13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProteste pe frig şi viscol

Proteste pe frig şi viscol

Mii de oameni au ieșit aseară în stradă în ciuda frigului pătrunzător. În Piața Victoriei, peste 3.000 de persoane au afișat mesaje împotriva guvernului și a PSD, circa 400 de persoane au cerut demisia președintelui Klaus Iohannis la protestul din fața Palatului Cotroceni, iar la Craiova peste o sută de oameni au înfruntat frigul și au scandat împotriva PSD. Ca să nu înghețe, craiovenii s-au prins în horă pe melodia „Doamne, ocrotește-i pe români!“.
Circa 5.000 de persoane s-au adunat aseară în Piața Victoriei din București, pe viscol, în a noua zi consecutivă de proteste antiguvernamentale. Oamenii au ridicat un om de zăpadă pe care l-au decorat cu stegulețe. În piață au venit mulți copii, dar și vârstnici. Înainte de protest, în timpul zilei, dar și pe seară, oamenii au curățat zăpada din piață cu lopeți. Pe pancarte, protestatarii au scris mesaje precum: „În Guvernul cu alune/Făceau umbră mulți nimici/Vine Codruța și spune/La Jilava, marș de-aici!“, „Nu pot ei minți, cât putem noi gândi!“, „Autodenunț: am primit bani la pensie ca să tac“, „600.000 strigă «Hoții!». Asta înseamnă să fii mafiot“. Lumea huiduia și striga „Noaptea ca hoții“. S-a mai scandat „Timișoara, Timișoara“. Un gest care a impresionat a venit de dimineață, când un tânăr a scris pe zăpadă cu litere mari: REZIST.
La celălalt protest, împotriva președintelui Klaus Iohannis, au participat circa 400 de persoane. „Demisia, demisia“, „Ieși afară, trădător de țară!“, „Luptăm, luptăm, guvernul apărăm“. Pe pancartele purtate de protestatari se putea citi: „România suntem toți“, „Votul meu din 11 decembrie contează“, „Și eu îndrăznesc să cred în Guvernul Grindeanu“, „Nu sunt bețiv, nu sunt analfabet“. Spre seară, președintele a coborât în stradă și a încercat să stea de vorbă cu ei, dar nu a reușit din cauza huiduielilor împotriva sa. „Am fost în această seară să vorbesc cu oamenii care protestează de câteva zile în fața Palatului Cotroceni. Înțeleg să îmi exercit mandatul de președinte ascultând vocea tuturor românilor, indiferent de opțiunile lor. Este firesc să existe diferențe de păreri și puncte de vedere și este dreptul fiecărui cetățean de a-și face cunoscute convingerile, în mod pașnic și civilizat“, a scris Iohannis pe Facebook. După plecarea președintelui, angajați ai Administrației Prezidențiale le-au dus protestatarilor ceai, însă ei l-au refuzat. Pe pancartele purtate de manifestanți se putea citi „Jos acoperiții din Justiție!“, „Demisia pentru trădare, nu dezbinare“, „Mediator, nu dezbinare“, „Respectă-mă să te respect!“.
La Craiova, peste 100 de persoane au înfruntat frigul și lapovița și au ieșit în Piața „Mihai Viteazul“, unde au scandat împotriva guvernului, a fostului primar Olguța Vasilescu și a PSD: „Afară cu hoții din țară!“ , „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!“, „Demisia, demisia!“, „Alde și PSD, aceeași mizerie“. La un moment dat, oamenii s-au prins în horă pe melodia „Doamne, ocrotește-i pe români“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS