10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Filiași, judecat la Craiova

Fostul primar din Filiași, judecat la Craiova

Nicolae Stăncioi a fost achitat de Judecătoria Filiași în dosarul în care a fost acuzat de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție
Nicolae Stăncioi a fost achitat de Judecătoria Filiași în dosarul în care a fost acuzat de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție

Curtea de Apel Craiova a început ieri judecarea apelului formulat de procurori în dosarul în care fostul primar al orașului Filiași, Nicolae Stăncioi, este acuzat de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție. La sfârșitul anului trecut, Nicolae Stăncioi a fost achitat de judecătorii din Filiași, ca și un al doilea inculpat din acest dosar, Gheorghe Dragă, director economic al Primăriei Filiași la data comiterii faptelor.
Primar al orașului Filiași până în iunie 2016, Nicolae Stăncioi a fost trimis în judecată în noiembrie 2015, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție. Aceleași infracțiuni au fost reținute și în sarcina lui Gheorghe Dragă, director economic al Primăriei Filiași la data comiterii faptelor.
Cei doi inculpați au fost acuzați că au încheiat patru contracte prin care bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 96.463 de lei. În timpul urmăririi penale a fost recuperată suma de 42.081 de lei, iar Primăria Filiași s-a constituit parte civilă cu diferența de 54.382 de lei, sumă care trebuie recuperată de la APIA Dolj. În acest dosar este vorba de mai multe imobile aflate în proprietatea Primăriei Filiași, care au fost închiriate în baza unor contracte de comodat unor societăți comerciale și către APIA Dolj și AJOFM Dolj. Deși în respectivele contracte se preciza că utilitățile ar fi trebuit să fie plătite de chiriași, facturile au fost achitate, de fapt, din bugetul Primăriei Filiași.
În legătură cu contractul încheiat cu APIA Dolj, anchetatorii au reținut că „inculpatul Stăncioi Nicolae, în calitate de ordonator principal de credite, şi inculpatul Dragă Gheorghe, în calitate de director executiv, fără a aduce la cunoştinţă existenţa acestui contract celorlalţi funcţionari din cadrul Primăriei Filiaşi cu atribuţii în materia respectivă, au aprobat şi efectuat plăţi ale facturilor fiscale emise de terţi ca urmare a cheltuielilor generate de comodatarul APIA Dolj, cheltuieli ce au fost determinate prin expertiză contabilă la suma de 67.302,76 lei“. Din această sumă au fost achitate energia termică, energia electrică, apa şi canalizarea pentru clădirea în care funcționează APIA Dolj.
Achitați de judecătorii din Filiași

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Filiași pe 13 noiembrie 2015, iar la sfârșitul anului trecut, instanța s-a pronunțat.
Cei doi inculpați au fost achitați pentru toate acuzațiile aduse. Este vorba de trei infracțiuni asimilate celor de corupție, prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Pentru achitarea incul­paților, instanța a invocat art. 16, alin. 1, lit. b din Codul de Procedură Penală- fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Judecătoria Filiași a lăsat nesoluționată acţiunea civilă formulată de Primăria Filiaşi și a ridicat sechestrul pus pe o Dacie Logan aparținând lui Gheorghe Draga. În schimb, a fost menţinut sechestrul pus pe bunurile inculpaților printr-o ordonanță a procurorului de caz din 8 septembrie 2015. Sentința Judecătoriei Filiași a fost atacată cu apel de procurori, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova la începutul lunii ianuarie. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 14 februarie, însă până ieri după-amiază instanța nu dăduse o soluție.

Al doilea dosar

În martie, anul trecut, Nicolae Stăncioi a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, unul în care este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Anchetatorii au reținut că, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2014, edilul Stăncioi nu a stabilit un nou nivel de redevență pentru zece spații medicale folosite de medicii de familie din cadrul Policlinicii Filiași. În aceste condiții, Primăria Filiași a încasat o redevență de 1 euro/mp/lună, față de 2,8 euro/mp/lună, cât ar fi fost prețul pieței. Procurorii au susținut că, în acest fel, bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 352.289 de lei. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Filiași, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 22 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS