16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFugarul Genică Boerică scapă de șase ani de pușcărie

Fugarul Genică Boerică scapă de șase ani de pușcărie

Genică Boerică a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv la zece ani și trei luni de închisoare, iar ulterior a fost dat în urmărire internațională prin Interpol
Genică Boerică a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv la zece ani și trei luni de închisoare, iar ulterior a fost dat în urmărire internațională prin Interpol

Căutat de polițiști de aproape trei ani, omul de afaceri craiovean Genică Boerică a fost condamnat, începând cu noiembrie 2013, în patru dosare penale. În noiembrie 2013, Boerică a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat că a accidentat un pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni. Accidentul a avut loc pe 26 mai 2011, la intersecţia dintre Calea Dorobanţi și strada Muzeul Zambaccian din Bucureşti. Oamenii legii au stabilit atunci că Iulian Crăciun, de 33 de ani, care traversa strada pe trecerea de pietoni într-un cărucior cu rotile, a fost lovit de un Porsche Cayenne negru. După producerea accidentului, șoferul mașinii a fugit, însă a fost identificat mai târziu ca fiind Genică Boerică.
După două luni, în ianuarie 2014, același Genică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani şi trei luni de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. În plus, Boerică și alți 11 inculpați din acest dosar au fost obligați să înapoieze statului peste 11 milioane de lei, sumă la care se adaugă dobânzile şi penalităţile legale până la data achitării prejudiciului. După pronunțarea sentinței, Genică Boerică nu a fost găsit de polițiști, iar câteva luni mai târziu a fost dat în urmărire internațională prin interpol.

Încă două condamnări cu executare

În aprilie 2014, Boerică era condamnat în lipsă de Curtea de Apel Craiova la şase ani de închisoare într-un alt dosar, unul privind altă serie de restituiri ilegale de TVA. Genică Boerică şi trei dintre apropiaţii săi, Radu Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi, au fost deferiţi justiţiei în februarie 2008 de procurorii DIICOT. Cei patru au fost acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de rambursări TVA în cuantum de peste 2,65 milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Aurel Dorian Prie a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, iar Drăgan şi Florentin Şargarodschi, câte doi ani de închisoare cu executare. În plus, instanţa a dispus confiscarea de la Boerică a sumei de 706.892 de lei, de la Prie a sumei de 8.021 de lei, iar de la Drăgan a sumei de 503.106 lei.
După mai bine de doi ani, în noiembrie 2016, Boerică a fost condamnat definitiv, tot în lipsă, într-un dosar în care a fost acuzat de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii au reținut că omul de afaceri a participat la înșelarea mai multor firme de leasing, prejudiciul total fiind de 9.830.065 de euro. În acest ultim dosar, Boerică a primit o pedeapsă de patru ani și șase luni de închisoare cu executare.

Pedepse contopite la Tribunalul Dolj

Între timp, în decembrie 2015, Genică Boerică a formulat prin avocat, la Tribunalul București, o cerere de revizuire a sentinței prin care a fost condamnat la zece ani și trei luni de închisoare. Acțiunea i-a fost respinsă în martie, anul trecut.
În februarie 2016, pe rolul Tribunalului Dolj a fost înregistrată o cerere de contopire a pedepselor, iar instanța s-a pronunțat marți, pe 14 februarie.
Magistrații craioveni au constatat că infracțiunile comise de Boerică în dosarele în care a fost condamnat la zece ani și trei luni, respectiv șase ani de închisoare sunt concurente, așa că le-a contopit. În final, instanța a dispus ca Genică Boerică să execute pedeapsa cea mai grea, cea de zece ani și trei luni. Din această pedeapsă se scade perioada în care inculpatul a fost reținut și arestat preventiv (16 iunie 2007-18 iunie 2007, 6 iulie 2007 – 17 octombrie 2007). Hotărârea Tribunalului Dolj nu este una definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS