeri să se ocupe de copil şi de casă. Şi a reuşit. „Acasă am avut o viaţă, să zic aşa, normală. Soţul lucra, era inginer, iar eu mă ocupam de casă şi de copil. Am căutat să fac faţă la tot, să nu se simtă că sunt bolnavă. Sufeream foarte mult că nu puteam să mă joc cu băiatul meu, aşa cum făceau alte mame cu copiii lor. Mă gândeam că el simte acest lucru şi că suferă, dar nu cred că s-a întâmplat acest lucru. L-am dus la mare de şapte ori, iar acolo erau cele mai frumoase momente“, a povestit femeia. În următorii ani, viaţa a avut acelaşi curs pentru doamna Filoti. Se lupta cu boala şi cu grijile de acasă. Îşi găsea, totuşi, întotdeauna energia necesară pentru a merge mai departe.

Soţul mi-a murit când avea 51 de ani

Când credea că nimic rău nu se mai poate întâmpla, femeia a rămas fără soţ, care şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină. Boala femeii avansase, iar fiul ei avea 25 de ani. „A fost foarte greu, dar am trăit pentru fiul meu. Prin el respiram. El era destul de mare atunci, începuse să lucreze în Caransebeş. Dădea toţi banii în casă pentru că altfel nu ne puteam descurca. Toți banii îi împărţeam pentru ce ne trebuia şi îi rămâneau şi lui câţiva de buzunar“, a declarat bătrâna. Sprijinul ei au rămas fraţii, care au ajutat-o mereu. „Mama a avut grijă să fim foarte uniţi. Ne spunea întotdeauna că ea nu poate să moară şi să ştie că noi suntem certaţi. Când s-a dus mama, eu am rămas în locul ei. Chiar dacă eram cea mai mică, le-am spus că nu trebuie să ne certăm niciodată, pentru nimic în lume“, a adăugat doamna Filoti. Cu ajutorul fraților a rămas în picioare şi a ajuns să îşi vadă copilul formându-şi o familie.

Regret că am fost prea dură cu copilul meu


Bătrâna rememorează clipele inferale pe care le-a trăit atunci când era chinuită de gândul că nu a reuşit să-i asigure copilului un trai normal. „Eram aproape obsedată de faptul că poate nu ne ajung banii. Regret că am fost prea dură cu copilul meu. Poate ar fi trebuit să fiu mai bună. Mă speriam când mă gândeam că lipsa banilor îl poate face să fie tentat să facă lucruri rele şi îi spuneam întotdeauna să aibă foarte mare grijă ce face. Până la urmă, duritatea mea i-a prins bine“, a spus bătrâna. Acum este mândră de copilul său şi ferictă pentru că i-a dăruit o nepoată, care acum are 16 ani.

Dacă nu veneam la cămin, muream

În urmă cu patru luni, doamna Filoti a fost adusă la un cămin de bătrâni din Craiova. I-a fost greu să plece din Caransebeş, locul unde şi-a trăit bucuriile, dar şi chinul. „Sunt aici de aproape patru luni. Dacă rămâneam la Caransebeş nu o mai duceam mai mult de o lună pentru că starea mea se înrăutăţise. Nu mai puteam să merg, pur şi simplu mă târam. Sunt bine aici, mă simt bine, chiar dacă nu mai pot să merg. Sunt o mamă foarte fericită pentru că am un copil pentru care familia înseamnă totul. El are, la rândul lui, o familie fericită, iar eu nu pot să îmi doresc mai mult de atât. Mă vizitează şi copilul cu familia lui, dar şi fratele şi sora mea“, a povestit doamna Filoti.

Bătrâna este împăcată sufleteşte şi ştie că sfârşitul nu este foarte departe. Îşi doreşte ca băiatul ei să aibă o viaţă bună şi să îşi iubească familia la fel de mult cum a făcut-o până acum. „Vreau ca familia fiului meu să fie sănătoasă, iar pentru mine îmi doresc un sfârşit creştinesc. Eu m-am resemnat cu faptul că trebuie să mor, mai ales pentru faptul că am fost bolnavă atâţia ani la rând. Acest lucru m-a adus cu picioarele pe pământ“, a încheiat Constanţa Filoti.

Nu mulţi oameni mai au puterea să zâmbească după ce viaţa îi loveşte atât de dur. Şi totuşi, doamna Filoti o face cu toată inima. A învăţat că viaţa nu te poate lovi mai tare decât poţi să suporţi şi probabil liniştea ei sufletească vine şi din faptul că ea este o luptătoare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 17 februarie 2017

Actualitate

» Statul, deposedat în Timişoara de 967 de imobile în perioada 1996-2015
» A 18-a zi de proteste: Manifestanţii s-au strâns din nou în Piaţa Victoriei
» Atenționare de călătorie în Bosnia şi Herţegovina (BiH). Modificări în legislaţia privind circulaţia rutieră
» Dodon vrea ca transnistrenii să participe la alegerile din 2018 pentru parlamentul Republicii Moldova
» Călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi ar putea fi limitate doar la traseul dintre domiciliu şi oraşul în care învaţă
» Guvernul a aprobat numirea Mariei-Manuela Catrina în calitatea de membru în CA al Poştei Române
» Elena Udrea, la DNA pentru prelungirea controlului judiciar (surse)
» Fostul senator Cătălin Voicu, condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu
» Merkel îi transmite lui Trump că SUA au putere datorită NATO
» CCR discută în 7 martie sesizarea privind legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului
» DNA: Marian Petrache, urmărit penal pentru luare de mită și șantaj
» Situație uluitoare la Ministerul Educației: Două mari sindicate cer o anchetă după ce contractul colectiv de muncă semnat cu precedentul ministru a dispărut
» Protest de primăvară în Piaţa Victoriei. Hashtag-ul #Rezist a fost scris cu flori
» Craiova: Colocviile Brâncuși – 2017, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”
» Ambasada SUA va fi închisă luni, 20 februarie
» Londra introduce taxa zilnica de 10 lire pentru accesul maşinilor poluante în centrul oraşului
» Prognoza meteo pentru sâmbătă şi duminică
» Ministrul de Externe al Finlandei: “Este contrar intereselor României faptul că noul guvern a început să facă paşi înapoi şi a căutat să dezmembreze legislaţia referitoare la corupţie”
» DNA: Statul Român a fost deposedat de 967 de imobile, la Timişoara. Prejudiciul este de 40 de milioane de euro
» Protest ad-hoc la Bruxelles când premierul Grindeanu se întâlneşte cu liderii europeni

Publireportaj

» Opel Plusauto si Umbrella Media, alături de Radio Sud, în campania „Colorează şi tu viaţa unui copil”

Dolj

» E vremea să scăpăm de gropile din asfalt!
» Întreruperi energie electrică de luni
» Doljean arestat pentru comiterea a cinci infracțiuni
» Doi minori și un un bărbat de 31 de ani, arestați pentru tâlhărie calificată
» Călui, tradiţie în confecționarea rogojinilor
» Doljul, pe primul loc în Oltenia la solicitările pentru împădurire
» Craiova citeşte Constituţia României în Piaţa Mihai Viteazul

Gorj

» Caravana Docuart revine la Târgu Jiu cu filme de excepție
» Medicamentele aruncate în pădure, droguri de risc?
» Cupa „Sănătăţii“, găzduită la Rânca
» Gorj: A murit și cea de-a doua victimă a accidentului de tren de la Bârsești

Olt

» Olt: Tineri bănuiți de furt, bătuți, tunși și umiliți
» Olt: Comercianții de mărțișoare pot începe să vândă după Dragobete
» DSP Olt: Vaccinul tetraxim, pentru copiii de 6 ani, lipsește din județ de aproape cinci luni
» Olt: Hoți de aluminiu de la ALRO, prinși în flagrant

Sport

» CS Universitatea joacă acasă cu Braşov
» Încă o revanșă de luat
» Gorjenii, hotărâţi să învingă Chiajna
» Doar victoria contează
» Fotbal / Hațegan arbitrează derbiul Craiova – Steaua
» Fotbal / Goluri multe la amicalul Podari – Roşiori (galerie foto)

Sanatate

» O familie din Craiova, în luptă cu sistemul – Instanţa va decide dacă o tânără cu probleme medicale are dreptul la însoţitor
» O boală genetică rară pune în pericol viaţa unui copil
» Cancerul omoară copilării! (III) – Polixenia Stancu, singurul medic oncopediatru din Dolj

Educatie

» Școlile tehnice vor fi conduse după noi reguli

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» „Maestrul şi Margareta“, romanul ars şi rescris din memorie

Opinii

» PSD pregăteşte contraatacul la legile Justiţiei. Între timp, Frica se instalează în societate

Top